Bakan Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü Tanık Koruma Daire Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen ‘Birim Amirleri Strateji ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda konuşan ve Bakan Soylu, son yıllarda verilen etkin mücadele sayesinde adeta yok olma noktasına gelen PKK terör örgütünün militan sayısı ve katılım oranların hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin geldiği noktada terörle mücadeledeki başarısına dikkat çeken Bakan Soylu, “Güvenlik risklerine karşı Türkiye bugün terörle mücadelede tarihinde olmadığı kadar başarılıdır. Sadece yıllık katılımı bile 5 bin 558 rakamını görmüş olan PKK'nın bugün Türkiye'deki eleman mevcudu 320'nin altındadır. PKK ilk terör eylemine 1984 yılında başladı. 1984 yılındaki PKK terör örgütüne katılım toplam 57’diydi. Bugün öyle bir noktaya geldik ki, 1984 yılındaki ilk terör eyleminin katılım sayısının altında PKK terör örgütü 52. Yani geçen sene 130, 2014 yılında ise 5 bin 558. Geldiğimiz nokta çok önemli bundan her birinizi büyük katkıları oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hükümetimiz, Cumhur İttifakı ve aynı zamanda 21. asrın başından itibaren Türkiye’nin yürüyüşünün her birinizin alın teri ve emeğinin olduğunu altını çizerek belirtmek isterim. Hepinizden Allah razı olsun” diye konuştu.

DHKP-C DİZ ÇÖKTÜ

Bakan Soylu, “Güvenlik dediğimiz tek başına kollukla değil, esasen kolluk ve adaletin birlikte tesis edildiği bir yapıdır. Suç ve suçluyla mücadelede tanık beyanı, özellikle terör suçları ve organize işlenen suçlarda gerçekten çok önemli bir yere sahiptir. Bir ifade öyle güzel yollar açıyor ki, bir tanık beyanı bize öyle güzel yollar açıyor ki; milletimizin başına gelebilecek bir musibeti engelliyor ve önlüyor. Bir yandan suç metotlarının günden güne değişmesi ve örgütlerin gizli yapıları, diğer yandan teröristlerin örgüt içinde aldıkları eğitimler ve yeni taktikler suçla mücadelede kolluk birimlerinin işini zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla bu tür yapılarda örgüt içerisinde birinin tanıklığı, itirafı ve ifadesi suçun ve kirli yapının açığa çıkmasında fark oluşturmaktadır. Bugün DHKP-C eğer dizlerinin üzerine çökmüşse şuradaki arkadaşlarımızın (salonda bulunanlar) operasyonel birimlerde yaptığı kadar buradaki arkadaşlarımızın ortaya koymuş olduğu yüksek kabiliyetten dolayıdır. Eğer bugün bir şok terör örgütünün inine giriliyorsa sağladığımız katkının sonucudur” dedi.

“Terör suçları ve organize suç çetelerine ilişkin tanıklar korkuyor”
Özellikle terör suçları ve organize suç çetelerine ilişkin soruşturmalarda tanıkların korkarak beyanda bulunmaktan çekindiklerinin altını çizen Soylu, “Korkmanın da ötesinde suçun aydınlatılmasına yönelik verdiği bilgiden dolayı can güvenliği tehlikeye düşebiliyor. Tabii ki bu durumda tanığı korumakta haliyle devletin sorumluluğu altına giriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Tanık Koruma Daire Başkanlığımız tamda bu aşamada 81 il 3 ilçede teşkilatlanmasıyla ciddi ve bir o kadarda hassas bir görevi uzun yıllarıdır başarıyla yürütmektedir. Tanık Koruma Kurulu İçişleri Bakanlığımızın bünyesinde bir bakan yardımcımızın başkanlığında faaliyetlerini sürdürmektedir. Birçok Adalet Bakanlığı dahil olmak üzere hakikaten çok etkin bir tanık koruma üyelerimizin olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu.

“Halen 2 bin 330 kişinin bu program kapsamında korunuyor”
Halen 2 bin 330 kişinin bu program kapsamında korunduğunu belirten Bakan Soylu, bu kişilerden 713’ünün terör suçu tanığı olduğunu söyledi. Bakan Soylu, şu ifadelere yer verdi:
“Günümüze kadar gerek tanık koruma kurulu, gerek mahkemeler, gerek savcılıklar tarafından toplam 4 bin 780 kişi tanık koruma kapsamına alınmıştır. Halen 2 bin 330 kişi bu program kapsamında korunmaktadır. Bu kişilerden bin 713 kişi terör suçu tanığı, 305 kişi ağır suç tanığı, 165 kişi de örgütlü suç tanığı kapsamında korunmaktadır. Terör suçu tanıklarının yüzde 68’i FETÖ, yüzde 27’si PKK geri kalanları da DEAŞ ve DHKP-C’ye ait terör suçlarıyla ilgili tanıklardır. Burada en önemli konulardan birisi tanık koruma faaliyetinin adli birimlerle olan koordinasyonunu temin etmektir. Bu konuda gerek Adalet Bakanlığımız gerekse İçişleri Bakanlığımız olarak ciddi bir çaba içerisindeyiz. Mevzuatla ilgili çalışmalarımız var. Uygulamada yaşanan bir takım aksaklıklar üzerinde sürekli iletişim halinde olmaya ve karşılaşılan sorunları hakikaten birlikte, samimiyetle çözmeye gayret ediyoruz.”
Gerçekleştirilen toplantıya Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, milletvekilleri ve bürokratlar katıldı.