Tarih alanında ömrünün 37 yılını bir fiil araştırmacı akademisyen olarak hizmet veren Prof Dr Kemal Arı, konferansta yaptığı konuşmada, Şuhut Halkı ve konferansa katılan Şuhut protokolüne değerinizi fark edin, Büyük Taarruz'un beynidir Şuhut dedi. 100 yıl önce yaşananları bizler hatıratlardan ve belgelerden görüyoruz ama siz farkında değilsiniz. Şuhut 25 ağustosu, 26 ağustos sabahına bağlayan Atatürk'ün bir gece kaldığı 24 saatlik bir süreç değildir. 99 yıldır ne yazık ki böyle biliyor ve hissediyorsunuz. Şuhut Taarruz hazırlıklarının son bir yılında defalarca Komutanlar tarafından gelinen her türlü gözlem ve prova planların yapıldığı stratejik bir yerdir. Fevzi Çakmak Paşanın sadece hazırlıklar için aylar öncesinden 16 kez Şuhut'a geldiği bilinir.

İŞGAL ALTINDA OLAN AFYONKARAHİSAR'A 20 KM UZAKTA BİR İLÇE NASIL KORUNDU. HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?

Büyük Taarruz'da hem kuzeye, hem batıya doğru eş zamanlı baskın taarruzunun yapılması ve başarının sağlanması için Şuhut'un konumu önemliydi. Şuhut'un düşman işgaline uğramaması gerekiyordu. Harita üzerinde gerçek buydu. Dönemin Şuhut Halkıda bunu iyi biliyordu ve inanılmaz fedakarlıklar verip İlçelerini koruyordu. Düşünün 4 tarafında kendisi ve bir çok ilçesi işgal altındayken Afyonkarahisar'a 20 km en yakın İlçesi, Ülkenin kaderi için stratejik bir noktaydı ve korunması gerekiyordu. Türk Ordusu ve Şuhut Halkı bunu 100 yıl önce çok iyi biliyordu. Bugün bunu artık sizlerde bilin. Şuhut Halkı olarak, Büyük Taarruz ve devamındaki başarıların doğuş noktası olduğunuzu özümseyin.

GAZİLİK ÜNVANINI YADA İSTİKLAL MADALYASINI HAK EDİYORSUNUZ.. NEDEN TALEP ETMİYORSUNUZ?

Şuhut'un Büyük Taarruz'da en büyük fedakarlıklarından birisi ilçe eşrafı, zengini ve fakiriyle birlikte bağımsızlık mücadelesine verdiği değerli katkıdır. 70 bin asker taarruzdan ortalama on gün öncesinde İlçe merkezi ve çeşitli köylerde toplandı ve harekat gününe kısa zaman kala Kocatepe'ye kaydırıldı. Ordunun iaşesi yeterli sevideydi ama daha fazlaya ihtiyaç vardı. Şuhut halkı bu noktada devredeydi. O dönemde mevcut nüfusunun 3.5 katı fazlası bir ordunun askerlerini hem ağırladı, hem katığını paylaştı öte yanda askerlerin söküğünü dikti, hasta olan askerlere baktı. Onlara moral verdi, varını yoğunu bağımsızlık ruhuna adadı. Bu gerekçeler başlı başına Gazilik ünvanını ve İlçenize İstiklal Madalyası verilmesini hak ettirmektedir. Şuhut İlçesi en az Kurtuluş Savaşında İnebolu kadar bir öneme sahiptir. İnebolunun Madalyası var neden sizin olmasın? Belgeler ortada resmi arşivlerdedir, herşey açıktır. İlçe olarak organize olun ve Milletvekilllerinizi siyaseten bu noktaya motive edin, imza kampanyaları başlatın, Gazilik ünvanı ve İlçenize İstiklal Madalyası hak edişi ve taltifi ile ilgili hak araştırmasının yapılmasını talep edin.

İLÇENİZİ VAKIF İLE TANITIN EŞRAFINIZI HAREKETE GEÇİRİN.

Şuhut İlçesi Tarihi Tanıtım Vakfı adlı bir Vakıf kurun. İlçeniz ile ilgili her türlü tarihsel araştırma sempozyumları ve çalıştayları düzenleyin. İlçenizin Türkiye genelinde ciddi anlamda sermayeye sahip eşraf yapısı olduğu bilinmekte. Bu sistemi bu vakfın maddi destek mekanizması için harekete geçirin. İlçenizin Büyük Taarruz'da önemini tüm Ülkeye anlatın. İlçe eşrafının bundan yüz yıl önceki Şuhut İlçesinin eşrafları örnek olmalı. Onlar zamanında Ülkenin bağımsızlığı için servetlerini ortaya koymuşken, bugünkü Şuhut İlçesi sermaye yapısının bu hizmeti atalarının yüzü suyu hürmetine yapması ve ortaya koyması lazımdır. İlçenizin entegre bir şekilde 3 bin yıllık tüm medeniyetlerle bütünleşmiş tarihi ile ilgili birikimi Şuhut'un kültür turizmi konusunda önemli bir destinasyon olmasını sağlayabilir. Bu durum doğal olarak İlçe ekonomisi olumlu etkiler dedi. En büyük avantajınız İl Merkezine yakın oluşunuz. Bu çok önemli bir kazanım dedi.