“Sigara süründürür, içki ocak söndürür” sözüyle hafızalarımıza kazınan “Yeşilay Ahmet” lakaplı Ahmet Yeşilay, geçtiğimiz yıl Nisan ayında hayata gözlerini yummuştu. 

Sigara ve alkole karşı açtığı savaş kapsamında soyadını “Yeşilay” yapan Yeşilay Ahmet, Afyon’u köy köy, kasaba kasaba dolaşarak gençlere çocuklara ulaşmaya çalıştı. Her gittiği yerde dile getirdiği kendi yazdığı bir şiiri vardı Yeşilay Ahmet’in… 

İşte o şiir… 

“Yeşil bir dünya istiyorum, enginleri aşacak,

Eşle, dostla iyilikle koşacak.

Ş en, şakrak güler yüzlüdür dileğim,

İyi bir sıhhat için ileriyi görelim.

Lakin içki, sigara tüketiyor ömrü,

A ileler küçülüyor, yok oluyor nesil..

Yeşilay Ahmet bunu böyle diyor..”

Onu en güzel anlatan satırlar Hasan Özpınar tarafından Taşpınar Dergisi’nde kaleme alınmıştı. 2020 yılının Ocak ayında yayınlanan dergide Hasan Özpınar  Ahmet Yeşilay’ı şöyle anlatıyor…

ONU ASTIĞI AFİŞLERLE TANIDIK

O’nu yıllardır sigara ve içkinin zararlarını anlatan afişlerle süslü eski 1970 model BMC Austin kamyonuyla tanıdık. Çocukluğumuzda kâh köylerdeki derelerden kum çeker, kâh Akarçay kenarındaki kum deposunun önünde park etmiş vaziyette beklerdi. Bazen bir yol kenarında, bazen kavşak kenarında, kimi gün öğrenci yurtlarının önünde park etmiş Yeşilay afişli bir kamyon görürsünüz.” Sigara süründürür, içki ocak söndürür” sözü O’nun çabaları sayesinde adeta beynimize kazınmıştır. Soyadıyla müsemma Ahmet Yeşilay, kendimizi bildik bileli yalnız başına bu yolda mücadele ediyor. Sanmıyoruz bir başkası bu konuda O’nun kadar gayret gösterebilsin.

PAŞA KÖYÜ’NDE DOĞAR

Bugün 91 yaşında olan Yeşilay Ahmet 1929 yılında Paşa Köyü’nde ( Ahmetpaşa) doğar. İlköğrenimini burada tamamladıktan sonra askerlik çağına kadar şehir merkezinde Demirciler içinde sıcak demircilikle uğraşır.

ADAPAZARI’NDA ASKERLİK YAPAR, AFYON’A DÖNER

1949 yılında Adapazarı’nda askerliğini yaptığı sırada şoförlüğü öğrenir ve askerlik dönüşünde 1951 yılında Afyon Belediyesi’nden ehliyet alır. ( O yıllarda ehliyeti belediyeler vermektedir) 5 yıl kadar YSE’ de çalışan Yeşilay Ahmet daha sonra ayrılır ve hurda bir kamyon alarak kum ve kömür nakline başlar. O yıllarda pek çok şehri olduğu gibi ilimizi de Yeşilay’ın sigara ve içki ile mücadele levhaları süslemektedir. Özellikle kavşak noktalar olan Müze kavşağı, Stadyum önü, Hastane önü gibi yerlerde bulunan bu levhalar Kur’an’dan ayetlerle içki ve sigara ile mücadeleyi öğütlemektedir. Bu levhalardan çok etkilenen Yeşilay Ahmet kendi kendine bir söz verir. “Eğer yeni bir araba alırsam bu araca Yeşilay ismini vereceğim” der.

80 BİN LİRAYA MAN MARKA KAMYON ALIR

Çok geçmeden Ahmet Amca’nın bu dileği gerçekleşir. 1968 yılında 80.000 TL’ye MAN marka bir kamyon satın alır ve ilk işi aracın yanına Yeşilay amblemini yaptırmak ve ön kısmına da “Sigara süründürür, içki ocak söndürür” sloganını yazmak olur. Sonraki yıllarda da kullandığı araçlara bu sloganı yazdırır. Hayatında hiç içki kullanmadığını belirten Ahmet amca kısa süreli kullandığı sigarayı ise zararlarını öğrenince hemen bıraktığını belirtmekte.

SOYADINDAN VAZGEÇER…

Toplum nezdinde “Yeşilay Ahmet” olarak tanınmasından dolayı 1997 yılında esas soyadı olan “Ağılgat”tan vazgeçip, ailecek “Yeşilay” soyadını alırken yine aynı yıl düzenlenen “ Sigara ve İçkiyle Mücadele Konferansı” sırasında sinema sanatçısı Cüneyt Arkın ve Belediye Başkanı Erdal Akar tarafından ödüllendirilir. Yıllardır bu mücadeleyi tek başına sürdüren Yeşilay Ahmet, sigara tiryakisi olan insanların bu illetten zor kurtulduklarını bildiğinden mücadelesini özellikle gençler ve öğrenciler arasında yürüterek onları daha başlamadan bu beladan uzak tutma gayretine girişmiş.

HAK BİLDİĞİ YOLDA YÜRÜR

İlerlemiş yaşına rağmen kendini emekliye ayırmak yerine hala içki ve sigara ile mücadele eden Yeşilay Ahmet “Atalarımız kanıyla canıyla düşmanı söktü attı da, biz cansız illet tütünü atamadık” gibi veciz sözleri ile bu kötü alışkanlıkların zararlarını gösteren resimleri afiş , pankart yaparak halkın görebileceği yerlere asmaya devam ediyor. Mücadelesinde en büyük desteği okul yöneticilerinin yanı sıra halktan gördüğünü belirten Yeşilay Ahmet Amca’ya sağlıklı, uzun ömürler diliyoruz.

Ne demişler “Hak bildiğin yolda yalnızda olsan yürü.”