Atatürk Evi önünde büyük bir ilgiyle karşılanan Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekili Veysel Eroğlu ve diğer protokol üyeleri Afyonkarahisar halkı ve diğer illerden gelen misafirlerle selamlaştı.

Bu Topraklar Şehit Kanlarıyla Yoğrulmuş Topraklardır

Atatürk Evi ziyareti sırasında konuşan Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Afyonkarahisar’ımızın Şuhut ilçesi istiklalimizin ve istikbalimizin kazanıldığı yerdir. Büyük Atatürk ve silah arkadaşları ağustos ayında Akşehir’deki Karargâhlarını Şuhut’a taşıdılar. O dönemde Şuhut işgal altında değildi. Şuhut’a geldiklerinde Hacıveli Konağı olarak bilinen konağa yerleştiler. Burada o kutlu zaferin planları yapıldı. Zafere giden yol Allah’ın izniyle burada çizildi. Aziz Atatürk ve silah arkadaşları 25 Ağustos 1922 Cuma gününün akşamında Kahraman Ordumuzun, Kocatepe’ye yürümesi ve 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruzun başlamasını kararlaştırıldı. Bu nedenle Şuhut çok önemlidir. Tabii ki zafer kolay kazanılmadı. 1071 Malazgirt zaferinden bu yana bu vatan ve bayrağımız için canlarını seve seve veren şehitlerimiz var. Bugün aynen 97 yıl önce kahraman ordumuzun yürüdüğü bu zafer yolunu yürüyerek Kocatepe’ye gideceğiz. Biz yürürken şehitlerimizin ölmediği inancıyla onlarda bizimle birlikte yürüyecekler. Şehitler ölmez. Kuranı Kerimde de böyle ifade edilmektedir. Şunu unutmamalıyız ki bu topraklar Şehit kanlarıyla yoğrulmuş topraklardır. Bu yüzden Şuhut İlçemizden başlayarak Dumlupınar’a kadar olan alan Başkomutan Milli Parklar olarak ilan edildi.” dedi.

Tarihimizi Çok İyi Bilmeliyiz

Gençlere seslenen ve tarihimizi çok iyi bilmemiz gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu: “Şuanda bulunduğumuz mekân kullanılmaz haldeydi. Ben Bakan iken Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne verdiğim talimatla bu konağı istimlak ettik ve şimdiki güzel yapıyı ortaya çıkardık. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Büyük Taarruz planlarını yapıldığı evi Atatürk Evi ve Büyük Taarruz Karargâhı olarak restore ettik. Gençler şunu özellikle vurgulamak isterim. Tarihimizi çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bu maksatla da Kocatepe’ye giden yolu çok güzel bir hale getirdik. Kocatepe’yi tamamen ihya ettik. Ayrıca Kahraman Ordumuzu 26 Ağustos sabahı Sinanpaşa Ovasına indiği nokta 26 Ağustos Tabiat Parkı olarak düzenledik. Bunu yanında ta 1071’den bu yana adeta Türk Tarihimizin zaman tünelini gösteren bir İstiklal Tanıtım Merkezini yaptık.” diye konuştu.

Büyük Hedeflere Yelken Açalım

Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Büyük Taarruz Zafer Bayramı burada başladı ama 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da düşmana son darbe vurularak büyük bir zafer kazanıldı. Ben şimdiden 30 Ağustos Zafer Bayramınızı gönülden tebrik ediyorum. Hayırlı, uğurlu ve kutlu olsun. Bu vatanı elimizde tutmak, düşman ayağına bastırmamak ve şanlı bayrağımızı ilelebet üstünde dalgalandırmak için yapmamız gereken önemli prensipler var. 1.si birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi daha da pekiştirmektir. 2.si büyük hedeflere yelken açmaktır. Bizlerin de büyük hedefleri var. İnşallah hep birlikte bu hedefleri beraberce gerçekleştireceğiz. Bu duygu ve düşünceyle sizleri Allah’a emanet ediyorum” şeklinde konuştu.

Atlı Birlikler İzmir’e Uğurlandı

Daha sonra Zafer Haftası etkinliklerine renk katan Atlı Birlikleri, Büyük Taarruz Karargâhından İzmir’e uğurladı.

Programında devamında Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve diğer protokol üyeleriyle birlikte yüzlerce katılımcı Mehter Marşı eşliğinde Atatürk Evi’nden Şuhut Stadyumuna kadar coşkulu bir şekilde yürüdüler.

Daha sonra Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda düzenlenen kutlama programı kapsamında, Şuhut Belediye Şehir Stadyumundaki etkinlikler başladı.

Törenlere Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Burcu Köksal, Gültekin Uysal, Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Kuvvet Komutanlıkları Temsilcileri Tuğg. Osman Alp, Tuğa. Mehmet Sarı, Tuğg. Bülent Çetin, Tuğg. Yücel Yazıcı, Tuğa. İbrahim Rıza Adanır, Garnizon komutanı Tuğg. Özdemir Şan ile Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektör V. Prof. Dr. Şuayip Özdemir, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Başkanları, diğer protokol üyeleri ile farklı illerden gelen üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldılar.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda protokol konuşmalarına geçildi.

Milletimizin Zafer Bayramı, Hepimize Kutlu Olsun

Törende Vali Mustafa Tutulmaz günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Vali Tutulmaz: “Büyük Taarruz Zaferi’nin 97. Yıldönümü Kutlamalarının açılış programına hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Büyük Zaferi bize armağan eden kahraman ecdadımızı hürmet, rahmet ve minnetle yad edeceğimiz bu kutlu geceye teşrif eden herkese şükranlarımı arz ediyor ve sizleri en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum. Bugün ve bir hafta boyunca, Zafer Haftası kutlamaları için, Zaferin kazanıldığı topraklarda, şühedanın ve ecdadın manevi huzurunda, milli mücadelenin sembol şehri Afyonkarahisar’dayız. Tarihte eşi benzeri az görülen bu büyük zaferin 97. yılına erişmenin ve onu hep birlikte kutluyor olmanın tarifsiz mutluluğu içerisindeyiz. Milletimizin Zafer Bayramı, hepimize kutlu olsun” dedi.

Anadolu’nun Türk Yurdu Kalacağı Tüm Dünyaya İlan Edildi.

Türk Milletinin 97 yıl evvel esaret zincirini kırdığını belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Bugün; Ülkemiz için, Afyonkarahisar için, Şuhut için önemli bir gündür. Ecdadımızın 97 yıl evvel, Anadolu’yu işgale gelen müstevlilere, Türk Milletini tarih sahnesinden silmek isteyenlere unutamayacağı dersi verdiği ve kendisine vurulmak istenen esaret zincirini kırdığı gündür. Milletimiz 97 yıl önce bu gece; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında kurtuluş mücadelesini buradan, Şuhut ilçemizden başlatmış, her türlü yokluk ve imkânsızlıkları göğsündeki yüksek iman gücü ve vatan sevgisi ile aşmış, 7 yılda geçilmez denilen siperleri 7 saatte geçmiş ve düşmanı 15 gün gibi kısa bir sürede denize dökerek vatanına ve namusuna uzanan hain elleri kırmıştır. Bu zafer, Türk’ün bağımsızlık mücadelesindeki yılmaz ve sarsılmaz iradesinin tezahürü, Anadolu’nun ebediyete kadar Türk yurdu olarak kalacağının tüm dünyaya ilanı olmuştur. Türk Ordusu, tarih yapan genetiğini o gece bu topraklarda yeniden harekete geçirmiştir. Büyük zaferle, Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelleri bu topraklarda atılmış, Afyonkarahisar, “Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar” olmuştur. Yaşlısıyla, genciyle yediden yetmişe tüm Anadolu işte bu topraklardan savunulmaya başlanmıştır” diye konuştu.

Canlarından, Yarınlarından, Geleceklerinden Vazgeçtiler

Şuhut ilçesinin önemine de dikkat çeken Vali Tutulmaz: “Afyonkarahisar ilimiz ve Şuhut İlçemiz milli mücadelede apayrı bir yere ve konuma sahiptir. Zira, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz’la ilgili son hazırlıklar Şuhut ilçemizde yapılmış, harekatla ilgili son emir, Şuhut ilçemizde ki Hacı Veli Konağı'nda verilmiştir. Ecdadımızın 97 yıl önce, Şuhut’tan Kocatepe’ye intikal ederken kullandığı 19 kilometrelik yol, Türk milletini istiklal mücadelesinde zafere götüren yoldur. Ecdadımız bu yoldan yürürken bir tek şeye inanmıştı. O da Zaferdi. Bu inanmışlıkla bizlere bugünleri armağan ettiler. Bunun için en kıymetli hazinelerinden, canlarından, yarınlarından, geleceklerinden vazgeçtiler. Bize düşen onlardan aldığımız bu armağanı en güzel şekilde muhafaza etmek ve layık olduğu noktaya taşımaktır” dedi.

Hain Emeller Son Bulmuş Değildir

26 Ağustos 1071’de Malazgirt Savaşı’yla Anadolu’yu yurt yapan bu millet, yine bir başka 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz Harekâtıyla Anadolu’nun yurt kalmasını sağladı diyen Vali Tutulmaz şöyle devam etti: “Ancak, 97 yıl önce denize dökmüş olduğumuz düşman ve onun arkasındaki şer güçlerin canımızdan aziz bildiğimiz ecdat yadigarı kutsal vatan topraklarımızın üzerindeki hain emelleri son bulmuş değildir. Ülkemiz üzerinde oynanan oyun ve ülkemize yönelik hedefler şekil ve oyuncuları değişerek devam etmektedir. Bu nedenle uyanık olmaya ve tedbirlerimizi almaya devam etmek zorundayız. Bu gücü tarihimizden almalı ve bugün olduğu gibi tarihteki önemli günlerimizi bu anlayışla idrak etmeliyiz. Bu duygularla 26 Ağustos sabahı başlayan Büyük Taarruz ve Zaferin 97. yıldönümünün, tüm milletimize ve ordumuza kutlu olmasını diliyor, başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş savaşımızın tüm kahramanlarını, 1071 yılından bu yana bu toprakların vatan yapılması ve ebediyete kadar da Türk Milletinin vatanı olarak kalması uğrunda hayatlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor; hepinize sevgi, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum. “

Bu Topraklar Cumhuriyetin Kurulduğu Topraklar

Programda son konuşmayı yapan Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Bu topraklar şehit kanlarıyla yoğrulmuş mübarek topraklardır. Zafer Bayramı’nızı gönülden kutluyorum. Aziz Atatürk ve onun silah arkadaşları 1922 gecesi karargâhlarını Akşehir’den Şuhut’a taşıdılar ve burada Hacı Veli Konağı denilen konakta karargâh kuruldu ve 25 Ağustos’u 26 Ağustos’a bağlayan gece tüm planlar burada yapıldı ve Taarruz emri buradan verildi. Bu bakımdan bu topraklar Cumhuriyetimizin kurulduğu ve İstiklalimizin kurtulduğu topraklar. Kahraman ordumuzu Zafer Yolu diye Kocatepe’ye yürümesi ve Aziz Atatürk’ün İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri demesi ile ordumuz İzmir’e doğru akın akın aktı. Ve 30 Ağustos’ta muazzam zaferle düşmanı denize döktük.” dedi.

Bu Millet Sıkıntı Çekse De Düşmana Geçit Vermemiştir

Ağustos ayının zaferler ayı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eroğlu: “26 Ağustos 1071’de Büyük komutan Sultan Alparslan kendisinden çok daha kalabalık bir orduyu mahfu perişan ederek büyük bir zafere mührünü vurdu ve Malazgirt Zaferi destanı yazdı. Böylece Anadolu’nun kapıları Türk’lere açıldı. Daha sonra Büyük Selçuklu Devleti, Cihan devleti Osmanlı destanlar yazdı. Kıtalarda at oynattı. Tabi ki düşman boş durmadı. Onlarda plan kurdu. Böl, parçala, yut. Tarihimizde çok sıkıtılar yaşadık. Yaşanan büyük sıkıntılar sonrası 18 Mart 1915’te kınalı kuzularımızı şehit verdik ama Çanakkale’de bu bayrağı düşmana teslim etmedik. Aynı şekilde Kut’ül Amare Zaferi, büyük Taaruz Zaferi de destanlarla doludur. Bu Millet her türlü şartta, fedakârca vatanını savunmuş ve asla düşmana geçit vermemiştir. Bu coğrafya da ayakta kalmak zor. Bu açıdan çok çalışmalıyız. Özellikle gençler bilim ve teknolojide çok ileri gitmeliyiz. Bunu başardığımızda en büyük zafer bizlerin olacaktır.” diye konuştu.

Halk Oyunları Renk Kattı

Konuşmaların akabinde ilgiyle dinlenen Türk Silahlı Kuvvetlerinin Bando Gösterisinin ardından Türk Silahlı Kuvvetler tanıtım filmi gösterime sunuldu. Programda Afyon Kocatepe Üniversitesi Halk Oyunları Gösterileri büyük alkış alırken, Afyonkarahisar Belediyesi Mehter Takımı gösterisi de ilgiyle izlendi. İki gösteride izleyenlerden tam not aldı.

Uğur Işılak Konser Verdi

Dünya İşlem Birliği tarafından düzenlenen İnternet Dünya Klavye Şampiyonası'nda 7 madalyayı ilimize getiren öğrencilere madalya ve hediyeleri takdim edildi. Ardından konser etkinliğine geçildi. Türk Halk Müziği sanatçısı Uğur Işılak programa katılanlara unutulmaz dakikalar yaşattı.

Zafer Yürüyüşü ile Binler Kocatepe’ye Yürüdü

Buradaki kutlama programının sona ermesinin ardından 15. Zafer Yürüyüşünde Türkiye’nin dört bir yanından gelen Binler Kocatepe’ye Yürüdü. Öncelikle Çakırözü Köyü’ne geçildi. Burada kahramanlık türküleri dinletisi ve yöresel ikramlar yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri Bandosu ve Tarihi Tören Takımı eşliğinde Çakırözü Köyünden temsili yürüyüşle devam edilen törende ‘Zafer Yürüyüşü’ toplanma alanına gelindi. Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz‘un 97. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk Ordularının Çakırözü Köyü’nden Kocatepe’ye kadar yürüdüğü güzergâhta gerçekleştirilen 15. Zafer Yürüyüşü, Vali Mustafa Tutulmaz ve Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından başlatıldı.

Yürüyüş öncesinde Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun Zafer Yürüyüşü ile ilgili verdiği kısa bilgilerin ardından havai fişek ve lazer gösterisi yapıldı. Katılımcıların büyük ilgiyle izlediği gösteriler sonrası Vali Tutulmaz ve beraberindeki protokol üyelerinin uğurlaması ile farklı illerden gelen misafirler ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ile yürüyüşe geçti.