İşte esnafların söyledikleri;

SAAT 16’YA GELİYOR KASADA 50 LİRA VAR

*Şu anda saat 15.30. Kasada 50 lira para var. Gerisini siz düşünün. Dükkan kirası 5 bin lira. Bağkur 1100 lira. İşçi çalıştırıyorsunda 2800 lira maşı, stopajıyla birlikte bir işçi 5 bin liraya mal oluyor. Reklam, tabela vergisi hakkında gelemiyoruz. Şu anda kredi çekmiştik o bitti, daha önce kazandıklarımız vardı onlarda gitti. Bizde uzaya çıkmayı bekliyoruz. 

EVİ ARABAYI SATTIK

*İşler kötü. Salonumuz kapandı. Kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Ramazan ve pandemi ile birlikte işler iyice durdu. Ramazanda iftarlarda iş yapardık ama onuda kapattılar. Arabamız vardı, bir dairemiz vardı onuda sattık ayakta kalalım diye. Artık nereye kadar satacağız neyi satacağız bilmiyorum. Esnaf diye bir şey kalmadı. Şu anda sadece ceketimiz, pantolonumuz, ayakkabımız kaldı. Yakında onlarda gider herhalde. 

TATLICILAR OLARAK DÖRT GÖZLE RAMAZAN AYINI BEKLERDİK

*Eskiden ramazanlarda tatlıcılar olarak güzel iş yapıyorduk. Birden pat diye kısıtlama geliyor. Elimizdeki ürünleri ne yapacağız. Bizim kısıtlamalardan muaf olmamız lazım. Dört gözle ramazan ayını bekliyoruz.

YÜZDE 60-70 ETKİLENDİK

*Piyasa durgun. Yüzde 60-70 etkilendik. Bir an önce aşılanmalıyız, millet rahatlamamız lazım.

200 BİN LİRA BORÇ VAR

*Piyasa durgun. Mallar elimizde kaldı. Pandemiden önce işlerimiz güzeldi. Dükkan kiraları yükseldi. Kahvehanemiz vardı onlarda kapandı. Bankalara hücum ediyoruz. 200 bin lira borcumuz oldu. Büyük esnafa destek var küçük esnafa yok. Krediyi veriyor bizi borçlandırıyor. 

HIRDAVAT ALANI DURGUN

*İşler yavaş durgun. Kış aylarında hırdavat alanı durgun geçer. Şu anda hareketli olması lazımdı. Havalar düzeldi. Ustalar çalışmayınca müşteride bize gelmiyor. 

14 ÇALIŞANIMIZ VARDI HEPSİNİ MECBUREN GÖNDERDİK

*Bir senedir biz bekliyoruz. Hiç işimiz yok. Biz 19 yıldır burada dönerciyiz. Tatlı işinden anlamıyoruz. Elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Küçük reyon koyduk. Sirkilasyon yok. Devletten destek alamıyoruz. Burada 14-15 çalışanımız vardı. Fırınımız vardı. Fırın kapandı. Çırpınıyoruz şu anda. Çalışan 14 kişi çıktı. Tazminatını alıp gittiler. Şu anda kardeşim, ben ve babam var. Kendimiz döndürmeye çalışıyoruz. Ben şu anda her gün 30 kilo döner takıyordum. Eskiden bu biterdi. Şu anda günde 6-7 kilo satamıyorum. Bu dediğim ramazan ayından önce. Benim yüzde 80 düşüşüm var. Yüzde 90’a dayandı. Çoğu insan burada siftah etmeden kapatıyor. Benim dahada dayanma gücüm yok. Umudumuz kesildi artık.