Toplantıda, patent ve coğrafi işaretlerle ilgili çalışma yapılması talimatını veren Vali Mustafa Tutulmaz; 'Şehrimizin, yüzlerce yöresel ürününden sadece 12 tanesinin patenti alınabilmiş. Bu sayı yeterli değil. Daha çok ürünümüzün patentini alarak tescillemeliyiz' dedi.

            UNESCO tescilli mutfağını tüm dünyaya tanıtmak adına şehrin tüm kurumlarının ortak paydada buluştuğu bir misyonla çalışmalarını sürdüren Afyonkarahisar'da kısa ve uzun vadede yapılacak çalışmalarla ilgili Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek'in ev sahipliğinde Belediye Başkanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş ile Valilik, Belediye, Üniversite, Ticaret Odası, Zafer Kalkınma Ajansı, turizm ve medya yöneticilerinden oluşan Gastronomi Çalışma Grubu üyeleri katıldı.

            GAZİANTEP VE HATAY ZİYARETLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

            Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar'ın Afyonkarahisar'ın gastronomi şehri unvanını aldığı tarihten bugüne, yapılan çalışmaları değerlendirdiği sunumla başlayan toplantıda, ülkemizin gastronomi alanında daha önceden tescil almış şehirleri Gaziantep ve Hatay'a gerçekleştirilen inceleme ziyaretleri ışığında yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi.  Gaziantep ve Hatay'a yönelik inceleme ziyaretine katılan Gastronomi Çalışma Grubu üyelerine tek tek söz vererek izlenimlerini dinleyen Vali Tutulmaz, bu doğrultuda hangi benzer çalışmaların ilimizde de yapılabileceğiyle ilgili görüş ve önerilerini aldı.

            'GASTRONOMİ, AFYONKARAHİSAR İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT'

            İlk etapta Afyonkarahisar'a özgü yöresel lezzetlerin sunulacağı bir Gastronomi Evi'nin kurulması ve bu evi desteklemek amacıyla müze ve benzeri sanatsal yapılar ile reklam-tanıtım faaliyetlerinin ön plana çıktığı  önerilerin tamamını not alan Vali Mustafa Tutulmaz, tüm önerilerin büyük bir hassasiyetle değerlendirileceğini söyledi. Gastronomi unvanının Afyonkarahisar için çok iyi değerlendirilmesi gereken büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz, 'Bu konuda en küçük bir ayrıntıyı atlamadan çok planlı çalışmalıyız. Tüm kurumlarımızı, hatta özel sektör teşebbüslerini ve halkımızı da içine alan bir planlama yapmalıyız' dedi.      

            BENLİOĞLU KONAĞI GASTRONOMİ EVİ OLACAK

            Restorasyonu son aşamaya gelen Benlioğlu Konağı'nın Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Gastronomi Evi olarak hizmet vereceğini ifade eden Vali Tutulmaz, 'Bu işte, Belediyemize büyük iş düşüyor ve sağolsun Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek ve ekibinin girişimleriyle şu aşamaya kadar önemli adımlar atıldı. Bundan sonraki süreçte de Belediyemizin yapacağı tüm çalışmalara destek vereceğiz. Ayrıca yapacağımız işlerin takibini ve geleceğini görmemiz açısından, ilk yılı detaylı olmak üzere dört yıllık bir stratejik planı da en kısa sürede oluşturmalıyız. Logomuz geçen hafta UNESCO tarafından onaylandı. Artık tüm tanıtım materyallerinde bu logoyu kullanmalıyız' diye konuştu.

            'PATENTLİ ÜRÜN SAYIMIZ YETERLİ DEĞİL'

            Patent ve coğrafi işaretlerle ilgili de bir çalışma yapılması talimatını veren Vali Mustafa Tutulmaz; 'En son Belediyemizin aldığı Kaymaklı Ekmek Kadayıfı coğrafi işareti ile patentli ürünümüz 12'ye çıktı. Bana göre yüzlerce yöresel ürünü olan şehrimiz için bu sayı yeterli değil. Örneğin, şu an toplantıda Belediyemizin bizlere ikram ettiği bükme ve ağzı açık, şehrimizin en meşhur lezzetlerinden ama maalesef patenti yok. Madem biz gastronomi şehriyiz ve mutfağımızı dünyaya tanıtacağız, o zaman daha çok ürünümüzün patentini alarak tescillemeliyiz.  İlgili kurumların ivedilikle bu konuda gerekli çalışmayı yapmasını istiyorum' ifadelerini kullandı.