CHP’li Köksal’ın açıklamaları şöyle:

SADECE İNTERNET MEDYASINI DEĞİL BÜTÜN GAZETECİLERİ İLGİLENDİRİYOR

İnternet medyasını değil bütün gazetecileri ilgilendiriyor. Basın Kartını İletişim Başkanlığı’nın belirlediği bir komisyon verecek. Haberleri basın kartı olmayan hiç kimse takip edemeyecek. Haber yapamayacak. Basın kartını da iktidar benden olan benden olmayan diye ayıracak. Basın kartı almak zorlaşacak. Böyle bir sıkıntı var. Diğer bir konu, gerçek bilgileri içermeyen konularla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açabiliyordu. Onu da Cumhuriyet Savcılığı’ndan alıyorlar Basın İlan Kurumlarına veriyorlar. O da gazetecilere karşı bir otorite kurma gibi bir durum söz konusu.

RESMEN MUHBİR OLUN DİYORLAR

Bunun dışında sosyal ağ saylayıcılarına resmen muhbir olun diyorlar. Orada yanlış olduğunu düşündüğün haberleri kolluk kuvvetlerine bildir diyor. Gerekirse o siteyi kısıtla diyor. İnternet haberciliği burada giriyor. Sizler mesela bir haber yaptınız. Bu haberle ilgili senin servis sağlayıcın “bu yalan haber, halkı kin ve nefrete sürüklüyor” gibi gerekçelerle kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunabilecek. Bu biraz sıkıntılı. Resmen muhbirlik yapın diyorlar. İktidarın kılıcını sallayın diyor. Bu tamamen basını dizayn etme girişimi. İnternet basınını dizayn etmeye yönelik kendi istediklerini yazacak gazetecileri oluşturmaya yönelik bir girişim.

BU TAMAMEN BASINI KISITLAYICI BİR YASA

Basın İlan Kurumu yapılan bir sokak röportajı için suç duyurusunda bulunabilecek. Önceki haliyle cumhuriyet savcısı bulunduğunuz illerde davayı açıyordu. Şimdi Basın İlan Kurumu açılacak davayı İstanbul Asliye Mahkemesinde açacak. Tek mahkemeyi yetkili kılmışlar. Afyon’daki hakime çıkmayacaksınız İstanbul’daki hakime çıkaracak. Ceza mahkemelerinin usul kanununa aykırı bu. Çünkü suç işlendiği yerde yargılanır. Bu tamamen basını kısıtlayıcı, yapılan haberlerin önüne geçmek, gözdağı vermek, haber yapıldığında yargılama amacıyla çıkan bir yasa. Edindiğimiz izlenim bu.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GENEL KURULA GELİR

Sabaha kadar komisyon çalışacak. Biz tabi CHP olarak itirazlarımızı sunuyoruz. Çektirebildiğimizi çektireceğiz. Çektiremediğimiz kalacak. Komisyonda bittikten 48 saat geçmeden genel kurula gelmez. Muhtemelen önümüzdeki haftaya kalır bu. Meclis tatile girmeden bunu bitirirler. İnternet gazetecilerinden sıkıntılılar bunlar. Bu tip gazetecileri sevmiyorlar. Bunun önünü kesmek için getirilmiş.

CHP’NİN DESTEKLEDİĞİ MADDE VAR MI?

CHP’nin desteklediği, muhalefet etmediğimiz geçebilir dediğimiz birkaç madde var. Genel olarak 4,5,10’uncu maddeler sıkıntılar var. Orada da ciddi muhalefet ediyoruz. Birkaç tane olsada olur olmasa da olur dediklerimiz var. Ama dediğim gibi sıkıntılı maddeler var.

-Nail Azbay’ın Haberi.