Afyonkarahisar İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlık birinci çalıştayı, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik Başkanlığında, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdülkadir Tezcan, Meteoroloji 5. Bölge Müdürü Alper Akçakaya, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Çevre Şehircilik İl Müdürü Mustafa Oruç, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA), İnşaat, Mimarlar, Jeoloji Mühendisleri Odaları ve  ilgili kurum, kuruluş temsilcileri ile Ankara ve Kütahya İllerinin İl AFAD Müdürlerinin katılımı ile Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde gerçekleştirildi. 

PİLOT İL AFYON SEÇİLDİ

Çalıştay; İl AFAD Müdürü Mehmet Buldan’ın İRAP planın oluşturulmasında gelinen süreç ile ilgili konuşması ile başladı. Konuşmasında Bulda:   “Ülkemizde afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılması çalışmaları kapsamında 2020 yılı içerisinde tamamlanmak üzere seçilen pilot iller Tekirdağ, Rize, Sivas, Adana, Samsun illerinden farklı olarak Afyonkarahisar AFAD Başkanlığımızın koordinesinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) uzmanları kılavuzluğunda ilimizdeki paydaş kurum/kuruluşların katılımıyla pilot il olarak başlanılmıştır. Geçmişte yaşanan afetler göz önünde bulundurularak ve yapılan anket sonucu ilimizdeki öncelikli tehlikeler olarak Deprem, Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler, Kütle Hareketleri (Heyalan, kaya düşmesi ve Çığ), Taşkın, Yangın ve Bulaşıcı Hastalıklar olarak belirlenmiştir.” dedi. Buldan, konuşmasında; beş aşamadan oluşan Afyonkarahisar İRAP planın ilk üç aşaması bu çalıştay ile tamamlanmış olacaktır. Önümüzdeki ay içerisinde de diğer aşamaların tamamlayıcısı olacak olan ikinci çalıştayımızı da gerçekleştirerek il afet risk azaltma planını tamamlamış olacağız.”dedi. 

AFETLERİN VERDİĞİ ZARAR ARTIYOR

Vali Yardımcısı Mehmet Keklik konuşmasında;  “Dünya nüfusunun %50'sinden fazlası şehirlerde yaşamakta ve bu oranın 2050 yılına kadar %66'ya yükselmesi öngörülmektedir. Kentleşme ve kentlerin karmaşık özellikleri sürdürülebilir kalkınma için fırsatlar sunarken aynı zamanda zarar görebilirliği ve riski arttırma potansiyeline de sahiptirler. Afet riskinin azaltılması ve kentsel alanlarda dayanıklılığın sağlanması için yerel paydaşların planlama ve risk yönetimine katılımı gerekmektedir.” dedi. Keklik konuşmasında; “Afetlerin sayısı ve sıklığı ile birlikte verdikleri sosyal ve ekonomik zararlar son yıllarda katlanarak artmaktadır. Bu kayıplarla başa çıkabilmek tek başına müdahale odaklı bir yönetim anlayışından ziyade risk odaklı bir yönetim anlayışıyla mümkündür. Bu amaçla; ülkemizde afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılması çalışmaları kapsamında il afet risk azaltma planı hazırlık çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. İl afet risk azaltma planları, afet riskinin azaltılmasında kullanılabilecek önemli bir araçtır. Kurumların ve yöneticilerin işbirliği içinde çalışmaları halinde afetlerle mücadele ve ekonomik kayıpların azaltılması konusunda başarılı olunabildiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Bu vesile ile kurumlarımız ve şehirlerimizden başlayarak özellikle afet risk azaltma çalışmaları başta olmak üzere afetin her safhasında afetlere dayanıklı ve hazır olunması amacıyla çalışmalarımızın artarak devam etmesini temenni ediyor, çalıştaya katılım ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Çalıştay programı kapsamında; AFAD Planlama Grup Başkanı Mehmet Akif ALKAN tarafından çalıştayın süreci ile ilgili katılımcılara bilgi verilmesinin ardından, AKÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar ÖZKAYMAK  ve AKÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesinden Doç. Dr. Veli BAŞARAN tarafından Afyonkarahisar İlinin depremselliği ve depremlerde binalarda oluşan hasarlarla ilgili sunum gerçekleştirildi. 

İki gün süren çalıştay afet türlerine göre oluşturulan  5 masada JİCA uzmanlarının da çevrim içi katılımıyla gerçekleştirildi.