Afyon Postası’nın Sahibi Gazeteci Nail Azbay, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj:

-Seçimle ilgili sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?

BU ONURA LAYIK OLMAYA GAYRET EDECEĞİM

Turgay Şahin: Bu 2020 olağan seçimleri pandemiden dolayı 4 kez ertelenmişti. Bu haftaya nasip oldu. 11’inde nihayet gerçekleştirdik. Biz her halükârda pandemininde sonuçlanmadığını hesap ederek meslektaşları riske atmamak adına zafer stadyumunda yani açık alan nihai temiz hava, geniş bir mekânda bunu yapmayı tercih ettik. Katılım güzeldi hem genel kurul hem de seçimlere çok yoğun katılım oldu. Meslektaşlarımız sorumluluk bilinciyle geldiler. 

6’NCI DÖNEMİM OLACAK, BU BİR REKOR

Turgay Şahin: Benim Afyon Barosunda 6. dönemim. Bu bence bir rekor. Yani bugüne kadar 11 yıldır görev yapıyorum. Allah nasip ederse 12’ye tamamlayacağım. Bu aldığımız oylarla güven tazelemiş olduk. Meslektaşlarımız, 6 dönem 12 yıldır bu görevi üstlenmiş olmama rağmen gerçekten bana güvendiklerini tekrardan gösterdiler bu konuda onlara müteşekkirim. Çünkü sonuç olarak görev yapmak demek işinin başında bulunmak bir yandan yıpranma demektir. Her yıpranma da bir aşınmadır. Ama bu aşınmanın tam tersine ilk günkü kararlılıkla, heyecanla ve enerjiyle bizim meslektaşlarımızın yanında olacağımızı, adaletin, hukukun hizmetinde olacağımızı meslektaşlarım teyit etmiş oldu. Bu bir anlamda benim için onur verici, gurur verici bir şey. Bilmiyorum bundan sonra başka meslektaşlarım bu rekoru kırabilecekler mi? Ama benim için Afyon Barosu’na bu kadar uzun yıllar hizmet etmiş olmak ve buna layık görülmüş olmak gerçekten büyük bir onurdur. İnşallah bu onura layık olmaya gayret edeceğiz.

-Yönetimi nasıl değerlendiriyorsunuz? Çünkü rakibinizin listesinde daha fazla kişi yönetime girdi. 

İLK SEÇİLDİĞİM ZAMAN BÖYLE BİR SONUÇLA KARŞILAŞTIM

Turgay Şahin: Hepsi bizim arkadaşlarımız. Fark etmiyor. Bizde siz biz olmaz. Ben daha önce de, ilk seçildiğim zaman böyle bir seçim sonucuyla karşılaştım. Ondan sonra gelen arkadaşlarla beraber devam ettik. Kendi listemde onlara yer verdim. Yani seçimden sonra karşı taraf, o taraf, bu taraf kavramları bizim için geçerli değildir. Biz bir meslek örgütüyüz. Afyon’da başka bir baro yok. Yani dolayısıyla herkesin üye olmak zorunda olduğu, her düşüncenin, her fikrin zorunlu olarak bu çatı altında bulunması gereken bir meslek teşkilatıyız. 

-Yani şöyle bir algı var; böyle bir yönetimle Turgay Bey’i çalıştırmazlar, yeniden olağan üstü bir genel kurula gidilebilir gibi bir yorum var. Böyle bir şey olabilir mi?

BARO’NUN KİLİTLENMESİ KONUSU

Turgay Şahin: Öyle bir şey olmaz. Bu tür kanaatler birilerinin art niyet ithamıdır. Hiçbir meslektaşımda, seçilen seçilmeyen meslektaşımda bu mesleğe ve örgüte yani bu mesleğin örgütüne hizmet etmekten başka bir niyet yoktur ki art niyet olsun. Tam tersi düşünülebilir. Bu barolar bir başkanlık sistemidir. Bunun örnekleri Türkiye genelinde olmuş olabilir. Yani başkanın kendisinden seçilmeyen yönetime kök söktürdüğü ve çalışmadığı… Bizde, Afyon Barosu’nda böyle bir anlayış gelişmedi hiç. Bizde seçimden bir gün sonra seçim gündemi dahi unutulur. Herkes birlikte kol kola yoluna devam eder. Yani böyle bir şeyle karşılaşma ihtimali Afyon’da sıfırdır. Çünkü ben meslektaşlarımı, bunca yıl yaptığım görevden dolayı biliyorum ve şahsen hepsini tek tek tanıyorum. Yani sizin ve bizim gibi şucu, bucu kavramlarının olmadığı ender barolardan bir tanesidir. 

AFYON BAROSUNU TANIMAYANLAR BUNU SÖYLEYEBİLİR

Turgay Şahin: Biz her şeyden önce bu atmosferi yaşatmak istiyoruz. Yani bu atmosferin devamından yanayız. O yüzden hiç önemli olmaz. Herkes oy almıştır. Herkes genel kurulun ve meslektaşların teveccühüyle seçilmiştir. Dolayısıyla bir oyun diğer oydan bir farkı yoktur. Aynı genel kurul başkan olarak beni seçmiştir. Disiplin kurulu üyesi olarak bir başkasını seçmiştir, delege olarak bir başkasını, yönetim kurulu olarak bir on kişi belirlenmiştir. Bunların seçimini hep aynı genel kurul yapmıştır. Bunlar başka başka oylar değildir. Dolayısıyla buradan böyle başka bir anlam çıkarmak, buradan böyle bir ayrılık gayrılık çıkartmak doğru olmaz. Afyon Barosu’nu tanımayanlar bunu söyleyebilir. Afyon Barosu’nu tanıyanlar bilirler ki bizim meslektaşlarımızın menfaati, hukukun üstünlüğü ve adalet dışında bugüne kadar başka hiçbir gayesi olmamıştır.

LİSTELERİN FARKLI OLMASI KONUSU

Turgay Şahin: Biz hizmet için varız. Bundan sonra da bu hizmete devam edeceğiz. Dolayısıyla listelerin farklı olması bu anlayışın farklı olduğunu göstermez. Çünkü herkes seçim öncesinde de aynı şeyleri tekrar etmiştir. Kardeşliğe, birlik ve beraberliğe, bu ruha vurgu yapılmıştır. Biz bu ruhu muhafaza ederiz evvel Allah. Bu konuda hiçbir endişem yok. Meslektaşlarım da hepsi benim tek tek sevdiğim arkadaşlarım. Yani o listede ya da bu listede olmaları biraz tesadüflerle de açıklanabilir çünkü yönetim çalışmasına erken başlayan grupların teklif götürdüğü ama bizim de tesadüfen teklif götürdüğümüz ama bunu öğrendiğimiz birçok arkadaşımız var, yani biz erken davransaydık bizim listemizde olabilecek arkadaşlar. Yine bizim listemizde olup karşı listede görmüş olsak bir şey demeyeceğimiz kişilerde olabilirdi. Bu durum için ideolojik bir ayrım listesi, bir parti kampı, bir düşünce farklılığından kaynaklı bir cepheleşme olmadığı için birliğimiz bölünmeyeceği kesindir diyebilirim. Seçimlerle ilgili sonrasında analiz bile yapılmadı, yapılmaz. Çünkü seçim bizim için 11 Temmuz’da kaldı. Bugün herkesin yoluna baktığı ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştığı bir gündür. Yarın da yine böyle bir gün olacaktır. 

GELECEK SEÇİME KADAR ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ

-Peki nasıl bir mesaj verdi sizce avukatlar? Bunu nasıl okudunuz?

Turgay Şahin: Avukat arkadaşlar başkanlıkta kimi görmek istediklerini teyit ettiler ve bu konuda teveccüh gösterdiler. Yönetimde kimi görmek istediklerini gösterdiler ve o yönetim teşekkül etti. Buna layık olmak için olanca gayretimizle çalışma zamanıdır. Artık bu dakikadan sonra Afyonkarahisar Barosu Başkanıyız, Afyonkarahisar Barosu Yönetim Kurulu Üyesiyiz. Yani bizde mecliste olduğu gibi gruplar, grup vekilleri yok. Seçimden sonra baronun, yönetim kurulunun tek bir hukuki kimliği vardır. Burada gruplar yoktur, grup vekillikleri yoktur. Gruplanmalar 11 Temmuz’da bitmiştir. Yani benim listemde bitmiştir, başka listeler de bitmiştir. Artık şu anda bu seçim sonuçlarına göre Afyonkarahisar Barosu’nun bütün şahsiyeti oluşmuştur ve bunun yönetimi de bellidir, disiplini de bellidir, denetimi de bellidir, başkanı bellidir. Bu sistemde biz çalışmaya devam ediyoruz. Kararlar alındıktan sonra ilk toplantıyı da bir plan dahilinde yapar, gelecek seçime kadar üzerimize düşen vazifeyi fazlasıyla yerine getirmeye gayret ederiz. 

-Mazbatayı ne zaman alıyorsunuz?

Turgay Şahin: Bende bilmiyorum, haber verilecek. 

-Son sözlerinizi alabilir miyiz? 

BİZDEN ANCAK ADALETE HİZMET ÇIKAR

Turgay Şahin: Biz aynı zamanda hukukun, adaletin tabi ki Afyonkarahisar ilimizin de hizmetindeyiz. Yani ayağına taş değen, haksızlığa uğrayan, haksızlığa uğradığını düşünen, adalete erişim konusunda serzenişleri olan her vatandaşın, her hemşerimizin yanındayız. Biz bu anlamda ilimizin adalete erişimi konusunda da bir görevimizin olduğunun farkındayız. İnsan hakları konusunda bir görevimiz var. Bu konuda çok duyarlıyız. Bu konuda her zaman olduğu gibi kurumsal bir duyarlılıkla ilerliyoruz. Bu anlamda Afyonkarahisar Barosu olarak; mazlumun, mağdurun, haksızlığa uğradığını düşünenlerin, hakkına nasıl kavuşacağını bilmeyenlerin sığınağıyız. Biz tarafsız, objektif ve adil bir baro olarak bugüne kadar adaletten yana olan tavrımız neyse bugünden sonra da bu aynen devam edecektir. Bizim bu konu ağır mesuliyetimizdir. Bu ağır mesuliyetin yanında seçim sonuçlarını konuşmamız gereksiz bir teferruattan ibarettir. Çünkü artık oldu ve bitti. Bugün görev zamanı bugün vazife zamanı… Büyük bir vebal yüklendik. Bunun hakkını yerine getirmek, yarın ismimizden güzel bir şekilde söz ettirmek için bu vazifeyi inşallah bir sonraki seçime kadar hakkıyla yerine getireceğiz. Son söz olarak biz hepimiz arkadaşız, meslektaşız. Arkadaşlık ve kardeşlik ruhu Afyonkarahisar Barosu’ndan eksilmemiştir. Bir kez daha bu kardeşliği dosta düşmana gösterme zamanıdır. Böyle olacağından zaten hiçbir şüphem yok, bunu göstereceğiz. Zamanla bundan şüphesi olanlar da mesajı alacaklardır. Bizden ayrılık gayrılık çıkmaz. Bizden ancak adalete hizmet çıkar. Onu da inşallah göstereceğiz.