Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na 9 ayrı soru önergesi verdi.

AMELİYATHANE TEKNİKERLİĞİ ALIMINA NEDEN AZ KONTENJAN VERİLDİ?

Sayıları yaklaşık 16 bin olan Ameliyathane Teknikerlerine son alımlarda Sağlık Bakanlığı tarafından sadece 36 kişilik kontenjan verildiğini kaydeden Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Türkiye’de yaklaşık 50 üniversitede ameliyathane hizmetleri adı altında eğitim verilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişilere ameliyathane teknikeri veya cerrahi tekniker ünvanı verilmektedir. Sayıları yaklaşık 16 bin olan ameliyathane tekniklerine son alımda Bakanlığınızca 36 kişilik bir kontenjan verilmiştir. Mezun sayısı bu kadar fazla iken Bakanlığınızca niçin bu kadar az kontenjan verilmiştir? Önümüzdeki süreçte ameliyathane teknikeri olarak başkaca alım yapılacak mıdır?” dedi.

DİYETİSYEN ALIMI YAPILACAK MI?

Diyetisyen atamalarındaki durumu da Bakan Koca’ya soran Köksal, “Koranavirüs salgınından etkilendiğimiz bu günlerde beslenmenin bağışıklık sistemi üzerinde ne kadar etkili olduğunu bir kez daha anladık. Ancak beslenme konusunda eğitim alan diyetisyenlerin alımının son derece düşük olduğunu görüyoruz. Sayıları binlerce olan diyetisyenlerden son atamada sadece 160 kişi alınmıştır. Özellikle koranavirüs salgınının olduğu bu süreçte başkaca diyetisyen alımı yapılacak mıdır? 80-89 KPSS puanlarıyla dahi atanamayan diyetisyenlerin mağduriyeti giderilecek midir?” şeklinde konuştu.

ODYOMETRİ TEKNİKERLERİ ATAMA BEKLİYOR…

Odyometri teknikerlerinin atama beklediğini kaydeden Köksal, “KPSS puanlarında 83-84 puan almalarına rağmen atama bekleyen odyometri teknikerlerine son atamada Bakanlığınızca 54 kişilik küçük bir kadro ayrılmıştır. Her yıl binlerce mezun veren bu branşta ciddi bir yığılma söz konusudur. Odyometri teknikerleri açısından bu kadar az sayıda alım yapılması büyük bir haksızlıktır. Bu haksızlığın giderilmesi için önümüzdeki süreçte başkaca alımlar yapılacak mıdır?” diye konuştu.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLERİ İÇİN ADİL KADRO DAĞILIMI YAPILACAK MI?

Ağız ve diş sağlığı teknikerleri için adil bir kadro dağılımı yapılıp yapılmayacağını soran Milletvekili Burcu Köksal, “Sayıları yaklaşık 25.000 olan ağız ve diş sağlığı teknikerlerine Bakanlığınızca verilen kadro sayısı oldukça azdır. Ağız ve diş sağlığı teknikerleri için adil bir kadro dağılımı yapılacak mıdır? Önümüzdeki süreçte Bakanlığınızca kaç ağız ve diş sağlığı teknikerleri alınacaktır. Bu alımlar yine İŞKUR üzerinden mi yoksa KPSS puanıyla mı olacaktır?” ifadelerini kullandı.

120 BİNİN ÜZERİNDE ATAMA BAKLEYEN ORTAÖĞRETİM HEMŞİRESİ VAR

120 binin üzerinde atama bekleyen ortaöğretim hemşiresinin akıbetini de Bakan Koca’ya soran Köksal, “Covid-19 salgını boyunca sağlık sektörünün olmazsa olmazı olan hemşirelerin tıpkı diğer sağlık emekçileri gibi canla başla mücadele ettiğini görüyoruz. Bu süreçte hemşirelik eğitimi almış saha tecrübesi olan vatandaşlarımızın tedavisinde görev almak isteyen 120 binin üzerinde atama bekleyen ortaöğretim hemşireleride vardır. Ancak Bakanlığınızca ortaöğretim mezunu hemşireler için atama sayısı 1627 olarak açıklanmıştır. Bu sayı atama bekleyen ortaöğretim hemşirelerinin sayısı düşünüldüğünde oldukça azdır. Hem covid-19 salgınının boyutları ve bu salgından etkilenen ve etkilenmesi muhtemel vatandaşlarımız düşünüldüğünde hem de sağlık sektöründe mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan mevcut hemşirelerin sayısı düşünüldüğünde alım yapılacak ortaöğretim hemşirelerinin sayısının artırılması gerekmektedir. Bu konuda Bakanlığınızca kontenjan artırılması yönünde bir girişimde bulunulacak mıdır?” dedi.

YILLARDIR ATAMA BEKLEYEN DİYALİZ TEKNİKERLERİ İÇİN ALIM YAPILACAK MI?

Yıllardır atama bekleyen binlerce diyaliz teknikeri olduğunun önemle altını çizen Köksal, “80 ve üzeri KPSS puanlarına rağmen atanamayan diyaliz teknikerlerine son alımda 70 kişilik bir kontenjan verilmiştir. Yıllardır atama bekleyen binlerce diyaliz teknikerlerinin mağduriyetlerinin gidebilmesi için önümüzdeki süreçte Bakanlığınızca yeni bir alım yapılacak mıdır?” ifadesini kullandı. 

FİZYOTERAPİST ALIMI YAPILACAK MI?

Sağlık Bakanlığı’nın fizyoterapist alımı yapıp yapmayacağını soran Köksal, “Fizyoterapistlerin almış oldukları 4 yıllık eğitimin içinde Pulmoner rehabilitasyon dediğimiz alanda bulunmaktadır. Koranavirüs salgınından etkilendiğimiz bu süreçte hastanın akciğer kapasitesinin azaldığını biliyoruz. Koranavirüsten etkilenen hastanın azalan akciğer kapasitesinin hem yoğun bakım sürecinde hem de yoğun bakımdan sonraki süreçte artırılması için hastaların solunum fizyoterapistlerine ihtiyaçları vardır. Bu konuda yurtdışında bir çok fizyoterapist görev yapmaktadır. Ülkemizde bu konuda gerekli eğitimi almış fizyoterapistlerimiz yoğun bakımlarda ve normal servislerde özellikle koronadan etkilenen hastalarla çalışabilecek durumdadır. Ancak son alımda 200 fizyoterapist alımı yapılmıştır. Koranavirüs salgınından etkilenen vatandaşlarımızın sayısı düşünüldüğünde hali hazırda görevdeki fizyoterapistlerin tüm hastalara yetişmesi mümkün değildir. Ayrıca salgından daha fazla vatandaşımızın da etkilenebileceği muhtemeldir ki bu durumda da sayı yetersiz kalacaktır.  Hal böyle iken özellikle koranavirüsten etkilenen vatandaşlarımızın akciğerlerinin sağlığı açısından hayati önem taşıyan fizyoterapistlerimizin sayısının artması gerekmektedir. Bu konuda Bakanlığınızca özellikle bu salgın sürecinde fizyoterapist alımı yapılacak mıdır? Yapılacaksa kaç kişi alınacak ve ne zaman yapılacaktır?” dedi.

ACİL TIP TEKNİSYENLERİNE KORUYUCU EKİPMAN NEDEN VERİLMİYOR?

Koranavirüs salgınından en çok etkilenebilecek grupta olan Acil Tıp Teknisyenlerine koruyucu ekipmanın neden verilmediğini soran Köksal, “Acil tıp teknisyenleri özellikle bu koranavirüs salgını döneminde diğer sağlık emekçileri gibi işlerini ellerinden geldiğince en iyi şekilde yapmaya çalışan ve bu uğurda ağır iş yüküne rağmen fedakarca mücadele eden sağlıklarını bile riske atan insanlardır. Onlar aile sağlığı merkezlerinde hastalarla ilk karşılaşmayı yapan gruptaki kişilerdir. Ancak aile sağlığı merkezlerine verilen koruyucu ekipmanlar sadece doktor ve hemşirelere verilmekte, acil tıp teknisyenleri adeta bu konuda kaderiyle baş başa bırakılmaktadır. Koranavirüs salgınından en çok etkilenebilecek grupta olan bu insanlar için Bakanlığınızca koruyucu ekipman verilmesi niçin düşünülmemiştir? Bundan sonra bu meslek gurubunda çalışanlara koruyucu ekipman verilmesi planlanmakta mıdır? Yoksa yine bu insanlar kendi başlarının çaresine mi bakacaklardır?” şeklinde konuştu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANAN İLLERDE AYNI GÜN TEST YAPIL DI MI?

Köksal bir diğer önergesinde ise, Bakan Koca’ya sokağa çıkma yasağı uygulanan illerde aynı gün test yapılıp yapılmadığını sorarak, “Sayın Bakan 31 İlde sokağa çıkma yasağı uygulamasına rağmen 11 Nisan 2020 tarihinde 33170 kişiye 12 Nisan 2020 tarihinde ise 35720 kişiye test yapıldığı bakanlığınızca açıklanmıştır. Bu bağlamda yapılan testler belirtilen tarihlerde sokağa çıkma yasağı bulunan illerin dışında kalan illerde mi yapılmıştır? Sokağa çıkma yasağının bulunduğu iller de dahil midir?  Eğer yasaklı iller dahil ise bu testler nasıl yapılmıştır.” sorusunu yöneltti.