banner16

banner15

banner153

Afyon ile Kayseri arasında kavga çıkartacak sözler

Afyon Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış’a sucuk yanıtı vererek,  Afyon’da yılda 50 bin ton Kayseri’de ise  10 bin ton sucuk üretildiği söyleyerek, “Kayseri romantik düş görüyor” dedi. Yörük: “Kayserili tüm sucuk üreticilerini de kaliteli sucuk ve pastırma yemek adına Afyon’a davet ediyorum.

GÜNDEM 16.02.2022, 12:40 16.02.2022, 13:13
Afyon ile Kayseri arasında kavga çıkartacak sözler
banner18

Afyon Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük’ün açıklaması şöyle: 

BİZ BU FİLMİ 2011’DE DE İZLEDİK

“Son günlerde Afyon İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın İbrahim Acar'ın açıklamalarına Kayseri tarafından cevap bile kabul edilemeyecek talihsiz ve ciddiyetsiz açıklamalarla karşılık verilmeye çalışılmıştır. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış'ın konu ile ilgili yorumlarının ciddiye alınacak bir tarafı bulunmamakla birlikte halkın doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir. Açıklama içerisinde mesnetsiz iddialar olduğu görülmektedir. Afyon Sucuğu tescil edilmiş bir ürün olup kalitesi ile kendi pazarını yaratmıştır. Zaman zaman Kayseri’den bu ve buna benzer açıklamalar yapılmaktadır. Biz bu filmi 2011’de de izlemiştik. O dönemki Kayseri Ticaret Odası Başkanı Sayın Kilci’de benzer nitelikte açıklamalar yapmaya çalışmıştı. Kayseri’nin bu kronikleşen hazımsızlığını anlamakta güçlük çekiyoruz. O dönemde de talihsiz bir açıklama ile Kayseri’nin sucuk ve pastırma pazarının %60’ına sahip olduğu iddia edilmişti. O dönemde bunun mantıksız olduğunu Kayseri’nin üretim kapasitesinin Afyon’a yetişemediği tarafımca ifade edilmişti. Afyon; Cumhuriyet, İkbal, Dan-Et, Ahmet ipek ve Lokman Özbek gibi büyük çapta üreticilerin yanı sıra yüzlerce küçük ve orta ölçekli işletmeye sahiptir. Bu tablo zaten hem pazar hem de üretim açısından Afyon’u birinciliğe oturtmaktadır. 

GÜNLÜK BİN TONLUK ÜRETİMLE TÜRKİYE’DE BİRİNCİYİZ

İfade edelim ki zaten Afyon sucuğu yapımında Afyon’a özgü teknikler ve malzemeler kullanılması nedeniyle kalite açısından daha ileri bir noktadadır. Üretim açısından bakıldığında ise kırmızı et üretimi gibi bu etten üretilen Afyon sucuğunda da günlük 120-150 ton üretimle ve günlük bin tona yakın üretim kapasitesi ile Türkiye’de birincidir. Ayrıca ulaşım anlamında bulunduğu kavşak nokta nedeniyle Türkiye nüfusunun yoğunlukla bulunduğu üç büyük il İstanbul, Ankara ve İzmir de dâhil olmak üzere yaklaşık toplam nüfusun yüzde 60’ına doğrudan erişilebilen bir noktadadır. Afyon sucuğu halkın teveccüh gösterdiği Türkiye’nin her köşesinde kalitesiyle bilinen ve satılan bir markadır. Bugün ulusal marketlerin hepsinde Afyon sucuğu bulunmaktadır.  Bu tabii ki tüketicinin gösterdiği teveccühün bir yansımasıdır. Afyon sucuğu bulunmayan bir et ürünleri reyonu hayal dahi edilememektedir. 

KAYSERİ ROMANTİK DÜŞLER İÇERİSİNDE…

 Kayseri ise Afyon’a rakip olmaktan uzak romantik düşler içerisinde et sektöründe bulunmaktadır. Afyon sucuğunun kalitesi bilinen bir gerçektir. Afyon üretimi sucuk Afyon’a özgü kaliteli et ve baharatlar kullanılarak yapılmaktadır. Bunlar mükemmel bir uyum içerisinde kaynağı geleneklerden gelen ölçü ve ayarda bir araya getirilmekte bunun sonucunda diğer sucuklarla kıyaslanamaz bir ürün haline gelmektedir.

KAYSERİ SUCUĞU HEM CEBİ HEM MİDEYİ YAKIYOR

 Kayseri’de üretilen sucuk; kullanılan et ve yoğun baharat nedeniyle hem cebi hem de mideyi yakmaktadır. Bütün kasaplar bilir ki etin kalitesi kötüyse baharat çok kullanılır. Ayrıca Afyon sucuğu içeriğinde kullanılan etin ve baharatın kalitesi yanında nesillerdir sucuk üretimi yapan işletmelerin gelenekselleşen üretim teknikleri,  ahlak ve bilgi birikimleri ile halk tarafından ayrı bir yere konulmuştur. 

DENETİMLER SÜRÜYOR

Bu birincilik hem üretimde hem tüketimde, hem de marka imajında tesadüfen ortaya çıkmamaktadır.  İlimizdeki tüm kurumlar kaliteli ve güvenli sucuk üretimi konusunda üreticimize destek vermektedir. Afyon Kocatepe Üniversitesi gerek Veteriner Fakültesi gerekse Mühendislik Fakültesi ile sucuk ve pastırma üretiminin geliştirilmesine, gıda güvenliği ve hijyenine yönelik araştırmaları akademik anlamda desteklemekte,  Tarım ve Orman Bakanlığı ve Afyonkarahisar Valiliği her noktada hijyen denetimlerimi sürdürmekte, Kasaplar ve Sucukçular Odası olarak biz de üreticilerin her anlamda ihtiyaçlarını düşünmekte gerekli görülen hususlarda eğitim faaliyetleri yapmaktayız. Böylece gelenekten gelen bilgi birikimi modern teknoloji ve güncel ihtiyaçlar ışığında güncellenmekte ve Afyon sucuğu kaliteli ve güvenilir bir ürün olarak hem raflarda hem de halkın gönlünde birinciliği almaktadır. 

KAYSERİ AFYON’UN LİGİNDE DEĞİL

Afyon için sucuk ve pastırmanın kalitesi bir kırmızı çizgidir. Kayseri bu anlamda Afyon’un liginde bile değildir. Kayseri ili gelişmelere ayak uyduramayan sucuk işletmeleri ve yıllardır ekmeğini yediği imajı ile et ve et ürünleri sektöründe giderek sönükleşmektedir.  Kayseri denince akla sucuk ve pastırma bir yana artık sadece Kayseri mantısı gelmektedir.  Oysa Afyon denince akla birçok ürünün yanında sucuk ve pastırma gelir.  Zaten Kayseri sanayicisi de durumu kabullenmiştir. Yıllık üretimlerinin 10 bin ton olduğunu zaman zaman Kayserili tüccarlar da açıklanmaktadır. Afyon ise pandemi dönemi üretimden vazgeçmemiş ve yıllık üretimini 40-50 bin tona kadar çıkartmıştır. Bütün bu bilgiler ışığında Kayserili tüm sucuk üreticilerini de kaliteli sucuk ve pastırma yemek adına Afyon’a davet ediyorum. Zaten davete icabet ederlerse kendileri de bize sucuk ve pastırma konusunda hak vereceklerdir. Eğer elleri boş gelmezlerse bizde dünya birincisi Kayseri mantısının tadına bakmış oluruz.

KAYSERİ TİCARET BORSASI BAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Recep Bağlamış: Biz Kayseri olarak Türkiye’nin yüzde 35 sucuk üretimini yapan ve il bazında liderliği devam ettiren iliz. Zannedersem tavuk sucuğu üretimini de et sucuğu üretimi ile karıştırmış. Tavuk sucuğuyla ilgili Afyon zikredilebilir ama et sucuğuyla ilgili asla Afyon ismi öne çıkamaz”

Yorumlar (3)
karahisar 3 ay önce
Saçma. Bir ülkenin değerleri birbiri ile kavga eder mi? Hani birlik, kardeşlik
Sade Vatandaş 3 ay önce
Körler sağırlar birbirini ağırlar
Mserdar 3 ay önce
Her eve pastırma her eve sucuk nasıl girer onu düşünseniz
Namaz Vakti 17 Mayıs 2022
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 37 81
2. Fenerbahçe 37 70
3. Konyaspor 37 67
4. Başakşehir 37 62
5. Alanyaspor 37 61
6. Beşiktaş 37 58
7. Antalyaspor 37 58
8. Karagümrük 37 57
9. Adana Demirspor 37 52
10. Sivasspor 37 51
11. Galatasaray 37 51
12. Kasımpaşa 37 50
13. Hatayspor 37 50
14. Kayserispor 37 47
15. Giresunspor 37 45
16. Gaziantep FK 37 43
17. Rizespor 37 36
18. Altay 37 34
19. Göztepe 37 28
20. Ö.K Yeni Malatya 37 20
Takımlar O P
1. Ankaragücü 35 67
2. Ümraniye 35 67
3. Bandırmaspor 35 61
4. İstanbulspor 35 59
5. Erzurumspor 35 58
6. Eyüpspor 35 54
7. Manisa Futbol Kulübü 36 49
8. Tuzlaspor 35 49
9. Samsunspor 35 48
10. Gençlerbirliği 35 48
11. Keçiörengücü 35 48
12. Boluspor 35 47
13. Denizlispor 35 46
14. Altınordu 35 45
15. Adanaspor 35 45
16. Bursaspor 35 41
17. Kocaelispor 35 41
18. Menemen Belediyespor 35 38
19. Balıkesirspor 35 12
Takımlar O P
1. M.City 37 90
2. Liverpool 36 86
3. Chelsea 36 70
4. Tottenham 37 68
5. Arsenal 37 66
6. M. United 37 58
7. West Ham United 37 56
8. Wolverhampton Wanderers 37 51
9. Leicester City 36 48
10. Brighton 37 48
11. Brentford 37 46
12. Newcastle 37 46
13. Crystal Palace 36 45
14. Aston Villa 36 44
15. Southampton 36 40
16. Everton 36 36
17. Leeds United 37 35
18. Burnley 36 34
19. Watford 37 23
20. Norwich City 37 22
Takımlar O P
1. Real Madrid 37 85
2. Barcelona 37 73
3. Atletico Madrid 37 68
4. Sevilla 37 67
5. Real Betis 37 64
6. Real Sociedad 37 62
7. Villarreal 37 56
8. Athletic Bilbao 37 55
9. Osasuna 37 47
10. Celta Vigo 37 46
11. Valencia 37 45
12. Rayo Vallecano 37 42
13. Espanyol 37 41
14. Getafe 37 39
15. Elche 37 39
16. Granada 37 37
17. Mallorca 37 36
18. Cadiz 37 36
19. Levante 37 32
20. Deportivo Alaves 37 31
Günün Karikatürü Tümü
banner136