Dr. Okan Bozyurt’un sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar şöyle;

“16 MART AKŞAMI BALKANLARDAN SOĞUK HAVA KÜTLESİ GELİYOR”

Son yılların en soğuk ve en sert Mart ayını yaşıyoruz. Deyim yerindeyse kar yağışlarının ve soğuk hava kütlelerinin ardı arkası kesilmiyor. Önümüzdeki hafta içerisinde de yağışlar ve soğuklar ülkemizi ziyaret etmeye devam edecek. 16 Mart akşamı yurdumuza giriş yapacak Balkanlar üzerinden yeni bir soğuk ve yağışlı hava kütlesi geliyor. Yurdun özellikle Kuzey, İç bölgeler ve Doğu bölgelerinde kar yağışı bekliyoruz. Özellikle İstanbul ve çevresinde.

“20 MART’TAN SONRA SOĞUK VE KAR DEVAM EDECEK”

Önümüzdeki haftalara dair bir tahmin yaptığımızda; özellikle ayın yirmisinden sonra daha güçlü ve daha kuvvetli kar yağışları kapımızı çalabilir. Polar Vortex aşağı enlemlere doğru bir salınım yaptı. Üst batı rüzgarları ülkemizin üzerinde bulunduğu bölgelerde salınımlar yapıyor. Biz buna ‘Rossby Salınımları’ diyoruz. Bu oluk üzerimizden gitmediği sürece devamlı surette yukardan aşağıya polar hava kütleleri dediğimiz kutupsal soğuk hava kütleleri ülkemizi ziyaret etmeye devam edecek.

21 VE 22 MART TARİHLERİNE DİKKAT!

İstanbul ve çevresinde kar yağışlarının nerede etkili olmasını bekliyoruz dersek, özellikle tarih veriyorum; 21 ve 22 Mart tarihlerinde ülkemize soğuk ve yağışlı hava kütlesi giriş yapacak. Marmara Bölgesi’nde sadece yüksek kesimlerde değil bölgenin tamamında kar yağışı etkili olacak.

“20-27 MART ARASI DİREK KAZMA KÜREK YAKTIRACAK”

Hava sıcaklıkları yurdun kuzey iç ve doğu bölgelerinde mevsim normallerine göre 4 ila 6 hatta 8 ila 10 santigrat derece altında seyredecek diyebiliriz. Özellikle Mart’ın 20’si ve 27’si arası hava sıcaklıklarında önemli düşüşler bekliyoruz. Eskilerimiz demiş ya; ‘Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır’ diye bu sene Mart kapıdan baktırmıyor, direk kazma kürek yaktırıyor.>>Afyon Postası'nın Haberi.