Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, 11-14 Ocak Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin’in katılımlarıyla düzenlenen Belediyelerde Yenilenebilir ve Akıllı Enerji Uygulamaları” isimli çevrimiçi video konferansa katıldı.  

            Belediyelerimizin elektrik tedarik anlaşmaları dâhil, enerji maliyetlerini yönetebilmesi noktasında bilgilendirilmesi ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, belediye hizmetlerimizin etkin bir şekilde yürütülmesi için elektrik enerji tüketimi önemine dikkat çekerek “Afyonkarahisar Belediyesi olarak elektrik enerji tüketimimizin nerdeyse yüzde 80’nini İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisinde kullanıyoruz.  Park bahçeler, otopark,  Zafer Meydanı ve aydınlatma işlerinde kullandığımız enerji miktarımız ise yüzde 20 civarında ” dedi.

“DÜŞÜK ENERJİ SAĞLAYAN CİHAZLARI TERCİH EDİYORUZ”

            Belediyemize ait bina ve tesislerimizde aydınlatma, asansör ve iklimlendirme gibi elektrik kullanımlarında enerji tasarrufu için düşük enerji sağlayan cihazları tercih ettiklerini aktaran Başkanımız Zeybek; “Belediye binamıza ve şehrimizdeki muhtelif pazar yeri çatılarına Güneş Enerji Sistemi’nin (GES) yapılması için fizibilite çalışmaları yaptırdık. Gördük ki çatılarımız Tonoz çatı olduğu için, GES kurulumu için yatırım maliyet miktarının çok yüksek olacağını tespit ederek bu işten vazgeçtik. Enerji tüketimimiz yetkili personellerimizce takip edilmekte olup 2023 yılı sonuna kadar ciddi anlamda yüzde 15 enerji tasarrufu sağlanması yönünde planlamamızı yaptık. İçme Suyu Arıtma Tesisimizde 500 kilovat saat, Atık Suru Arıtma Tesisimizde de 1 megavatlık kapasiteli GES’imiz mevcut olup, bu iki işletmemizde kullanılan enerjinin yüzde 30’luk kısmını GES’ten karşılamaktayız” dedi.   

"KENDİ TÜKETTİĞİMİZ ENERJİYİ KARŞILAMAYI HEDEFLİYORUZ"

            Açıklamalarının devamında şehrimizin enerji kaynaklarından bahseden Başkanımız 2021 yılında hayata geçirmeyi planladığımız 2.3 megavat kapasiteli ilave bir GES projemiz var. İnşallah bunu tamamlayarak devreye aldığımızda İçme Suyu Ve Atık Su Arıtma Tesislerimizde kullandığımız enerjinin tamamını bu santrallerimizden karşılamış olacağız.  Yine birkaç ay içerisinde devreye girmesi planlanan Biyogaz Tesisimizden 7.8 megavatlık elektrik üretmeyi planlıyoruz. Güneş panellerinden yaklaşık 6 bin megavat saat, çöp gazı ve biogaz tesislerinden ise 80 bin megavat saat elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyoruz. Şehir merkezimizdeki evsel elektrik tüketiminin nerdeyse yarısını bu tesislerimizden karşılamayı hedefliyoruz. Bir başka enerji kaynağımız ise belediyemizin de ortağı olduğu Afyon Jeotermal Şirketimizde şehir merkezinde 26 bin konut ve turizm sektöründe de 10 bin yatak kapasiteli otellerimiz jeotermal kaynaklı enerji ile ısıtılmaktadır. Buradan da yine 3 megavatlık elektrik üretiyoruz. Güneş, jeotermal ve biyogaz tesislerinden yıllık ortalama 414 bin megavat saat elektrik enerjisi üretilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kurarak kendi tükettiğimiz enerjiyi karşılamayı hedefliyoruz” dedi.