Dinar’ın Ocaklı Köyü’ndeki düğünlerde yıllardır devam eden adet ve gelenekler günümüzdede yaşatılıyor. Köy sakinlerinin büyük bir kısmı Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yıllar önce göç etmiş durumda. Yaz geldiğinde köylerine gelen gurbetçi vatandaşlar kendi örf ve adetlerine göre düğün yapıyorlar. O düğün yapan çiftlerden biride Tuba ve Şahabettin Gürcan çifti oldu. 

HER KADIN BU ÖZEL KIYAFETİ GİYİYOR

Gürcan Çifti için 3 gün 3 gece süren bir düğün merasimi organize edildi. Bu düğünde en dikkat çeken ise düğüne katılan hemen hemen tüm kadınların kıyafeti oldu. Türkmen köylerinde giyildiği öğrenilen “üç etek” isimli bu kıyafet tamamen el emeği göz nuru. Bir haftada ilmik ilmik işlenerek hazırlanan kıyafet köyde düğünlere katılan kadınların vazgeçilmez elbisesi olmuş durumda. Kıyafetin yaklaşık maliyeti ise 5 bin lira. Köyde yaşayan Gürcü Akpınar Afyon Postası’na konuşarak, bu kıyafetin bayram, düğün gibi özel günlerde giyildiği ve kendisinin bu elbiseyi bir haftada hazırladığını söyledi. 

500 BİN LİRAYI BULAN DÜĞÜN MALİYETİ

Elbiseden sonra en dikkat çeken ise kadınların takıları oluyor. Bu elbiseyi giyen tüm genç kadınlar, düğünlerinde kendilerine takılan altın ve bileziklerle düğüne katılıyor. Köyde erkek evi gelin olacak genç kıza en az 10 bilezik, 10 tam altın takıyor. Bunun yanında gelen misafirlere 3 gün 3 gece yemek ikramında bulunuyor. Bu yüzden burada düğün yapmak bir hayli maliyetli. Düğün sahiplerinden öğrenilen bilgiye göre köyde düğün yapmak yaklaşık 500 bin lirayı buluyor. 

KÖYDE HERKES AKRABA 

Köyün ilginç bir yanı daha var. Bu köyde evlenenlerin büyük bir kısmı akraba. Kimi dayısının oğluyla kimisi halasının kızıyla evlenmiş. Bu evliliklerden doğan çocuklarda yine kendi akrabalarının çocuklarıyla evleniyor. Yani köyün büyük bir kısmı akraba. Ve köyden dışarı gelin olan kişi sayısı yok denecek kadar az. 

DAMAT KÖYDE DOLAŞTIRILIR

Damadın babası olan Nevzat Gürcan, düğün gelenekleri hakkında konuşarak, “Bizim adetler biraz ağır. Yoruluyoruz. Ben yurt dışında yaşıyorum. Almanya’da yaşıyoruz. Gelini Almanya’ya götüreceğiz. İlk gün alışveriş yaptık. Gelini alıp eve getirdik. Hanımlar oynadı. Akşam eğlence devam ediyor. İkinci günde kız evinde eğlence oluyor. Daha sonra köyü dolaşacağız. Daha sonra bizim evde yemek yenecek akşam yine eğlence var. 3’ncü gün ise sabah damadı gidip köyde dolaştırırız. Hoca olur orada. Damat dolaşır. Eve gelindiğinde köy halkını yemeğe davet ederiz. Ekonomik olarak biraz ama olsun” dedi

KUYUMCUYU EVE GETİRİYORUZ

Köy sakinlerinden Havva Karatay ise düğün adetlerinde kız ve oğlan evinin yükümlülükleri üzerine konuşarak şunları söyledi: “Kız evi burada yorganı yastık çeyizleri, beyaz eşyaları alıyor. Oğlan evi altınları, düğünün, yatak odası, oturma grubunu, 3 gün yemek veriyor. Oğlan evi şu anda 300 bin harcadı. Kız evide 100 bin tutuyor. Ortalama yarım milyon tutuyor. 11 koca altın, 10 bilezik, bir tane su damlası, 2 küpe, 4 yüzük. Yani kuyumcuyu eve getiriyoruz. Bunun altı olmaz. Evlenecek kişi bunları alacak. Bunlar bizim adedimiz. Herkes bunları yapar”>>Afyon Postası’ndan Nail Azbay’ın Özel Haberi.