Anadolu'nun en uzun soluklu müzik festivali Afyonkarahisar Caz Festivali, 1-5 Mayıs tarihleri arasında on dokuzuncu kez izleyicisiyle buluşuyor. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl da dünyadan ve ülkemizden önemli caz sanatçılarını ağırlamaya hazırlanıyor.

AÇILIŞ SOLİSTİ BARBORA ŠEDİVÁ

1 - 5 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan Festivalin açılış konserini Şef Kemal Günüç yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası yapacak. Açılış gecesinin solisti ise Çek kadın vokal Barbora Šedivá. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyon Valiliği ile Afyon Belediyesi’nin katkılarıyla, NG Afyon Otel’de gerçekleşecek Festivale, yerli ve yabancı çok sayıda müzisyen ve sanatçı katılıyor.

DEMİRCİLER ÇARŞISNDA SOKAK KONSERİ

Festival kapsamında yapılan açıklamada sokak konserleri başta olmak üzere pek çok aktivitenin düzenlendiği ifade edilerek, “Festival her yıl olduğu gibi bu yıl da dopdolu ve coşkulu bir programla müzikseverlerin karşısında olacak. Bu yılki konserler Afyonkarahisarlı müzikseverleri cazın tüm olanaklarıyla tanıştırıp kaynaştıracak, sokak konserlerinden sucuk ekmekle caza kadar uzanan çok farklı, benzersiz ve neşeli konseptlere sahip. Bunlardan ilki Afyon’un meşhur tarihi mekanı Demirciler Çarşısı’nda gerçekleştirilecek olan bir sokak konseri; Klasikten Caza Bras Altılısı. ” denildi

“SUCUK EKMEK CAZ” BAŞLIKLI KONSER OLACAK

Festivalin temasının “Afyon Kokulu” konserler olacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:  “Bir sonraki “Afyon kokulu” konser ise Eylem Çalı ve Bigband Gecesi adıyla gerçekleştirilecek “Sucuk Ekmek Caz” başlıklı konser olacak. Barbora Sediva ve Gray Band ile Jiri Neuzil Dörtlüsü’nün konserleri ise Çek cazının bu iki sıradışı isminin Orta Avrupa ve dünya cazından sunacakları seçkin örneklerle Festivali farklı bir boyuta taşıyacak. Solist Sıla Argun’un genç ve dinamik grubu eşliğinde “Genç Caz Akşamı” başlığı altında gerçekleştireceği konser ile Barıştık Mı diyerek pek çok farklı sound’u harmanlayan trompetçi Barış Demirel’in sahne alacağı Caz Gecesi ise bu kez Türk cazının özgün ve alternatif soluklarını Afyon gecelerine taşıyacak.”

PİYANODA ORHAN ŞALLIEL SAHNE ALACAK

Ünlü sanatçıların festivalde yer alacağı vurgulanan açıklamanın devamında ise, “Festivalin en bize özgü konserlerinden biri ise kuşkusuz caz piyanoda Orhan Şallıel’i tambur virtüözü Murat Salim Tokaç ve usta perküsyon sanatçısı Burak Çevik’le biraraya getiren “Klasikten Caza” adlı Türk müsıkisi caz projesi olacak.Festivalin kapanış konserinde ise çok üretken ve çok ödüllü besteci ve müzik adamı Şef Kemal Günüç’ün özgün eseri Göbeklitepe’nin Gizemi seslendirilecek. Festivalin gelenekselleşmiş sergi bölümünde ise bu kez NG Hotel’in Sergi Lobisi’nde ziyarete açılacak Gülhan Kırdı İncedere sergisi “Güçlü Kadınlar” olacak.” İfadelerine yer verildi.

OKUL SÖYLEŞİLERİ RENKLİ GEÇECEK

Okul söyleşilerinin de devam edeceği vurgulanan açıklamada, “Festivalin en fazla sevilen olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Bu yıl söyleşi bölümüne katılacak değerli sanat ve kültür insanları şunlar; Fatmanur Erdoğan – İletişim Uzmanı; Metin Celal – Yazar, Kitap Eleştirmeni; Orhan Cem Çetin – Fotoğraf  Sanatçısı; Yalvaç  Ural – Yazar, Şair; Prof. Dr. Hasan Uçarsu –  Besteci, Öğretim Görevlisi; Ali Yılmaz – Sanatçı, Öğretim Üyesi; Ahmet Örs – Gazeteci, Yemek Yazarı;  Gülhan Kırdı İncedere – Fotoğraf Sanatçısı, Akademisyen; Nadir Ede – Fotoğraf Sanatçısı; Levent Öget - Fotoğraf Sanatçısı; Eda Yiğit – Fotoğraf Sanatçısı. Festivalin okul konseri ve atölye çalışmaları da yine Festivale katılan yerli ve yabancı müzisyenlerin tam kadro katılımıyla gerçekleştirilecek.” denildi

“PRAG-AFYON MÜZİK DOSTLUĞU 14. YILINA GELDİ “

Praglı sanatçıların geçen yıllarda olduğu gibi bu senede festivalde sahne alacağı ifade edilen açıklamada, “Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun 14.yılının da kutlandığı Festival, bu yıl da yine Prag’lı sanatçıların muhteşem performanslara sahne olacak. Prag şehri ve birbirinden değerli Çek müzisyenlerle olan bu sanatsal dostluk dünyada da örneğine sık rastlanmayan bir istikrarla kesintisiz sürüyor. Bu yıl, festivalde çalacak Çek müzisyen ve topluluklar yine alanlarında seçkin ve iddialı cazcılar olacak. Sanatçılar Afyon’lu caz meraklılarına bu yıl da Avrupa cazının en gelişmiş örneklerini sunacaklar.”

BELEDİYE VEVALİLİK DESTEK OLUYOR

Açıklamanın devamında ise sponsorlardan bahsedilerek, “Bu yıl da Festivalin zorlanarak da olsa gerçekleşmesini sağlayan kurumlar, başta Turizm ve Kültür Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği ve Belediyesi her zaman olduğu gibi Festivalin en önemli hamileri olarak ayakta kalmasına büyük katkı sağladılar. Afyon’un ve bulunduğu bölgenin değerlerine sahip çıkarak, gelişimine katkı sağlayan NG Afyon Hotel, Anadolu’nun en uzun soluklu ve sürdürülebilir caz festivali ünvanına sahip Afyonkarahisar Caz Festivali’nin son altı yılındaki en büyük destekçisi. NG Hotel, Festivale konaklama sponsoru olup kucak açarak şehrin kültür-sanat yaşamında da uluslararası bir Festivale ev sahipliği yaparak öncülük ediyor. Festivalin yerel sponsorları da artık klasikleşmiş isimler olan Afyon’un markaları: Nur Lokantası, Genhan, Özer Band, Öztürk Şekerleme, Özutku Petrol ve TED Afyon Koleji. Kültür sponsorları ise, Cumhuriyet Sucukları, Aydın Boru Endüstrisi, . Basın desteğinde ise ulusal ve yerel medya kuruluşları , Odak, Kocatepe, Afyon Gün FM ve CafeLife yer alıyor ”