Askeri bando eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. İstihkam Binbaşı Ahmet Barış Ülke, törende yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı'nda eşsiz kahramanlıklar gösteren 5. Süvari Kolordusu'nun bölgede cereyan eden muharebelerde verdiği şehitleri anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

 

YUNANLILAR 100 KAYIP VERDİ, 30 ESİR BIRAKTI

İlk taarruz harekatı içerisindeki 5. Süvari Kolordusu'nun başlangıçtaki görevlerini anlatan Ülke, kolordunun Yunanlara yaptığı baskının ardından düşmanın 100 kayıp vererek dağıldığını anımsattı. Bu baskında 5'i subay olmak üzere 30 esir alındığını, düşman araçlarının tahrip edildiğini aktaran Ülke, 'Yunan kuvvetlerine yardım etmek için Yenice'de bulunan 9. Yunan Tümeni kuvvetli bir topçu desteğini arkasına alarak 13. Süvari Alayı'na karşı taarruza başlamıştır. Bu bölgede yapılan şiddetli muharebeler neticesinde 13. Süvari Alayı, Yunan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirmiştir. 13. Süvari Alayı'ndan, 17 subay ve 176 er şehit olmuş, 2 subay ve 32 er yaralanmıştır. Şehitler arasında 13. Süvari Alay Komutanı Binbaşı Galip de vardır. 13. Süvari Alayı bu taarruz sonucunda Yunan birliklerine zaman kaybettirmiş, Büyük Taarruz'a katılacak Türk birliklerine zaman kazandırmıştır.' ifadelerini kullandı.

 

Köy muhtarı Metiner İdis de birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekerek Anıtkaya'nın Milli Mücadele dönemindeki öneminden bahsetti.

 

EZANIMIZI HEDEF ALDILAR

Köy Muhtarı Metiner İdis, millet olarak zor günlerden geçtiğimizi ifade ederek, “Milletçe olarak zor günlerden geçiyoruz. Önce sırtımızdan bıçakladılar. Bir gece ansızın işgal girişimi ile karşı karşıya kaldık. Çok şükür bütün planları ve plan yapanların emellerini boşa çıkarttık. Sonra sınırlarımızın yanı başına binlerce terörist yetiştirip ellerine en modern silahları tutuşturup namluları bize çevirdiler. Ezanımızı, bayrağımızı hedef aldılar. 97 yıl evvel bu topraklarda harekete geçen devlet aklı o günde harekete geçti. Bize çevrilen namluları gidip sahiplerine iade ettik. Şanlı bayrağımızı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile Suriye’de dalgalandırdık.Daha sonra ise silahla, ihanetle yapamadıklarını tehditle, şantajla ve ekonomimize yapılan müdahalelerle bizi uçuruma sürüklemek istediler. Çok şükür bunu da çalışarak, üreterek püskürtüyoruz.” dedi

BAŞKA TÜRKİYE YOK

Kenetlenmemiz gerektiğini belirten Anıtkaya Köy Muhtarı Metiner İdis, “Yine kenetleneceğiniz. 97 yıl önce olduğu gibi, 15 Temmuz’da olduğu gibi, Zeytin Dalı’nda olduğu gibi yine safları sıklaştıracağız. Daha fazla üreteceğiz, daha fazla çalışacağız ve bu savaşı kazanacağız. Üretmeden ülkelerin ayakta kalabilmesi mümkün değil. Geçmişte belki kılıç gücüyle olabiliyordu ama bugün olmuyor. Bugünün kılıçları farklılaştı. Bugünün kılıçları teknolojik gelişmeyle ileri gitmektir. Bugün eğer üretemezsek, kendi savunma sanayimizi kuramazsak, kullanacağımız teknolojiyi üretemezsek birilerinin egemenliği altına gireriz. O gün kılıçla atalarımız bize bu toprakları emanet ettiler. Bugünün en büyük kılıcı ise üretimdir. Kılıcımızı kuşanıp bugünün dünyasında yerimizi almak zorundayız. Şunu çok iyi biliyoruz.Bizlerin kapısını çalacak bir başka Türkiye daha yok” dedi.

Konuşmaların ardından Eğret Zeybek Ekibi sahne aldı. 

Askeri birliklerin tören geçişinin ardından, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ve beraberindekiler, şehitliği ziyaret etti.

Törene, Tutulmaz'ın yanı sıra, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, DP Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, İl Jandarma Komutanı Albay Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, askeri erkan, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.