Burcu Aydın: Üç ay önce hizmete açılan iki ortaklı Minik Hayaller Oyun Atölyeleri Hayal Kafe ve Organizasyonun hayırlı olmasını temennisi ile iki ortağı sıra ile tanıyalım. Sayın Gökhan Manış ve Sayın Yasin Bicil kimdir?
Gökhan Manış: Afyonkarahisar’da ikamet ediyoruz. Oyun Atölyemiz ve kafemiz hizmete açılalı üç ay oldu. Oyun Atölyesi ve kafe hizmeti normalde büyükşehirlerde var olan bir iş. Bizde bunu Afyonumuza getirerek böyle bir hizmet sunduk.
Burcu Aydın: Çeşitli atölyelerden oluşan Oyun Atölyesi fikri nasıl ortaya çıktı?
Gökhan Manış: Şu anda Milli Eğitim Bakanlığının meslek atölyeleriyle ilgili yaptığı çalışmalar var. Okullarda bu atölyelerden kurmak istiyorlar. Biz bakanlıktan önce davranarak Afyon’da harekete geçtik. Çocuklarımıza küçük yaşta oynayıp eğlenirken meslekleri tanıtalım dedik. Bu amaçla tasarladığımız bu çalışmayı hayata geçirdik. Bu işi Yasin Bicil arkadaşımla birlikte kendimiz yaptık. Bir bayilik olayını tercih etmedik. Tasarım tamamen kendi tasarımımızdır. Güzel olduğunu düşünüyoruz. Çünkü insanlar memnunlar.
Yasin Bicil: Ben de Afyonkarahisar’da yaşıyorum. Biz bu işi başlamadan önce özel sektörde çalışıyorduk. Afyon’da olmayan yenilikçi bir ticari atılım ruhuyla arayış içerisindeydik. Başka illerde Oyun Evi işinin potansiyeli olan bir iş olduğunu gözlemledik. Ve Afyonumuz da neden olmasın dedik. Afyonumuza bu şekilde hizmet etmeye karar verdik, hayal ettik. Hayallerimizi gerçekleştirdik ve bu nedenle çocuklarımızın hayallerini oyunla harmanlayıp ileride seçmek istedikleri meslekleri tanımaları için Minik Hayaller Oyun Evi Hayal Kafe Organizasyon ismini tercih ettik.
Burcu Aydın: Peki Minik Hayaller Oyun Atölyesi’nde çocuklar güvende mi?
Yasin Bicil: Günümüz şartlarında artık çocuklarımız sokakta hiçbir şekilde güvenli ve rahat şekilde oynayamıyor. Anne babaların çocukları oyun oynayıp eğlenirken rahatça vakit geçirebilecekleri bir kafe ortamında güvenli, oynarken eğiten, eğlendiren bir Oyun Evi olarak hizmet veriyoruz. Genel amacımız ailelerin gönül rahatlığıyla çocuklarını getirebilecekleri bir mekân olarak güvenli bir ortamda kamera sistemi ile aileler oyun oynayan çocuklarını izliyorlar. Oyun esnasında Çocuk Gelişimi Uzmanı Öğretmenlerimiz çocuklarımızın başlarında bulunup onları değerlendiriyorlar.

Burcu Aydın: Minik Hayaller Oyun Atölyesinde kaç kişi ile hizmet veriyor?
Yasin Bicil: Çalışan sayımız talebe göre değişiyor. Sayıyı talep belirlerken öğretmenlerimiz part time çalışanlarımızla hizmet veriyoruz. Oyun Evi olarak; Özel günler, toplantılar, doğum günleri, kahvaltı organizasyonları, kostümlü mezuniyet törenleri de düzenliyoruz. Toplu organizasyonlarda rezervasyon yaptırılmasını rica ediyoruz.
Burcu Aydın: Kaç adet oyun atölyesi var ve neler yapılıyor?
Yasin Bicil: Toplam 8 adet meslek atölyelerimiz var. Atölyelerimiz 15’er kişiliktir. Atölyelerdeki ekipmanlar gerçeği yansıtacak şekilde dizayn edildi. Öğretmenin eşliğinde güvenli ve kontrol altında atölye aktiviteleri gerçekleştiriliyor. Bizimde çocuklarımız var. Allah tüm çocuklarımıza uzun ömürler versin. Kendi çocuklarımız bu kapıdan girdiklerinde nasıl içimiz rahatsa misafir çocuklarımız içinde içimiz aynı şekilde rahattır.
Burcu Aydın: Atölyeler hangi meslek gruplarından seçildi?
Gökhan Manış: Toplam sekiz olan atölyelerimiz; İtfaiye, pizza, inşaat, arkeoloji, polis, çiftlik, hastane ve sanat atölyelerinden oluşuyor. İtfaiye atölyesinde çocuklarımız itfaiyeci üniformasını giydikten sonra gerçek su ile sümulasyon yangına müdahale ediyorlar. Yangının çıktığı yer çocukların hayal gücüne bırakılıyor. Pizza atölyesinde çocuklarımız gerçek hamur ve malzemeden yaptıkları pizzalar öğretmen öncülüğünde fırında pişiriliyor. Böylece toplumsal cinsiyet eşitliğinin zihinlerde şekillenmesi sağlanırken kadın veya erkek herkesin yemek yapabileceğini öğreniyorlar. Polis atölyesinde çocuklara polis görevleri anlatılıyor. Sonra uygulamalı olarak oyuna geçiyorlar. Polis kıyafetleriyle bebek hırsızları yakalıyorlar. İnşaat atölyesinde çocuklarımız baretlerini yeleklerini giydikten sonra uygulamalı olarak inşaatta hastane yol gibi imalatlar yaptırıyoruz. Önce iş güvenliği mesajını veriyoruz. Burada birlikte çalışmayı öğreniyorlar. Sosyalleşmenin, yardımlaşmanın, arkadaş kavramının ne demek olduğunu yaşayarak öğrenirken meslek dallarına olan ilgileri anne balalar tarafından keşfediliyor. Çiftlik atölyesinde süt sağıp yumurta topluyorlar. Tüketmenin değil üretmenin faydalarını kavrıyorlar. Hastane atölyesinde hasta bebekleri stetoskopla muayene eden minikler arasında doktor fobisi olanlar bunu aşıyor. Ekip çalışmasını öğreniyorlar. Sanat atölyemizde ise dans, resim, yüz boyama ve akıl oyunları gibi etkinliklerimiz de var. Arkeoloji atölyemizde kazı yapıyorlar.
Burcu Aydın: Çalışma saat ve düzeni nasıl işliyor?
Yasin Bicil: Sabah 09:00’dan akşam 21:00’e kadar çalışıyoruz. Toplu taleplerin rezerve edilmesi hizmet kalitesi için yararlı olacaktır. Ama bireysel olarak misafirlerimiz istedikleri zaman gelebilirler.
Burcu Aydın: Röportajı ebeveyn kafesinde yapıyoruz. Anne babalar ne şekilde hizmet veriliyor?
Yasin Bicil: 50 kişi kapasiteli kafeterya oluşturduk. Kafe ortamını farklı oyun atölyelerini farklı şekilde hazırladık ki sıcak soğuk içecekler, fast-food tarzında ürünlerimiz, tatlı çeşitlerimizle hizmete açığız.
Burcu Aydın: Anne babalara mesajınız nedir? Kaç yaş aralığında ki çocuklar oyun atölyelerinden yararlanabilir?
Gökhan Manış: “3-12 yaş arasında ki çocukları biz atölyelerimize kabul ediyoruz. Eğlenirken öğrenip sorumluluk sahibi oluyorlar. Başlı başına birlikte hareket etmeyi öğreniyorlar. Hayata ilk adımı burada atıyorlar. Anne babalara Minik Hayaller Oyun Atölyelerini mutlaka bir kez deneyip değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü Minik Hayaller Oyun Atölyeleri Afyon’a yapılmış güzel bir hizmettir. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı