TUİK, Türkiye’nin bitkisel üretim raporunu açıkladı. Bu rapora göre Türkiye’nin bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 16,9 artarak yaklaşık 158,9 milyar TL oldu.  

 

EN FAZLA ÜRETİM İZMİR’DE EN AZ UŞAK’TA

Açıklamada Ege Bölgesi ile alakalı verilere de değinilerek, en fazla bitkisel üretimin olduğu ilin İzmir, en az üretimin ise Uşak’ta gerçekleştiği ifade edildi. Açıklamaın detaylarında şöyle denildi, “2018 yılında Ege Bölgesi’nde bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 9,7 oranında artış göstererek 24,0 milyar TL olmuştur. Ege Bölgesi’nin bitkisel üretim değerinin Türkiye bitkisel üretim değeri içindeki payı ,1’dir. Ege Bölgesi illeri arasında bitkisel üretim değeri en yüksek olan il 4,9 miyar TL ile İzmir olur iken en düşük olan il ise 1,1 milyar TL ile Uşak’tır. Ege Bölgesi’nde kişi başına bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 8,3 artarak 2 285 TL olmuştur.  Ege Bölgesi illeri arasında en yüksek kişi başına bitkisel üretim değerine sahip olan il 3 344 TL ile Manisa olur iken en düşük değere sahip olan il 1 145 TL ile İzmir olmuştur.”

 

“TÜRKİYE’DE 23’NCÜ SIRADAYIZ”

Afyonkarahisar ile alakalı paylaşılan verilerde ise, bitkisel üretimin bir önceki döneme göre şehir genelinde arttığı ifade edilerek, “2018 yılında Afyonkarahisar ilinin bitkisel üretim değeri, bir önceki yıla göre yüzde 19,6 artış göstererek 2,3 milyar TL’ye çıkmış olup Afyonkarahisar, bu değerle en yüksek bitkisel üretim değerine sahip 23. il konumundadır. Afyonkarahisar ilinin bitkisel üretim değeri Türkiye bitkisel üretim değerinin % 1,5’idir.Afyonkarahisar ili, Ege Bölgesi illeri arasında en yüksek bitkisel üretim değerine sahip 6.il konumundadır. Afyonkarahisar ilinin bitkisel üretim değerinin Ege Bölgesi’nin bitkisel üretim değeri içindeki payı  yüzde 9,7’dir.” denildi.

 

“KİŞİ BAŞINA 3 BİN 215 TL DÜŞÜYOR”

Bitkisel üretim değerine göre Afyonkarahisar’da kişi başına düşen gelirin artış gösterdiği vurgulanan açıklamada, “2017 yılında Afyonkarahisar ilinde 2 726 TL olan kişi başına bitkisel üretim değeri 2018 yılında yüzde 17,9 artış göstererek 3 215 TL’ye yükselmiştir. Afyonkarahisar ili, diğer iller ile kıyaslandığında kişi başına bitkisel üretim değeri en yüksek olan 24. il konumundadır.  Afyonkarahisar ilinin 3 215 TL’lik kişi başına bitkisel üretim değeri, Ege Bölgesinin 2 285 TL’lik kişi başına bitkisel üretim değerinden daha yüksektir. Afyonkarahisar ili, Ege Bölgesi illeri arasında en yüksek kişi başına bitkisel üretim değerine sahip 3. il konumundadır.” ifadelerine yer verildi.