Kentsel Dönüşüme karşı çıkan arkadaşlar, vatandaşlarımızı yanlış yönlendiriyorlar. Aslında geçen gün, Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara’daki Büyük Millet Bahçesi’nin açılışında Türkiye’deki riskli bölgelerden bahsetti. Afyon’da da Mısri ve Fakıpaşa Mahallelerini, Kentsel Dönüşüm olabileceğini ve olması gerektiği yerleri zikretti. Biz ilk etap olarak Mısri Mahallesinden başlanılsın dedik. Mısri Mahallesinde tarihi doku, 10-12 tane tescilli bina var. Bunların içinde Mısri Camii var. Burada 6A kapsamı diye Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü ile yapmış olduğumuz bir görüşme vardı. Oraya gittiğimizde kendisi dedi ki “6A kapsamında biz bunları, etiketleri kapıları yapıştırırız. 15 gün boşaltma süresi veririz, peşinden gireriz.” dedi. Ben orada kendisine şunu söyledim “Bizim Afyon’umuz kış memleketi, bu karda kışta hemşerilerimizi dışarıya atmamızın, sokağa atmanın hiçbir anlamı yok. Önce onların görüşlerini alalım. Ne diyorlar, ne istiyorlar? Sizden bir ekip gelsin, bizde bir toplantı salonu ayarlayalım. Orada milleti bilgilendirelim”. 

CHP’DEN ARKADAŞLARA RANT VARSA RANTI BERABER SİZ PAYLAŞIN DEDİM

Tabii muhalefetteki arkadaşlarımız “Burası Kentsel Dönüşüm Değil, Rantsal Dönüşüm” demeye başladılar. Ben hatta bununla alakalı olarak, CHP’deki arkadaşımız Yalçın Bey’e ve CHP’nin İl Binasına da gittim. “Burada rant varsa, buyurun rantı beraber siz paylaşın, size verelim.” Dedim. Burada Belediyenin aslında tırnak ucu kadar; ne projede, ne de rantta ki zaten rant diye bir şey yok. Yani bir kârımız yok. Kentsel Dönüşüm yerleri için Sayın Cumhurbaşkanımız “Şimdi değerlendirme yapılacak. Şu andaki mevcut Kentsel Dönüşüme girecek binalarda değerlendirme yapılacak. Bu değerlendirmelerde evinin bahçesinde ağaç varsa, ağacın değeri bile biçilecek.” Dedi. 

RAYİÇ DEĞERLERİ BİZLE İSTİŞARE ETMEDEN YAPMIŞLAR

Buradaki rayiç değeri belirleyen arkadaşlar bizimle istişare etmeden kendileri bir değer belirlemişler. Ben, Çevre Şehircilik Bakanımıza gittiğimizde “Efendim bizimle istişare edilmedi. Belirledikleri değer, bizim Belediyedeki rayiç değerden düşük.” Dediğimde,  yeniden Belediye ile istişare edin, yeniden bir değerlendirme yapın diye talimat verdi. Geçen gün bir cenazeye gittiğimizde, o mahallede oturan bir arkadaşımız diyor ki; “Benim o bölgede evim var. 225 bin liraya satamadım. Şu anda 480 bin lira TOKİ bana para veriyor.” Şimdi bakınca bunlar da var.  Mesela Gazlıgöl Caddesindeki arkadaşımız diyor ki; “Bana 525 bin lira 175metre yerine, 525 bin lira para veriyorlar.” Bunlar gerçekten afaki rakamlar. Değerlendirme yapıldıktan sonra TOKİ’ye; Sen buranın inşaatını yapacaksın. Yaptığında inşaat maliyetini karsız bir şekilde çıkaracaksın. Diyelim ki bir dairenin maliyeti 250 bin lira… Bunlar benim vatandaşıma hediyem olacak; yüzde 30 kırım yapacaksın. 250 bin liradan yüzde 30 kırım yapıyor. Bakan Bey ile görüştüğümüzde bir 10 puan da kendisinden aldık. Bu durum yüzde 40’a çıktı. En son yaptığımızda bu durum yüzde 45, yüzde 50’ye yaklaştı. 

MAHALLENİN MAHALLE DENECEK HALİ KALMAMIŞ

En son Bakan Bey ile yapmış olduğumuz görüşmede ben dedim ki “Sayın Bakanım ilk ağızdan son defa siz gelin” hatta bununla alakalı çevre illerin milletvekilleri buraya geldi. Yok efendim “Kepçenin önüne yatarız. Bilmem ne yaparız.” Kardeşim senin memleketin değil ki burası. Sen şimdi vatandaşımıza iyilik mi yapıyorsun? Ben de o mahallede oturdum, benim evim de o mahalledeydi yani Mısri Mahallesinde, Gündoğmuş Caddesinde… Yıllarca bende orada oturdum. Mahalleleri gezelim bakalım şimdi, mahalle denecek hali kalmamış. Ta 1960’lı yıllarda, ben 68’den aşağı-yukarı 73’e kadar o mahallede oturdum. 68’de benim orada oturduğum zamanlarda bulunan evler hala ayakta… Biz bir de üstelik birinci dereceden deprem bölgesinde yaşıyoruz. Allah korusun şimdi bir felaket olduğu zaman dizimizi dövmenin anlamı ne? Devlet böyle bir imkan sunmuş. Diyor ki; “Yapılaşmada tarihi dokunun üs kodunu geçemezsin.” Burada Mısri cami üst kod… Mısri camiinin üst kodunu geçemeyiz. 

BAKAN BEY GELDİ YÜZDE 51 İSTEMEZLERSE BIRAKIRIZ DEDİ

Buradaki proje tamamen Anıtlar Kurulu’na ait bir proje, Mısri’de uygulanacak projenin yapımı da Anıtlar Kurulu’na ait. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bile bu projeye müdahil olamıyor. En son sizde vardınız, Sayın Bakan geldiğinde. Bakan Bey orada: “31 Haziran son gün. 31 Haziran’a kadar yüzde 51’iniz Kentsel Dönüşüm uygulansın derse biz müsaade ederiz. Yardımcı oluruz, yaparız. Eğer yüzde 51’i istemezse bu projeyi biz tasdikler bırakırız.” Dedi. 

MUHTARLARLA OTURUP KONUŞAYIM DEDİM

En son yapılan İl Başkanları Toplantısı’nda, Sayın Bakanımız oturacağı yere geçerken bana “Başkan nasıl oldu?” dedi. “Sayın Bakanım, vatandaşlar tam yüzde 100 kendilerini belli etmediler.” Çevre Bakanımıza ben bir daha muhtarlarla oturayım tekrar konuşayım dedim. Ki şu zamanlarda, şu maliyetler de arttıktan sonra zaten bu durum neredeyse rafa kalktı. Ben bir açıklamamda da şunu söyledim. “Devlet altın tepside Afyon’a imkân sundu.  Bakın Elazığ Depremi oldu. Benim iyi bildiğim, yakinen tanıdığım depremde evleri yıkılan arkadaşlarım var. Şu anda Afyon’a verilen imkan Elazığ’daki depremzedelere verilmedi. Yani Afyon’daki yapacakları ödemeden daha fazla bir ödeme yapılıyordu. Bu konuda Afyon’a çok avantajlı bir teklif sunulmuştu. Ama arkadaşlarımızın çoğunluğu “İstemiyoruz, gitmiyoruz” dediler. 

EVET VE HAYIR DİYENLER ARASINDA UFAK BİR FARK VAR

Neredeyse evet ve hayır diyenlerin aralarında ufak bir fark var. Ama katılım istediğimiz seviyede değildi. Bakan Beyin, mesela Karaman Mahallesindeki dikey mimariyi ki zaten bu konuda Cumhurbaşkanımızın talimatı var. “Yatay mimariye müsaidiz, dikey mimariye kesinlikle müsaade etmeyeceğiz”  Buna rağmen biz burada Bakan Bey ile iki katlı yerleri üç kata çıkardık. Ama daha fazlasına çıkmıyor. Biz bunu Belediye Meclisinde de tartıştık. Tabii orada neden Karaman Mahallesindeki gibi bir şey uygulanmıyor denildi. Ben de dedim “Allah için Karaman Mahallesinde uygulanan proje, proje mi?” Orada binalar iç içe girmiş, adam balkonuna çıkamayacak derecede, bitişik nizam… Yeni bir proje yapıyorsun ama bitişik nizam yapıyorsun. Bitişik nizamda, Ambaryolu buradan daha müreffeh, caddesi geniş en azından. Şimdi Karaman Mahallesinde iki araç yan yana konulduğu zaman üçüncü bir aracın geçişi zor oluyor. Şimdi sen yeni bir yerleşim açıyorsun. Şehrin değerine değer katacak, aynı zamanda kendisine de değer katacak bir mekân oluşturmak durumundasın. Bu da olmayınca zaten proje de Anıtlar Kurulu’nun projesi olduğu için şu aşamada hiçbir müteahhitte giremez. 

150’YE YAKIN HİSSESİ OLANLAR VAR

Orada parseller, 0-25 santim hissesi olan insanlar var.  100’e yakın hatta 150’ye yakın hissesi olanlar var. Bu hisse sahiplerini bulacaksın, bunları bir araya getireceksin. Bu zor. Mantıklı düşünelim. 1 metre, 1.10 santim, 1.20 santim cephesi olan parseller var. Bunun 10 tanesini bir araya getirsek 11-12 metre bir cephe elde edeceksin. 12 metrelik bir cephede 2-2,5 metre bir giriş merdiveni vereceksin. Bu da vagon türü bir daire olacak. Afyon’da yüzde 50 ile dört kat olsun burası dedik. Bu da ne yapar, 8 daire. 10 parseli bir araya getirdin, 8 daireyi yüzde 50 ile anlaşmış olsak dedik. 4 dairesini onlara veririz, 4 daireyi 10 kişi nasıl pay edecek? Kaldı ki şu anda Afyon’da yüzde 50 ile anlaşan yerlerin tamamı zarar.  >>Kübra Üye'nin Haberi.