İ.Ü. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, 31 Ağustos 2021 Salı günü yerel saatle 14:04 itibarıyla dış merkezi Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Aydınlar Köyü olan moment büyüklüğü 4.9, derinliği 5 km olan orta şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Afyonkarahisar’ın 38 km kuzeybatısında meydana gelen depremin büyüklüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından 5.0 olarak açıklamıştır. Çevre illerde de hissedilen ana şok sonrası ilk 4 saat içerisinde dış merkezleri Kütahya Altıntaş Murathanlar, Beşkarış, Aydınlar, Yayla ve Afyonkarahisar İli İhsaniye İlçesi’ne bağlı Osmanköy arasında büyüklükleri 1.3 ile 3.3 olan 30’dan fazla artçı deprem meydana gelmiştir. 

DİRİ FAY VAR

Deprem sonrası açıklamalar yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜ DUAM) Müdürü Prof.Dr. Çağlar Özkaymak, bölgede Çukurören, Aslıhanlar Çatkuyu fayları gibi 6.8 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip diri fayların olduğunu, Banaz, Kütahya ve Afyonkarahisar arasında bu büyüklükteki depremlerin meydana gelmesinin çok normal olduğunu ifade etti. 

GELECEK YILLARDA BENZER BÜYÜKLÜKTE DEPREM OLABİLİR

AKÜ DUAM Müdür Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Tiryakioğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı jeodezik amaçlı farklı projeler ile bu bölgenin güncel tektonik hareketlerini GPS teknolojisi ile düzenli olarak izlediklerini ve elde ettikleri ön bulgulara göre Banaz, Kütahya ile Afyonkarahisar arasında kalan bu bölgenin günümüzde kuzeydoğu-güneybatı yönünde genişlemekte olduğunu ve gelecek yıllarda da benzer büyüklükte depremlerin meydana gelebileceğini söyledi.