İsmini açıklamayan Uygur Türkü genç kızın Zafer Meydanı'nda yaptığı açıklama şöyle: 

“SANMAYIN Kİ BU ANLATILANLAR YALAN, SANMAYIN Kİ BUNLAR BİR KURGU”
Öncelikle Doğu Türkistan’daki ablalarımın, annemin, teyzelerimin, orada işkence kampında kalan tüm annelerimin kadınlar gününü kutlamak istiyorum. Daha sonra burada bizim arkamızda durup, bizim yanımızda olduğunuzu gösterdiğiniz için hepinize gerçekten kalbimden teşekkür ve minnettarlığımı gösteriyorum. Öncelikle sanmayın ki bu anlatılanlar yalan… Sanmayın ki bunlar bir kurgu… Kendim bizzat Uygur Türk’ü olarak benim nice şahit olduğum şeyler var. Bunları size burada hepinize açık bir şekilde söylemek istiyorum.
YEDİ SÜLALESİ SOYKIRIMA UĞRAYARAK VAHŞİCE BİR ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLÜYOR
Benim ailem orada işkence kamplarında. Teyzelerimden, abla ve kız kardeşlerimden haber alamamaktayım şuan. Ne yazık ki buradan herhangi bir iletişime de geçememekteyim. Kadınlar gününde oradaki işkence kamplarında olan annelerimiz, ne yazık ki Çinliler tarafından işkencelere, taciz ve tecavüzlere maruz kalmakta. Kız kardeşlerimiz Çinlilerle zorla evlendirilerek, soykırım ve asimile edilmekte. Orada ki benim gibi, annelerimiz gibi, ablalarımız gibi nice Uygur Türk’ü kızları ne yazık ki zorla Çinlilerle evlendiriliyor. Mesela bir Çinli bir Uygur kızına ‘benimle evleneceksin’ diyor ve ona karşı çıkıldığında tüm ailesi, yedi sülalesi soykırıma uğrayarak vahşice bir şekilde öldürülüyor. Kızlar buna karşı çıkamayıp ne yazık ki mecbur evlenmek zorunda kalıyor. Ve haberlerden de görebilirsiniz, nice Uygur kızı bu yüzden intihar etmek zorunda kaldı. Kendi Türklüğünü koruyabilmek için. 
SESİMİZİ DUYURMAYA YARDIM EDİN
Bizim yanımızda olduğunuz için bir gün onların özgür olacağına inanıyorum. Buradan sesleniyorum ki lütfen sessiz kalmayın, sesimizi duyurmaya yardım edin. Oradaki işkence kampındaki annelerimizin, ablalarımızın, kız kardeşlerimizin kadınlar gününü tekrardan kutluyorum.

Konuşmanın ardından göz yaşlarına bir kez daha hakim olamayan genç kız oturduğu yerde göz yaşı döktü. İHH temsilcileri onu sakinleştirmeye çalıştı.>>Afyon Postası'nın Haberi.