Av sezonunun bittiğini duyuran Tarım ve Orman Bakanlığı Afyonkarahisar 5’nci Bölge Müdürlüğü, yaban hayvanlarının üreme dönemine girdiğini bu yüzden ekosistemin devamlılığı açısından avcıların bu duruma riayet etmelerini istedi. Bu konuda yapılan açıklamada hassasiyet vurgusu yapılarak, şöyle denildi: “Afyonkarahisar ilimizde 38 adet Devlet Avlağı ve Genel Avlak mevcut olup, avlaklarımızın av potansiyellerinin korunması açısından, av yasaklarına hassasiyetle uymamız önem arz etmektedir.”

“AVCI YAŞAMA HAKKINA SAYGI GÖSTERİR”

Yapılan açıklamada avcıların doğada bir düzenleyici olduğu ifade edilerek, “Avcı; düzenleyici anlamına gelen regülatör sıfatını, sadece avlanma fiili sırasında kullanmamalıdır. Av yaban hayatının çeşitli dönemlerinde, olumlu katkılarla bizzat müdahale ederek, kendisinin de dahil olduğu o muhteşem sisteme daha faydalı olmaya çalışmalıdır. Avcı; Canlarını onlara emanet eden her türlü canlının yaşama hakkına saygı göstermelidir. Bir taraftan av yaban hayvanlarının yaşama ortamlarının iyileştirilmesine faydalı olacak tutumlar sergilerken, bir diğer yandan da bilinçli bir avcı toplumu oluşması için elinden gelen tüm katkıyı ortaya koymalıdır.” Denildi.

“EKOLOJİK SİSTEM YAŞAMALI”

Ekolojik sistemin var olması gerektiği ifade edilen açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi, “Bizler yaşadığımız dünyanın  evrenin çok küçük boyutlu, ama önemli bir parçasıyız. Varlığımızın devamı; bizi barındıran ekolojik sistemin varlığı ile bire bir ilintilidir. Eğer varlığımızı çok daha iyi koşullarda sürdürmek istiyorsak, eğer bu dünyanın bize sağladığı nimetleri gelecek kuşaklara çoğaltarak devretmek istiyorsak, hatta buna zorunlu olduğumuzu kabul ediyorsak, mükemmel olan doğanın kanunlarına saygı gösterelim.”

“AVCILIK GELECEK KUŞAKLARA TAŞINMALI”

Avcılığın gelecek kuşaklara taşınmasının kurallara uymaktan geçtiği ifade edilen açıklamada, “Özetle, yüksek ahlaki insani değerler taşıyabilmek ve insana özgü genetik mirasımız olan avcılığı; evrensel değerlerle bezenmiş olarak gelecek kuşaklara aktarabilmek, sürdürülebilir avcılığı temin maksadıyla her alanda eğitimi - denetimi - bilinci gündemde tutmak, ana hedefimiz olmalıdır.Av sezonunun sona ermesiyle birlikte avcılığa gönül veren insanların kaçak ava yönelmek yerine, onları rahatsız etmeden, yaban hayvanlarının yaşam karelerini fotoğraflamalarını, doğayla iç içe geçirdikleri sürelerde ülkemizin doğal hayata ait fotoğraf albümüne yeni sayfalar kazandırmalarını diliyoruz.” İfadelerine yer verildi.