Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Amelelikten ustalığa, kalfalıktan müteahhitliğe kadar inşaat sektörünün her alanında çalıştığını belirten Zeybek, “Topluma şöyle baktığımızda genelde çocuğun mesleği, babasının mesleği neyse onu tercih ediyor. Herhalde kolayına gidiyor. Oğlum da inşaat mühendisi. Osmangazi mezunu, İTÜ’de yüksek lisansını tamamladı. Biz Afyon’da kat karşılığı inşaat alarak yap-satçılık yapıyoruz. Resmi ihalelerle hiç işimiz olmadı. Bugüne kadar devletten neredeyse toplu iğne ucu kadar dahi olsa bir iş almadık, yapmadık. Ondan dolayı çok rahatım, derler ya erik yemedik karnımız ağrımaz diye. Onun için devletle çok fazla şeyimiz olmaz” diye konuştu.

“Kimseye iltimas geçmek yok”

Belediye Başkanlığı görevine geldikten sonra ciddi tasarruf tedbirleri uyguladıklarını ifade eden Zeybek, “İnsanlar size yatırdığı paraları emanet ediyorlar. O emaneti hakkıyla kullanmak, haklı yere kullanmak, insanların yaşam şartlarını kolaylaştırmak üzere kullanmak zorundasın. Çok şükür belki 81 belediye içerisinde hiç borcu olmayan borçlarımızın tamamını kapattık. Göreve geldiğimiz andan itibaren ciddi bir tasarruf tedbirleri uyguladık. Mesela en basitinden sokaklarda yollarda duran ücretli otoparklar var. Dedim ki ben kendi aracımı getirip park edip otopark ücreti ödüyorsam. Herkes ödeyecek kimseye iltimas geçmek yok” dedi.

“Afyonkarahisar birinci derece deprem bölgesi”

Afyonkarahisar’ın birinci deprem bölgesi olmasından dolayı binalara ruhsat verirken kurallara uygun hareket edildiğini söyleyen Zeybek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tabii biz birinci derece deprem bölgesinde yaşıyoruz. Birkaç kişi geldi ruhsat için ben dedim mahalledeki bu yapı nizamını bozmam, buraya en fazla 4 kat veririm, 6 katlı olan yere de 6 kat veririm. Sadece bir bölgede 10 kata kadar müsaade ettim, Meclisten de kararı çıkardık. Oda birinci sanayinin olduğu bölge şehir merkezinde kaldı. Oranın bir başka yere taşınabilmesi için oradaki hak sahiplerinin de memnun edebilmek için rızalarına uygun imar çalışması yapabilmek için verdik. Çünkü zemin etüdü çok sağlam.  Sadece oraya 10 kat verdim. Çünkü sizler yarın bir projeye imza attığınız da neresinden bakarsan 40-50 yıl o projeden sorumlusunuz. Allah muhafaza Yalova depreminde olduğu gibi depremin ne zaman geleceğini, ne zaman vuracağını kaç şiddetinde vuracağını hiç birimiz kestiremeyiz. Onun için ben vermedim. Vicdanen rahat mısın? Vicdanım çok rahat.”

“AFRAY’ın temellerini atıyoruz”

AFRAY Projesi ile üniversite ve şehir merkezini banliyö hattıyla birleştirmek istediklerini ifade eden Zeybek, “Arkamızda bulunan Devlet Demiryolları hattına ikinci bir paralel hat çekilecekti. Bunu Devlet Demiryolları istasyonlarına belediye olarak biz yapacaktık. Proje ihalesi yapıldı. Bir proje ihalesiydi. Projeyi alan firma proje çalışmalarını bitirdi. Sunuma geldiğinde ben öğrenci olsam bu hattı kullanmam dedim. Neden diye sordu. Hiçbir öğrenci arkadaşımız rektörlüğün arkasındaki istasyonda inip te dersliklere 700- 800 yüz metre veya bir kilometre yürüyerek gitmez. Bunun mutlaka üniversitenin ön tarafına çıkması lazım. Yurtlar bölgesinden bir makasla şu andaki minibüslerin olduğu rektörlük girişine istasyon yapacaktık. Bir de üniversitenin bitim tarafı yani Bacım Sultan kısmına bir istasyon yapacaktık. Burayla Ali Çetinkaya Garı arasında banliyö hattı öğrencileri götürüp getirecek. Yani şehirle bağlantılarını sağlayalım, istedik. Herhalde Nisan ayında veya Mayıs’ın başında Ulaştırma Bakanımız gelecek ve bu üniversite ile istasyon arası çalışacak olan AFRAY projemizin temellerini atacağız” dedi.

TELEFERİK KONUSU

Afyonkarahisar Belediyesi’nin projelerinden bahseden Zeybek, şu bilgileri paylaştı:

“Teleferik projemiz vardı, kaleye çıkacak bizden önce ihalesi yapılmış. İtalyan ortaklı bir firma almıştı. Nisan ayında başlayabileceklerini ifade ettiler. Ekonomik krizden dolayı arkadaşlar teminatlarını yakarak ihaleden çekildiler. Projeyi hazırlayan arkadaşlara yeni bir düzenleme yapıldı. Tabi Hıdırlık dediğimiz mevkiden Kale’nin tepesine teleferik ihalemiz. Anıtlar Kurulu tarafından her türlü izin alındı. Yeni bir düzenlemeyle geçtiğimiz ayda arkadaşlar projeyi bitirdiler ve yaklaşık maliyetleri çıkardılar. 16 Nisan’da da teleferiğin ihalesini gerçekleştireceğiz. Yine bizim 420 tescilli konağımız var. Bunların restorasyon işleri vardı. Sokak sağlıklaştırma işlerimiz vardı. Yüzde 50 hibe, yüzde 50 kredi ile 115 konağımızın restorasyon işlemlerini bitirerek sokağı turizme kazandırdık. Bu sene ikinci etabını gerçekleştireceğiz. Çevre Şehircilik Bakan Yardımcımız buradaydı. O sokakları gezdirdim, O tarihi dokuyu gördü. Kültür Turizm Bakanı Yardımcımız ben de ilave vereceğim dedi. İnşallah üçüncü etabı da ondan alacağız.”