Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Seçimlere bir aydan daha az zaman kaldığını söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Seçimlere yaklaştıkça siyasilerin söylemleri de oldukça sertleşti. Seçimlere ilişkin birçok anket sonucu yayınlanıyor. Bu anketler gerçekten seçmen iradesini yansıtıyor mu? Herkesin anketlere yaklaşımı oldukça farklı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada seçim sonuçları ne olursa olsun Cumhur İttifakı’nın devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Siyasi yorumcular bu açıklamayı acaba Cumhur İttifakı bekledikleri oyu alamayacak mı şeklinde konuşmaya başladılar. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan da anket sonuçlarına inanmadığını söylemişti” şeklinde konuştu.

“Sonucu tam olarak bilmeleri elbette mümkün değil”

Anketlerin büyük bir kitleye ulaşarak yapıldığını belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Sonucu tam olarak bilmeleri elbette mümkün değil. Ellerinde yaklaşık olarak bir veri oluyor. Seçmenin eğilimini aşağı yukarı ortaya koyuyorlar. Ama bazı anketçiler kamuoyunu maniple etmek için anket sonuçları açıklayabiliyorlar. Asıl tartışılan bu tarz, bozulmuş anketlerdir. Seçimlerin ardından anket firmaları bilemedi diye okuduğumuz haberlerin kaynağı bu bozulmuş anketlerdir. Ben siyasi parti ve adayların ellerindeki gerçek anketleri kamuoyuna işlerine geldiği gibi servis ettiklerini düşünüyorum. Dolayısıyla anketlerin gerçeği yansıtmadığı fikrine ulaşmak mümkün değildir” diye değerlendirmede bulundu.

“Milletin seçimlere olan ilgisi azalmıştır”

Anketlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığından tam olarak emin olunamadığına değinen Gazeteci Ahmet Tunca, “Eskiden işini ciddiye alan birkaç anket firması vardı. Sonuçları üç aşağı beş yukarı bilirlerdi. Bir-iki puan farkla sonuçlar tahmin edilirdi. Günümüzde neredeyse her yıl bir seçim yapılıyor. Seçimler toplumu yordu. İnsanlar bıktı, usandı. Buna bir son verilmesi ve işin toparlanması lazım. Milletin seçimlere olan ilgisi azalmıştır. Olaylar ciddiye alınmıyor. Nasılsa bir parti kazanır diye bir imaj yaratıldı. Son yıllarda ekonominin iyiye gitmediği malum. Önümüzdeki seçime ekonominin nasıl yansıyacağını gözlemleyeceğiz” şeklinde görüşlerini açıkladı.

“Tam sonucu görmemiz mümkün değil”

Anketlerin son yıllarda siyasette yoğun olarak kullanıldığını kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Geçmişte sandık açılınca sonuç öğrenilirdi. Ülkemiz oldukça büyük bir ülke ve nüfus oldukça yoğun. Anket firmaları ortaya çıkınca bazı tahminler dillendirilmeye başlandı. Tıpta bile tüm teşhis yöntemleri hastalığı göstermeyebilir. Anketlerde de durum böyle. Tam sonucu görmemiz mümkün değil. Yakın tahminlerde bulunuluyor. Bir de konuştuğumuz herkes anketlere inanmadığını söylüyor. Ama bu anket sonuçlarına göre yorum yapıyor. Anketten başka elimizde veri yok. Anketler manipüle edilmemişse yakın sonuçlar verebiliyor. Ciddi anket firmalarının seçim sonucuna yakın sonuçlar açıkladığını biliyoruz” diye konuştu.