İGM Başkanı Burhanettin Çoban, Türkeli Gazetesine geçtiğimiz ay belirlenen İl Özel İdaresi bütçesini değerlendirdi. İl Özel İdaresi’nin belediyeler gibi köylerde de hizmet organı olduğuna dikkat çeken Başkan Çoban, İl Genel Meclislerinin de İl Özel İdarelerinin karar organı olduğuna vurgu yaptı. Çoban ,”İl Özel İdaresinin tüm köylerde yapacağı altyapı, su, kanalizasyon, yol, park, bahçe tabiri caizse bir belediye ne yapıyorsa onları yapmakla görevlidir. Ama şehrin tamamında da eğitimle ilgili, sağlıkla ilgili, kültür ve turizmle ilgili, güvenlikle ilgili, tarımla ilgili, hayvancılıkla ilgili, afet bilinciyle ilgili ve bir takım bunun gibi şehrin tamamında görevleri vardır. İl Özel İdaresi’nin yapacağı bu görevleri planlama, bütçesini yapma, yatırım programına hazırlama görevi de yine İl Genel Meclisi’ne aittir” dedi.

“Gayet yerinde bir bütçe yapılmış”

Kendilerinden önceki İl Genel Meclis üyelerinin çok güzel bir bütçe hazırladığını belirten Çoban, “Biz yeni dönem İl Genel Meclis üyeleri olarak 2019 yılı bütçesini biz yapmadık, bizden önceki arkadaşlarımız yaptılar ama çok güzel bir bütçe yapmışlar, çok güzel bir yatırım programı ortaya koymuşlar bu sayede 2019 yılında yaklaşık tahmini bütçemiz 175 milyon TL iken, gerçekleşecek olan bütçemizin 173-174 milyon TL olacağı ön görülmektedir. Buda yüzde 98 oranında bir isabettir ki gayet mantıklı, gayet yerinde bir bütçenin yapıldığını da göstermektedir. İl Özel idarelerinin bütçeleri, belediyelerin bütçeleri içerisinde bakmamız gereken en önemli rakam; yatırım rakamlarıdır. Yani o bütçede ne kadar çok para yatırıma gidiyorsa o ilde, o belediyede siz yatırımın çok fazla olduğunu görürsünüz. Örneğin temsil ağırlama giderleri, örneğin personel giderleri, örneğin sosyal ve kültürel finansal faaliyetler… Bunlara daha çok para harcanıyorsa yatırıma para harcanmıyor demektir” dedi.

“Çok güzel bir de başarıdır”

175 milyon TL bütçe içerisinde yaklaşık yüzde 75’inin yatırımlara gittiğini belirten Çoban, “Buda gerçekten çok önemli bir rakamdır. Çok güzel bir de başarıdır. Ben bu başarıyı sağlayan bizden önceki İl Genel Meclis üyelerimize, yine bu programı hemen hemen harfiyen uygulayan İl Özel İdaremizin Genel Sekreterine, birim müdürlerine, tüm çalışanlarına Afyonkarahisar halkı adına çok teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten can siper hane bir şekilde görevlerini yaptılar ve programı eksiksiz ama fazlasıyla uyguladılar” diye konuştu.

“Yine çok güzel çalışmalar yapılacak”

Yatırımlarda çok küçük bir aksamanın yaşandığını belirten Başkan Çoban, “Bunun yanında tabi ki programda olup ta yapamadığımız işlerde. Bunun sebebi şuydu örneğin; Afyonkarahisar Merkez Atatürk İlkokulumuz yarım kaldı. Biliyorsunuz 2018-2019 yılında ülkemiz bir takım ekonomik yönden dış müdahalelere maruz kaldı. Bu nedenle faizler yükseldi, döviz yükseldi, inşaat maliyetleri çok yükseldi buda müteahhitler açısından işin içinden çıkılmaz hale gelmiş oldu. Bu nedenle de devletimiz bir kanun çıkardı isteyen müteahhitlere tasfiye imkanı sağladı. Bir takım müteahhitlerimiz bu tasfiye imkanından faydalanarak sözleşmeyi feshettiler. Bu nedenle işin tekrar ihaleye çıkılması, izinler alınması falan gibi yaklaşık 8-9 aylık bir sürede geçmiş oldu ama onunda ihalesi yapıldı inşallah müteahhit firmada işine başlayacaktır. Bunu dışında öyle fazlada yarım kalmış, eksik kalmış işimiz olmadı. İnşallah 2020’de de yine 2019’daki gibi en az bütçenin yüzde 75’i yatırımlara gidecek, yine inşallah eğitimde, sağlıkta, suda, kanalizasyonda, yolda çok güzel hizmetler yapılacak” dedi.

Kaynak: Türkeli