Afyonkarahisar’ın tarihi, kültürel ve turizm değerlerini, ekonomik potansiyelini tanıtmak ve şehrimize yeni yatırımcılar kazandırmak üzere düzenlenen Gizemli Şehir Afyonkarahisar Uluslararası Yatırım Kongresi, 27 ülkeden çok sayıda yatırımcının katılımıyla başladı.

3 gün sürecek kongrenin açılış programına Vali Gökmen Çiçek, Milletvekilleri Veysel Eroğlu, İbrahim Yurdunuseven, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ)  Rektörü Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Nurullah Okumuş, Vali Yardımcıları Nurullah Kaya, Mehmet Boztepe, Mehmet Keklik,  İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, il müdürleri, kurum ve kuruluş temsilcileri, iş dünyası ile çok sayıda yabancı yatırımcı katıldı.

ARAP DÜNYASININ İLGİSİ FAZLAYDI

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Afyonkarahisar’ı anlatana tanıtım videosu izlendi. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.İlk konuşmayı Hamza Yusufoğlu yaptı. Ardından Irak Sanayi Bakanlığı Sanayi ve Kalkınma Dairesi Genel Müdürü Aziz Abd Hammad konuştu. Toplantıda Arap asıllı iş adamları ve firma temsilcilerinin sayısının fazla olması dikkatlerden kaçmadı.Yine Afyonkarahisar’ın tanıtımı için hazırlanan tanıtım filminin Arapça alt yazı ile izletilmesi dikkat çekti. 

“KAZAN-KAZAN YÖNTEMİYLE SİZLERDE KAZANACAKSINIZ BİZLERDE KAZANACAĞIZ”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven; “Türkiye son yıllarda ekonomisindeki büyümeyi gerçekleştiren Çin’den sonraki ikinci ülke. Amacımız en kısa süre içerisinde dünya sıralamasında ilk 10 sıraya girmek ve çift haneli büyümeleri gerçekleştirmek. Bunun içinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde büyük bir atılım, büyük bir yatırım ve büyük bir istihdam çerçevesinde büyümemizi gerçekleştireceğiz. Afyonkarahisarımız çok değerli bir yatırım bölgesi. Termalin, lezzetin, mermerin, gastronominin başkenti. Afyon hem karada hem demiryolunda dörtyol. Dolayısıyla Türkiye’de 1,5 veya 2,5 saat içerisinde ulaşabileceğiniz merkezi şehirler, liman şehirleri ve havaalanları var. Dolayısıyla biz kazan-kazan yöntemiyle Afyon’un gelişmesi için yatırımcıları buraya bekliyoruz. Kazan-kazan yöntemiyle sizlerde kazanacaksınız bizlerde kazanacağız. Afyonkarahisar bir gizemli şehirdir. Her noktasında bir gizem vardır. Sizleri Gizemli Şehir Afyonkarahisar’a bekliyoruz.” dedi.

“TERMALİN, MERMERİN, LEZZETİN, SPORUN, TURİZMİN BAŞKENTİYİZ”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek; “Şehrimiz, 744 bin 200 kişilik nüfusla Türkiye’de 31. Büyükşehir olmaya aday ilk il. Yolların kesiştiği bir noktadayız. Karayollarında dörtyol ağındayız. Devlet demiryollarında yine dörtyol ağındayız. 17 ilçesi 42 beldesiyle Türkiye’de en fazla belediyeye ve mahalli idare yapılanmasına sahip yine tek iliz. Termalin, mermerin, lezzetin, sporun, turizmin başkentiyiz. Kırmızı et üretiminde Türkiye’de lideriz desek yeridir. Çünkü rahmetli Abdülhamid Han zamanından itibaren İstanbul’un kırmızı et ihtiyacının neredeyse yüzde 20-25’ini karşılayan bir iliz. Yumurta üretiminde Türkiye borsasını belirleyen yine Afyonkarahisar. Mermerde 420’ye yakın işletmeleriyle mermerin başkentiyiz. Sporda Türkiye’deki futbol takımlarının iklim olarak, antrenman sahaları olarak özellikle tercih ettikleri bir iliz. Termalde 27 bin yatak kapasitesine sahip, 35 bin konutun ısıtıldığı yine enerji üretiminde kullanılan ve seralarda kullanılan tek iliz. Sizleri şehrimiz ve şehrimiz insanları, iş insanları adına ilimize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Sayın Valimizin başkanlığında, Milletvekillerimizle, Belediye olarak, Ticaret Odası olarak, Ticaret Borsası olarak her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi. 

“TÜRKİYE YATIRIM İÇİN CAZİP BİR ÜLKE”

İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban; “Türkiye gerçekten yatırım için cazip bir ülke haline geldi. Afyonumuz da hem yolların hem medeniyetlerin kesiştiği bir noktada yatırım için kendini ortaya koyuyor. Bu şehirde gerek yurt içinden gerekse yurt dışından tüm yatırımcılara gönlünü açmış, ama her şeyden önemlisi uluslararası hukuka, adalete, hakkaniyete, merhamete, insafa ve vicdana uyan çok değerli yetkililerimiz var. Hem resmi yetkililerimiz hem de özel sektör yetkililerimiz var. Dolayısıyla  böylesine güzel bir kadronun olduğu ülkede ve şehir de en güzel yatırımların yapılacabileceğinin göstergesidir.” dedi.

“DÜNYADA KRİZ VAR TÜRKİYE’DE KRİZ YOK”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu: “Türkiye 2021 yılında G-20 ülkeleri içinde yüzde 11’lik büyümeyle lider oldu. Dünyada kriz var Türkiye’de kriz yok. Bu açık. Türkiye’de AK Parti  hükümetinin kurulduğu yıl yani 2002 bir dönüm noktası. Ekonomi için bazı kriterler vardır. Bunlardan biriside Kamu Borç Stoku. Bakın dünyada pek çok ülkede bu oran yüzde 100’ü aşmışken, Türkiye yüzde 37,6 ile ekonomik olarak çok iyi bir noktada. Söz konusu bu oran AB’de yüzde 90,1’dir” dedi

BÜTÜN KENT İSLAM DÜNYASINDAN YATIRIMCI OLMASINU İSTEDİ

Vali Gökmen Çiçek: “Kardeşlerim cümlesini bilinçli olarak kullandım. Biz aynı peygambere inanan aynı ümmetin çocuklarıyız. Bağdat’ta bomba patladığında, Filistin’de bir sıkıntı olduğunda hepimizin yüreği birlikte yanıyor. Aynı duyguları sizin de paylaştığını düşünüyorum. Biz Afyonkarahisar’da sizlerin yani gönül coğrafyamızdan gelen kişilerin olmasını istiyoruz. Bunun öncesinde yaptığımız turizm toplantısında ’hangi ülkeye yönelik çalışma yapalım?’ dediğimizi de bütün kentin İslam dünyasından yatırımcıların olmasını istedi. Bu da sizlere olan sevgimizin göstergesi. Buraya yatırım yaparsanız karşınızda vali değil, kardeş göreceksiniz. Afyonkarahisar’a geldiğiniz için mutlu olduğumu ve şeref duyduğumuzu belirtmek isterim. Burası Afyonkarahisar, kesinlikle sizlere kucak açmış, sizleri kardeşi olarak görüyor. İş dünyası, iş insanları da aynı şekilde. Buradaki misafirliğinizin verimli geçmesini ve şehrimize artı değer sağlamasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

"128 ÜLKEDE ÜSTLENİLEN 10 BİN 725 PROJE TAMAMLANDI"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank; “15-16 Mart tarihlerinde gayrimenkul sektörünün buluşma noktası olan MİPİM Fuarı için Fransa’daydık. Tabi, ülke olarak biz de gayrimenkul ve yapı sektörünün dünyadaki öncü ve güçlü ülkelerinden biriyiz. Türk inşaat ve gayrimenkul sektörü; çok canlı ve lokomotif sektörlerden biri. Bu anlamda inşaat sektörümüz dünyada gururumuz olurken, ülkemiz ekonomisini domine eden en önemli sektörlerin başında geliyor. Bugün Türkiye, inşaat sektöründe dünyanın ikinci büyük ülkesi konumunda yer almaktadır. Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde Türkiye, Çin’den sonra 44 müteahhitle ikinci, ABD ise üçüncü sırada yer almaktadır. Yine müteahhitlik hizmetlerinde ülkemiz malzeme ve inşa kalitesinde de ileri bir konumda. İnşaat ve bağlı sektörlerle; 106 bin tecrübeli müteahhitimiz yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlik firmalarımızca 1972'den 2021 yılına kadar, 128 ülkede üstlenilen 10 bin 725 projenin toplam bedeli yaklaşık 455 milyar dolar oldu.

"SON 20 YILDA 1.2 MİLYONA YAKLAŞAN KONUT ÜRETİLDİ"
Konuşmasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalara da değinen Varan şunları söyledi:
“Türkiye’nin geleceğini inşa ediyoruz. TOKİ’mizin ürettiği sosyal konutlarla birlikte 2012 yılından bu yana tam 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu anda Türkiye genelinde de sahada 350 bin kentsel dönüşüm ve sosyal konutumuzun inşası devam ediyor. 2035 yılına kadar ülkemizde kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir bina kalmayacak. TOKİ, işte bu kentsel dönüşüm çalışmaları ve konut yapımı konusunda ülkemizin tecrübeli ve önemli kamu kuruluşlarından biridir. Türkiye’de son 20 yılda, dünyada başka örneği olmayan bir başarıya imza atmış, sayısı 1.2 milyona yaklaşan konut üretmiştir. TOKİ’nin yanı sıra 1953 yılında Türkiye’nin şehircilik çalışmalarına öncülük eden bir başka kuruluşumuz da Emlak Konut GYO. 28,4 milyar lira net aktif değeriyle ülkemizin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığıdır.”