İl Genel Meclisi’nde Ağustos ayı toplantılarının 2’nci birleşimi bugün gerçekleşti. Toplantıda gündem Zafer Müzesi oldu.

YAĞCI: ZAFER MÜZESİ’NDE BELİRSİZLİK VAR

İl Genel Meclisi’nde İYİ Partili meclis üyesi Alper Yağcı, Zafer Müzesi’nin akıbetini sordu. Yağcı, mecliste şöyle konuştu: “Kocatepe’de Malazgirt’te yolda devlet erkanımız da olsun istiyorduk, bugün haberlerden öğrendiğimiz gibi cumhurbaşkanımız başta olmak üzere devlet erkanımız 30 Ağustos kutlamaları haftasında burada bulunacak yalnız halkımızın gündeminde önemli bir gündem maddesi ise böylesine önemli 100. Yılı kutladığımız devlet erkanımızın da bulunacağı bir zaman diliminden Zafer Müzesi’yle ilgili bir belirsizlik çoğu kişi tarafından gündem de bu konuyla ilgili bizim bilgi alabileceğimiz, net bir şekilde tamiratın 30 Ağustos’a yetişip yetişmeyeceği veya herhangi bir bütçeden kaynaklı bir sıkıntı varsa para aktarımıyla ilgili il genel meclisi ve il özel idaresi ne yapabilir? Bu müze yetişir mi?”

RESTORASYON 1 YIL GECİKTİ, İYİ Kİ DE GECİKMİŞ OLDU

Zafer Müzesi hakkında kendisine yöneltilen soruya yanıt veren Başkan Çoban, “Zafer Müzesi ile ilgili ise daha önce bir proje ve ihale yapılmış, ancak Zafer Müzesi biliyorsunuz ilk kuruluş savaşında karargâh olarak kullanıldı. Asli yapısı uygun bir durumda değil, sonradan kat ilave yapılmış. Bu şekilde bir restorasyonun uygun olmayacağı talebinde bulundum. Bizzat inşaattan sonra Veysel Eroğlu bakanımız da ve parasını o göndermişti. Oraya götürdüm. Haklısınız böyle restorasyon olmaz dedi. Projeler değişti ve aslına uygun bir restorasyon planlandı, yapılacak. Ondan dolayı ihale 1 yıl daha gecikmiş oldu. İyi ki de gecikmiş oldu. Öbür türlü restorasyon aslına uygun olmayacaktı. Ben bu teknik bilgiyi verdim. Ama niye değişti, değişecek mi problem var mı bununla ilgili sözü Kadir beye verelim.” Dedi.

KADİR ÖRNEK: FİNANSAL PROBLEM YOK

Kendisine söz verilen Su ve Kanal Hizmetler Müdürü Kadir Örnek’te toplantıda meclis üyelerine şu bilgileri verdi: “Değerli başkanım, değerli meclis üyeleri, kooperatif müze inşaatını ihale yaptıktan sonra başkanımın da bahsettiği gibi beton eklentileri kaldırıp mevcut yerin üzerine çatı giydirme projenin esasındaydı. Daha sonra yapılan incelemelerde alanın beton kağıtlarından mevcut kolonlardaki beton numunelerinin çok çürük çıktığı ve bunlarında kaldırılması gerektiği için biz kurula tekrar ikinci bir proje sunduk. Proje de geçtiğimiz hafta cuma günü beraber biz de takip ettik, kuruldan geçti. Müteahhitte de -işi durdurmuştu- başlama yazısını dün itibariyle yazdık. Allah’tan mâni olmazsa herhalde tebliğden itibaren önümüzdeki hafta müteahhit, yüklenecek firma hızlı bir şekilde çatıyı giydirecek. Projemiz iki aşamadan kaynaklanıyor; bir normal güçlendirme ve restorasyon işi kalıyor bundan sonra da çatıyı giydirdikten sonra da. Yani böyle bir inşaat gibi değil arkadaşlar, öngörülmeyen bir şey çıktığı zaman Eskişehir Kültür Varlıklarından izin almadan bu işi yapamıyoruz. Sürecin uzama sebebi bu. Finansal problemimiz yok. Milli parklarda parası hazır. Müteahhit işi yaptığı zaman parasını ödüyoruz, işlem devam ediyor.” dedi

ÇOBAN: PARA HAZIR

Bu sözler üzerine araya giren İGM Başkanı Burhanettin Çoban, paranın hazır olduğunu vurgulayarak, “Napolyon sormuş ‘niye savaş kaybettik asker demiş efendim bir sürü sebep vardı bir paramız yoktu. Napolyon demiş tamam yeterli. Mühim olan para değil mi? Para varmış. Gerçekten restorasyon yapan veya ilgisi olan aramızda arkadaşlar varmış bu işler öyle bir şey ki ufacık bir şey çıkıyor. Kurul gelip yerinde inceliyor. Yerinde görmeden, izin vermeden devam edilemiyor. Ama millet sanıyor ki gecikiliyor. Ya para hazır niye geciksin. Her şey para zaten. Diyelim ki Doğa Koruma Milli Parkların gönderdiği para yetmiyor, eksik bunda tamamlayacak başka mekanizmalar var. Özel idareler var başka kurumlar var. Öyle bir durum da 50 kere tamamlayacak mekanizmalar var.”

YAĞCI: 100. YILA YAKIŞIR OLMALI

İYİ Partili Alper Yağcı bu sözler üzerine bir kez daha söz alarak, “Başkanım açıklamalar için teşekkür ederim. Ama buradaki hassasiyet şu paramız var çok şükür yalnız 100. Yıl kapsamında etkinlikler olacağından dolayı ve bir de çatısı çok uzun süre 1 yıla yakın açık kaldı kaderine terkedilmiş gibi izlenim sergiledi. Bu büyük bir sorun oldu. Dolayısıyla ben şunu rica ediyorum. Eğer ki müteahhit çatıyı bindirme konusunda 30 Ağustos haftasına kadar bir yol izleyemezse ki her şey izinli yürümek zorunda onun farkındayız en azından çevre düzenlemesinin reklamasyonunun 100. Yıla yakışır biçimde o yerin kaderine terkedilmiş biçimde değil de restorasyonu yapılıyor şeklinde hale getirilmesi konusunda bir ricada bulunuyoruz.”

Haber – Fotoğraf: Sılanur Kara