“Afetlerde oluşabilecek zararları engellemenin yolu, yaşadığımız binaların afetlere dayanıklı olmasından geçiyor” diyen Buldan, “AFAD, vatandaşlarımıza, binalarının yapı güvenliği ile ilgili olası risklerini incelemeleri ve sadece güvenliğinden emin oldukları binalarda oturma ve çalışma çağrısı yapıyor. Ayrıca yapısal olmayan risklerin de değerlendirilmesinin önemini vurgulayan AFAD, yaşam alanlarında yapılacak Tehlike Avı ile can ve mal kayıplarının azaltılabileceğini hatırlatıyor. Bu ayın teması ile afetlere karşı güvenli binada oturma ve çalışma çağrımızın amacı; afet olduğunda binanın sağlam olması, büyüklüğü, manzarası ve konumu gibi ikincil özelliklerden çok daha hayati oluyor. Bu nedenle AFAD vatandaşları, ev ve işyerlerinin hem yapı güvenliğini hem de bir afet durumunda içerisinde oluşabilecek riskleri incelemeye çağırıyor” şeklinde konuştu.

“Yapı ve iskan ruhsatının olması önemli”

Binaların sağlamlığıyla ilgili en kolay sorgulanabilecek konuların başında yapı ve iskan ruhsatı geldiğini söyleyen Buldan, “Vatandaşlarımızın, ev ve işyerlerinin yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve halk arasında iskan ruhsatı olarak bilinen yapı kullanma izin belgesinin bulunduğunu teyit etmesi büyük önem arz ediyor” diye değerlendirmede bulundu.

“Kiralık ev ve işyerinde olanlar gerekli standartları taşıyan binalara taşınmalılar”

“Vatandaşlar, evlerinin ve işyerlerinin bulunduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin değilse yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalılar” diyen Buldan, “Testler sonucunda binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce bina, depreme karşı güçlendirilmesi ya da kentsel dönüşüm ile yenilenmelidir. Kiralık ev ve işyerinde olanlar gerekli standartları taşıyan binalara taşınmalılar. Çünkü binanın deprem başta olmak üzere, olası bir afette ayakta kalması, büyüklüğünden, konum ve manzarasından çok daha hayatidir” diye konuştu.

Gün FM ve AFAD işbirliğinde düzenlenen AFAD Saati programı önümüzdeki ay kaldığı yerden devam edecek.