Bolu’nun Ticaret Odası Başkanı Türker Ateş ise coğrafi işaret tescili sonrasında Afyon’un kaymağı ile ünlü olduğunu Bolu’nun da manda kaymağı ile meşhur olduğunu söyledi. Ateş, halka “manda kaymağımız meşhur” diyelim çağrısında bulundu. 

AFYON 2005 YILINDA TESCİLLEDİ

Afyonkarahisar Ticaret Ve Sanayi Odası 2003 yılında “Afyon Kaymağı” adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusunda bulunmuştu. Bu başvuru 2005 yılında kabul edilerek Afyon Kaymağı coğrafi işaret almıştı. 

BOLU’NUN GÖZDEN KAÇIRDIĞI BİR KONU VAR

Bolu Ticaret Odası Başkanı Türker Ateş’in bilmediği yada bilerek söylemediği bir şey var. Evet Afyon kaymağı ile ünlü bir şehir. Ancak bu kaymağı diğer kaymaklarından ayırt eden en önemli özelliği manda kaymağı olmasıdır. Bu husus Afyon Kaymağı coğrafi işaret belgesinde aynen şöyle belirtilmiştir: 

AFYON KAYMAĞI’NIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ MANDA KAYMAĞI OLMASIDIR

“Afyon Kaymağı özellikle manda sütünden elde edilir. Afyon’un coğrafi konumu ve coğrafi özellikleri, rakımı, sert iklim şartları, doğal kaynak suları, sahip olduğu mera ve otlaklar, mandaların daha çok doğal otlak ve yaylaklarda çeşitli otlar yiyerek beslenmeleri, besiye çekildiklerinde özellikle Afyon’a özgü haşhaş (yerel tanımlamayla haşkeş) küspesi ile beslenmeleri manda sütüne ayrı bir lezzet vermektedir. Bu sütten yapılan kaymak ayrı bir lezzet ve dayanıklılığa sahiptir. Kimyasal analiz raporuna göre Afyon Kaymağa analiz raporu; Su (rutubet) %33 Kuru Madde %67 (Yağ %62, Azotlu madde (Protein), %3,50 Süt Şekeri (Laktoz), %1,10 Kül değeri %0,40) şeklindedir.”

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Konuyla ilgili Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser başta olmak üzere şehri yönetenlerden bir açıklama bekleniyor. 

AFYON POSTASI'NI TELEFONUZA İNDİRİN, AFYON'DA OLAN BİTEN HER ŞEYİ ANINDA ÖĞRENİN

-Android işletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın...

-İOS (Apple) İşletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın... 

-İnstagram'da Afyon Postası'nı takip edin...