Gastronomi Konağı’nda 3.Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali’nin tanıtımı gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Belediyesi ile Türkiye Aşçılar Federasyonu arasında imzalanan protokolle düzenlenecek festival öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelindi. Gastronomi alanında Dünyada 36, Türkiye’de üç şehirden biri olan Afyonkarahisar, dev organizasyonlara bir yenisini daha ekledi.

İHSAN AKAR: AŞÇILAR FEDERASYONU İLE YAPACAĞIZ

Düzenlenen tanıtım programının açılış konuşmasını Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar yaptı. Akar; “2019 yılından bu yana gelinen süreçte güzel bir aşama kat ettik. Bu süreçte şehrimize gastronomi konağı kazandırdık. Pandemiden sonra ilk defa uluslararası bir gastronomi festivali yapmak arzusundaydık. Bu anlamda Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımıza bilgi vererek bu festivali usta ellerle Türkiye’de 32 bin üyesi bulunan Aşçılar Federasyonu ile yapmaya karar verdik. ” dedi.

GASTRONOMİ ŞEHİRLERİNDEN TEMSİLCİLER AFYON’A GELECEK

Aşçılar Federasyonu Başkan Yardımcısı Hamza Kalkan ise festivalin içeriği hakkında detaylı bilgiler aktardı. Kalkan açıklamasında; “ 14-17 Ekim 2021 tarihleri arasında Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Türkiye Aşçılar Federasyonu, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği organizasyonuyla lezzet festivalini yapmayı planlıyoruz. Dernek olarak Afyon ve Türk mutfağı için ciddi çalışmalar yapıyoruz. 2012 yılında ‘yedi bölge, yedi lezzet’ adı altında ilk etkinliğimizi gerçekleştirdik. Bu etkinliğimizi 2018 yılına kadar devam ettirdik. 2018 yılında bu etkinliğimizi Gastro Afyon adı altında uluslararası boyuta taşıdık. 2018 yılında Afyonkarahisar Valiliğimiz ve Belediyemiz öncülüğünde STK ve kuruluşlarımızla UNESCO çalışmalarımızı başlattık ve başvuru sonucunda UNESCO tescilini aldık. Geçen yıl pandemi nedeniyle festivalimizi gerçekleştiremedik. Bu sene inşallah iyi bir organizasyonla gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu etkinliğimize gastronomi tescilli yurt içi ve yurt dışından 35 şehrin temsilcileri, büyükelçilerimiz ve içerisinde gurmeler, yemek yazarlarının bulunduğu geniş katılımlı bir festivale hazırlanıyoruz. Dernek olarak üzerimize düşeni, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bundan sonra halkımızın özellikle gıda sektöründe bulunan firmalarımızın festivale destek çıkmasını bekliyoruz. Bu festival, diğer festivallerden çok farklı olacak. Beklenti çok yüksek. Afyonkarahisar’ımızın diğer alanlarda olduğu gibi gastronomi alanında da Türkiye’de adından söz ettiren bir şehir olacağını düşünüyorum. Desteklerinden dolayı Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’e şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

GASTROAFYON TURİZM VE LEZZET FESTİVALİ’NE HAZIRIZ

Gastronomi alanında tamamlanan süreci anlatan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise, “31 Ekim itibariyle Afyonkarahisar’ımız dünyada 36, Türkiye’de üç şehirden biri olarak Gastronomi şehri ilan edildi. UNESCO’nun bizden istediği şartlar vardı.  Sağolsun arkadaşlarımız Belediyemizde müstakil bir gastronomi birimi oluşturdu. Bu alanda neler yapılabileceğinin istişaresini Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümünden Öğretim Üyesi arkadaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Arkadaşlarımız gastronomi şehirlerinin festivallerine de katılarak yapılan çalışmaları yerinde gözlemlediler. Geçtiğimiz sene pandemiden dolayı festivalimizi gerçekleştirememiştik. İnşallah bu sene Valimizin öncülüğünde 14-17 Ekim tarihleri arasında çok muhteşem bir festival yapacağız. Şehrimizdeki gıda sektöründe olan işletmelerimizin gastronomi alanında aldığımız bu unvanı üretimlerine de yansıtmaları, marka değerlerini ön plana çıkarmaları için çaba sarf ediyoruz. On binlerce yıl önceden günümüze kadar gelmiş kadim bir kültüre sahip olan Afyonkarahisar; mutfak kültürü, yüzyıllardır kullandığı mutfak araç gereçleri ve yöresel tariflerinin korunarak nesilden nesle aktarımı açısından oldukça zengin bir kent. Biz de bu zenginliğimizi tanıtmak, şehrimizin marka değerinin farkındalığını artırmak için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afyonkarahisar’ın marka değerlerini ön plana çıkararak şehrimizi mermerde, turizmde, spor turizminde olduğu gibi gastronomi alanında da hak ettiği yere getireceğiz.”

“BİRLİKTE YENİ BİR BAŞARI HİKÂYESİ YAZACAĞIZ”

Afyonkarahisar’ın yaptığı organizasyonlar ile dikkat çeken şehirler arasında olduğunu belirten Vali Gökmen Çiçek ise; “Yaptığımız organizasyonlarla şehrimizi tüm Türkiye’de adından söz ettirir hale getirdik. Afyonkarahisar’da kültür, tarih, spor ve gastronomi olmazsa olmazımız. Yapılan çalışmalar tüm Türkiye’de duyulmakta. Dünya’da 36, Türkiye’de 3 şehirden biri olmamız başımızın tacı ve bu durum bizleri gururlandırıyor. Afyonkarahisar mutfağı tanıtımlarla sene boyunca çok büyük yol kat etti. Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum. Gastronomi alanında gece gündüz çalıştılar. Bizleri bilgilendirdiler. Birçok şeyde de bizleri de işin içine kattılar, onere ettiler. Ancak Belediye tüm bu işi sırtlandı ve güzel şeyler ortaya koydu. Artık bunu taçlandırma zamanı.  Bundan önceki organizasyonları nasıl yaptıysak, bunu da en güzel şekilde yaparak Afyonkarahisar’ın adını tüm dünyaya bir kere daha duyuracağız. Belediyemiz ile uyumlu bir iş birliği içerisindeyiz. Gece gündüz demeden bu şehre ne katabiliriz derdindeyiz. Bu şehri çok seviyoruz, bu şehri bir adım öne çıkarmak için her şeyden fedakârlık yapmaya çalışıyoruz. Bu festivali de başarıyla tamamlayarak yen bir başarı hikâyesi daha yazacağımıza inanıyorum. Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

TAAHHÜTLERİMİZİ 2 YILDA TAMAMLAYACAĞIZ

Öte yandan basın toplantısı sonrasında soruları yanıtlayan Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, UNESCO’ya taahhüt edilen 6 taahhütün tamamının 2 yıl geçmeden tamamlanacağını söyledi. Akar, Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali içerisinde “Uluslararası Mevlevi Gastronomi Yarışması”nın da düzenleneceği söyledi. 

Türkiye ve dünyadan şeflerin bir araya geleceği, yerli ve yabancı basın temsilcilerinin, üniversitelerin, gastronomi yazarlarının bir araya geleceği “Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali”; eğitsel ve sanatsal aktiviteler, söyleşiler, atölye çalışmaları gibi eğlenceli ve lezzetli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Medeniyetler şehri Afyonkarahisar’ın kültürel zenginliklerini daha geniş kitlelere aktarmayı amaçlayan organizasyonda, şehrimizin orijinal özelliklerini koruyan özgün ve doğal tatları, el sanatları, tarım ve gıda ürünleri ziyaretçilere tanıtılacak.