Ülkü Ocakları Afyonkarahisar il başkanlığı üniversite teşkilatı tarafından 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Hocalı Kasabasında, Ermenistan askeri güçleri tarafından vahşice katledilen Hocalıları andı. Anma programına Ülkü Ocakları Afyonkarahisar İl Başkanı Oğuz Kağan Diler, Ötüken Fikir ve Araştırma Topluluğu Kulübü Danışman Hoca Prof. Dr. Yavuz Osman Birdane, MHP Merkez İlçe Başkanı Fevzi Kartal, il ve ilçe yönetimi, Afyonkarahisar Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Başkanı Sami Çetinaktı, Ülkü Ocakları Asenalardan Sorumlu Ocak Başkan Yardımcısı Şeyma Koçer, STK Temsilcileri, üniversite öğretim görevlileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra program Kuranı Kerimin okumasıyla devam etti. 

Taytak, “Hocalı’yı unutmadık, unutturmayacağız”

Meclis’teki yoğun programı nedeniyle programa katılamayan Milliyetçi Hareket Partisi MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak’ın mesajı okundu. Taytak mesajın, “Genel kurul çalışmalarım sebebiyle aranızda bulunamayacağımı üzülerek belirtmek isterim. Bundan tam 30 yıl önce, ermeni güçleri, 1992 yılının 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecesinde, hocalı kasabasında Azerbaycan resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 soydaşımızı şehit etmiş, 487 kişiyi ağır yaralamıştır. Bu olay, tarihte kara bir leke olarak yerini almıştır. 26 Şubat 1992’de çocukların başlarının taşlarla ezildiği, hamile kadınların karınlarının acımasızca deşildiği, dalga dalga semada feryatların yükseldiği Hocalı’yı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Şahin, “Hocalı şehitlerimizi rahmetle anıyoruz”

Programda konuşan Üniversitelerden Sorumlu İl Ocak Başkan Yardımcısı Ümit Şahin, “Hoşgeldiniz demek isterdim ama 30 yıl önce yaşananlar hiç de hoş değildi. Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 7000 kişi yaşamaktaydı. Ermeni birlikleri 1992 yılını 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecesi bölgedeki 366. alayın da desteğiyle giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı Kasabasına saldırı düzenlediler. Resmi kaynaklara göre, 83’ü çocuk, 106’sı kadın ve 70’ten fazlası yaşlı olmak üzere toplam 613 kardeşimiz öldürülmüş, 1275 kişi rehin alınmıştır. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görülmüştür. Bir kez daha Hocalı’da katledilen 613 Müslüman Türk’ü rahmetle anıyoruz. Böyle acıları bir daha yaşamamak için bugünden itibaren güzel günler için gayret içinde olacağımızı buradan ifade ediyoruz” diye konuştu. 

Gurban Huseynov Hocalı’da yaşananları anlattı

Hocalı kitabının yazarı Gurban Huseynov Hocalı da yaşanan vahşeti anlattı. Huseynov’un anlattıkları salondaki katılımcılar tarafından dikkatle dinlenildi. Programda üniversite öğrencisi Mustafa Diler ‘Leke’ şiirini, Özkan Aydoğdu ise ‘Esenlik Muştusu’ şiirini okudular.  Program sonunda Ülkü Ocakları Başkanı Oğuz Kağan Diler, Gurban Huseynov’a plaket takdim etmesiyle program sona erdi.