Ülkemizde son zamanlarda intihar vakalarının arttığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Bu yaşananlar hepimizi üzüyor. İstanbul Fatih’de 4 kardeşin intiharı yaşandı. Yine bir iş adamı, eşi ve oğlunun intiharla yaşamını yitirdiklerini basından öğrendik. Bu intiharların siyanürle yapıldığı bilgisi de yine basında yer aldı. İlimizden de bir tanesi öğretmen üç genç kızımız intiharla yaşamlarına son verdiler. İntiharların önüne geçmek için neler yapılmalı? Yetkililer bu konuda kafa yormalı” diye değerlendirmede bulundu.

“İnsanlar sıkıntılardan dolayı çıkış yoları arıyor”

Yaşanan intihar vakalarının toplumumuzun psikolojisinin bozulduğunu gösterdiğini belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Siz istediğiniz kadar ülkemizde enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik yok deyin. Bunlar birer realite, ülkemizin gerçekleri. Yöneticiler tarafından bunların açıkça dillendirilmesi ve önlemlerinin alınacağı söylenmeli. Böyle davranılsa ne kaybederiz? İnsanlar sıkıntılardan dolayı çıkış yoları arıyor. Bulamayınca üzücü sonuçlara yöneliyor. Bu cinnet hali sona ersin. Devlet sıkışan vatandaşına el versin” diye konuştu.

“Maalesef intihar vakaları tüm dünyada artıyor”

İntiharın sadece ülkemizin değil dünyanın bir sorunu olduğunu belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Maalesef intihar vakaları tüm dünyada artıyor. Mesela ABD’de 1999’dan bu yana bu vakaların yüzde 25’lik arttığı açıklandı. Dünya Sağlık Örgütüne göre intihar vakalarının yüzde 75’i düşük ve orta gelirli kesimlerde meydana geliyor. Bunun nedenine sadece ekonomik denilemez. Böyle bakılırsa bu sorun çözülmez. Ekonomik kriz etkilemez demiyorum. Sadece ekonomiye indirgememek lazım. Gitgide akraba ve arkadaş çevresinden uzaklaşan bireyler buna yöneliyor. Bunu da görmek gerekir” şeklinde konuştu.

“İntiharı önlemek için bir ekibin çalışması lazım”

Kapitalizmin yaygınlaşmasıyla gelir adaletsizliğinin arttığına işaret eden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Ekonomik sebeplerle olan intiharlar olduğu gibi başka nedenlerle de intiharlar yaşandığını okuyoruz. Son siyanürle yapılan intiharlara baktığımızda bunların ekonomik olduğunu görüyoruz. Psikanalizin kurucusu Freud sağlıklı bir insanın sevmesi ve çalışması gerektiğini söyler. Çalışmayan insanın sağlıklı bir psikolojisi olmaz. Freud böyle söylüyor. Ülkemizde intiharı önlemek için bir ekibin çalışması lazım. Sayılar gitgide artıyor” diye görüşlerini açıkladı.