Bu haber Kocatepe Gazetesi'nden Burak Aydın'ın Özel Haberidir. Bu haberi basın ahlak kuralları gereği izin alarak yayınlıyoruz. İşte ayrıntılar...

6 Aralık 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı “On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yer alan “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak bu belediyeler köye dönüştürülmüştür” maddesi uyarınca Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa İlçesi’ne bağlı Güney Beldesi’nin de köy statüsüne düşürülmesi kararlaştırılmıştı.

HALK OYLAMASI YAPILMIŞTI
Bunun üzerine o dönem nüfusu 1877 olan Güney Beldesi’nde, 231 nüfuslu Çalışlar Köyü ile birleşme kararı alınarak, Çalışlar Köyü’nde yapılan halk oylaması sonucu “Çalışlar Mahallesi” adı altında Güney Beldesi ile birleşme kararı alınmıştı. Bu kararda 4 Ekim 2012 tarihinde Güney Belediye Meclisi’nce kabul edilmişti. Ancak yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Güney Beldesi’nin statüsü köye dönüştürülerek belediye kapatılmıştı. Köy sakinleri ise karara yasal yollardan itiraz ederek konuyu yargıya taşımışlardı.
NÜFUS 2 BİNİ GEÇTİ
Statüsü köye dönüştürüldükten sonra yasal mücadele başlatan Güney’in tekrar belde tüzel kişiliğine kavuşacağını kaydeden AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Av. Ali Özkaya, “Güney Köyü ile ilgili durumu İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile konuştum. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu konu hakkında daha önce nüfusu 2 bini geçerse Danıştay kararını uygulayıp çözüm üretelim demişti. Bizde arkadaşlarımıza söyledik konuyu takip ettiler. Güney’in nüfusu 2 bini geçti. Konuyu Sayın bakanımıza ilettik kendiside gereken talimatı verdi. Afyonkarahisar Valiliği Güney’in nüfusunun 2079 olduğuna dair yazı gönderdi.” dedi.
İKİ ÜÇ AY İÇİNDE SEÇİM YAPILACAK
Güney’in nüfusunun 2 bini geçmesi üzerine Danıştay kararının uygulanacağını dile getiren Özkaya, “Buna göre Danıştay kararı uygulanarak tekrar tüzel kişilik süreci bu hafta itibariyle sağlanacak. Tüzel kişilik icra edildikten sonra konu Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirilecek. YSK da makul bir sürede en erken 2 yada 3 aylık sürede seçim yapacak. Bu süreçte kayyum olarak Vali Yardımcılarımızdan biri beldeyi yönetecek.” ifadelerini kullandı.
BAKAN SOYLU, KONUYU
YAKINDAN TAKİP ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konuya gereken ilgiyi gösterdiği kaydeden Milletvekili Özkaya, “Daha öncede köy halkına söylemiştik sözümüzün arkasında durup, görevimizi yerine getiririz diye. Sayın bakanımızda bizleri mahcup ettirmedi. Gerekli ilgi ve alakayı gösterdi. Ben bu süreçte başta İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu beyefendi olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hemşehrilerimiz merak etmesinler, Milletvekillerimiz ve teşkilatımızla birlikte konuyu yakından takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.