Afyonkarahisar Belediyesi'nin Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği'nin yöresel ürünümüz olarak belirlenmesi için 2016 yılı Haziran ayında Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı coğrafi işaretleme müracaatı, yapılan değerlendirmenin ardından 30.07.2018 tarih ve 371 numara ile tescillenmişti.

                BELGE TAKDİM TÖRENİNE KATILIM YOĞUN OLDU         

                Türk Patent ve Marka Kurumu'nun ilgili kararının ardından, Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ne ilişkin takdim töreni ise geniş katılımla Yüntaş İdari Binasında gerçekleştirildi. Törene, Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AFSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Aslan, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, AK Parti İl Yerel Yönetimler Başkanı Ziya Coşkun Karadeniz, Yüntaş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Sarlık ve davetliler katıldı.

                'NO 03 ÜRETECEK, ÖZEL PAKETLERLE SATILACAK'

                Afyonkarahisar Belediyesi'nin Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuruya ilişkin sunumla başlayan törenin açılış konuşmasını Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Kendisinin çocukluğunda zengin, orta gelirli veya alt gelirli herkesin evinde mutlaka ekmek yaptığını hatırlatan Başkan Çoban, 'Afyonkarahisar Belediyesi olarak geleneksel bir lezzetimiz olan bu patatesli ekmeğimizi, 2016 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığımız müracaatla tescillendirdik. Üretimi için de YÜNTAŞ şirketimiz 'NO 03 Fırından Yeni' adı altında fabrika yatırımı yaptı. İnşallah gıda üretim iznimizi aldıktan sonra seri üretime geçeceğiz. Ürettiğimiz ekmekleri de özellikle Afyon'dan gelip geçen misafirlerin uğradığı güzergahlarda özel paketlerde satışa sunacağız.' dedi.

                'AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLİ İÇİN DESTEK VEREBİLİRİZ'

                Türk Marka ve Patent Kurumu Coğrafi İşaret Daire Başkanı Hakan Kızıltepe ise kurumun görev ve sorumluluklarıyla ilgili kısa bir bilgi verdikten sonra, Afyonkarahisar Belediyesi'nin başvurusuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Afyonkarahisar Belediyesi'nin yöresel 'Patatesli Ekmeği' tescilleyerek, bu işin denetimini de üstüne aldığını ifade eden Coğrafi İşaret Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, her yıl denetimler yapılarak, bu denetimlere ilişkin raporların Türk Marka ve Patent Kurumu'na sunulacağını söyledi. Tescile uygun olmayan ekmeklerin üzerine 'Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği' yazılamayacağını vurgulayan Hakan Kızıltepe, aksi bir durumda çok ciddi yaptırımlar olduğunu kaydetti. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 'N0 03 Fırından Yeni' markasıyla açılan ekmek üretim fabrikasını çok beğendiğini sözlerine ekleyen Kızıltepe, 'Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği'nin Avrupa Birliği tescilinin de alınarak Avrupa'ya ihraç edilmesi gerektiğini bu konuda kurum olarak destek verebileceklerini söyledi.

                'POTANSİYELİMİZ VAR BUNU İYİ DEĞERLENDİRELİM'

                Coğrafi işaretler ve tescillerin, değerlere sahip çıkmanın bir başka yöntemi olduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz ise, 'Eğer bizim bir değerimiz varsa bu değere coğrafi işaretlerle sahip çıkmış oluyoruz. Bir başkası ticari olarak kullanmasın ya da eğer kullanacaksak biz kullanalım diye. Ayrıca alıcıya güven verme açısından bu işaretler çok önemli. Bugün tescil belgesini alacağımız Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği bunun en güzel örneği. Bu konuda Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum. Bundan sonraki süreçte insanlara, 'Ekmeği her yerde bulurum ama Afyonkarahisar Patatesli Ekmeğini aldığım zaman kendimi ayrı bir mutlu hissediyorum' dedirttirmemiz lazım. İnşallah kalitemizle bu hizmeti sunmaya devam ederiz. Çünkü Afyon bütün yolların kesişme noktası. Sadece bir bayram sürecinde 1 milyon 200 bin aracın geçtiği bir kavşak. Potansiyelimiz var, bunu iyi değerlendirelim.' diye konuştu.

                Yapılan bu konuşmaların ardından Türk Marka ve Patent Kurumu Coğrafi İşaret Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, 'Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği'ne ilişkin 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a takdim etti. Vali Mustafa Tutulmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve Yüntaş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Sarlık da takdim sırasında Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a eşlik etti. Belge takdim töreni, NO 03 Fırından Yeni'nin hazırladığı kokteyl programıyla sona erdi.