Türkiye Yörük Türkmen Dernekleri Gönül Seferberliği Yürütme Kurulu değerlendirme toplantısına Afyonkarahisar Yörükler Derneği Başkanı Davut Okyar’da katıldı. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklama ile; Türkiye Yörük Türkmen Dernekleri Gönül Seferberliği Yürütme Kurulu bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada; büyük bir özveri ve gayretle çıktığımız bu kutlu yolda Ziya Gökalp’ın ifadesiyle ‘sen ben yok, BİZ VARIZ’ düsturundan hareketle yola çıkıldığı ifade edilerek; “Ziya Gökalp’ın ifadesiyle ‘sen ben yok, BİZ VARIZ’ düsturundan hareketle, kendi aramızda diyalektiliği geliştirmek, Yörük Türkmen camiasının kendi arasında tesis edeceği birlik ve kardeşlik duygularını Türk Milletinin bütünlüğünün temel taşı olacağı bilinci ile derneklerimizin ortak karar alma mekanizmalarını geliştirmeyi hedefledik. Türkistan’dan Türkiye’ye, Kafkaslara, Ortadoğu’ya, Balkanlara ve sair Türk yurtları arasındaki bağı güçlendirecek ciddi çalışmaların yapılması elzem hale gelmiştir”denildi.

AK SAKALLILAR MECLİSİ, İSTİKBAL VADEDEN BİR GELİŞMEDİR

Yörük Türkmen Dernekleri ve camianın Aksakallılar heyetinin bulunduğu belirtilen açıklamada: “Bu kapsamda ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’nin  (Türk Konseyi) “Türk Devletleri Teşkilatı” şeklinde daha kapsamlı hale getirilmesi ve Ak Sakallılar meclisinin oluşturulması heyetimizce istikbal vadeden bir gelişme olarak görülmüştür. Bu arada heyetimiz, Aksakallılar Konseyi ile ilgili bir uyarıda bulunmayı tarihi bir vebal olarak görmektedir. Yörük Türkmen Dernekleri ve camiamızın Aksakallılar heyeti bulunmaktadır. Aksakallılar meclisimiz, Türk kültürünün sözlü geleneğinin taşıyıcısı olmakla beraber, Hacı Bektaşi Veli’nin ifadesiyle ‘İlimle gidilmeyen yolun sonu karanlık’ düsturuyla ve Yunus Emre’nin ‘Gönüller Yapan’ diliyle Türk Milletine ışık olmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu kutlu Aksakallılar heyetinin içerisine, Yörük Türkmen Derneklerinin işaret edeceği bir bilge kişiliği tavsiye etmesini ısrarla talep etmektedir”denildi.

AMAÇ ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜ VE KARDEŞLİK DUYGULARINI GELİŞTİRMEK

Türkiye Yörük Türkmen Dernekleri Gönül Seferberliği Yürütme Kurulu heyetinin önceliklerinin de belirtildiği açıklamada:        “Adından da anlaşılacağı gibi heyetimizin öncelikleri, Yörük Türkmen Derneklerinin kendi aralarında birlik ve beraberliğini sağlamanın yanında, önce Türkiye’yi yurt tutmuş rengi, kimliği, dini ne olursa olsun insanlarımızın ülke bütünlüğü içerisinde kardeşlik duygularını geliştirmek, Türk dünyasındaki oldubittileri yakın takibe almaktır”ifadelerine yer verildi.

“AKSAÇLILAR” AİLE DÜZENLERİNİN TAMİRİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Aksaçlılar heyetinin de olması ile birlikte, Türk kadınının insanlık tarihi arasında konumunun iyice güçleneceği aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca, Türk kadının tarihteki değeri ve öneminin bilinci ile Aksakallılar heyetinin yanında Aksaçlılar heyetinin de olması, Türk kadının insanlık arasında konumunu güçlendireceği gibi, bozulmakta olan ve bozulmuş aile düzenlerinin tamirinde de önemli bir rol oynayacaktır”.

KERKÜK TARİHİMİZİN ÖNEMLİ BİR MİRASIDIR

Yapılan açıklamada Türk Devletleri Teşkilatı’nın acilen alfabe birliğine geçilecek çalışmalara hız vermesi gerektiği belirtilirken; “Türk Devletleri Teşkilatı, acilen alfabe birliğine geçecek çalışmalara hız vermelidirler. Teşkilatımız ortak para birimine geçmeli ve kendi aramızda ticaret hacmimizi genişletecek güveni tesis etmelidir. Ayrıca, kadim bir Türk yurdu olan Kerkük, Peşmerge’ye emanet edilemeyecek kadar tarihimizin önemli bir mirasıdır. Kerkük üzerinde oynanan kirli oyunlara asla izin verilmemelidir. Kerkük Türk’tür Türk kalacaktır. Musul vilayeti Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yere düşen gözyaşıdır. Bu gözyaşı yerde bırakılmamalıdır. Son yıllarda, insan olmanın ciddiyeti ve onurundan uzak bir şekilde kadın ve çocuk cinayetleri yaşanmaktadır. Bu noktada, toplumumuzun her bireyi bu meselede kendini sorumlu hissetmelidir. Yasal yaptırımlar Türk Örf ve Adetlerine ve İslam ahlakına göre gözden geçirilmelidir. Eğitim ailede başlar anlayışı ile çocuklarımızın gelişimine ve eğitimine özen gösterilmelidir. Bu sorumluluk bilinci ile her insanımız devletimizin birimleri ile direk bir bağ kurmalı ve yaşanması öngörülen olaylar, devlet millet iş birliği ile engellenmelidir”denildi.