Eski adıyla Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği, yeni adıyla Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti'nin olağan seçimli genel kurul toplantısı 24 Haziran 2021 tarihinde dernek binasında gerçekleştirildi. Genel kurul divan kurulu Hacı Hakkı Özsoy’un Başkanlığında; Ahmet Tunca ve Arif Yağcı’dan oluştu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Dernek Başkanı Sezer Küçükkurt tarafından yönetim, faaliyet ve denetim kurulu raporları ayrı ayrı okundu. Kurul raporları tek tek oybirliği ile ibra edildi. 

ÖZSOY ONURSAL BAŞKAN, YÖNETİM GÖREVE DEVAM 

Yapılan oylama sonucunda Dernek yönetimi Hacı Hakkı Özsoy’un Onursal Başkanlığı’nda şu isimlerden oluştu: Hüsnü Serteser, Bekir Yeşilay, Mahmut Emin Birliktir, Mehmet Emin Güzbey, İsmail Akar, Ömer Elçi, Canser Kuzu, Faruk Kılınç, Mahmut Önder Artuk, Hakan Dilek ve Sezer Küçükkurt. Yönetim kurulu önümüzdeki günlerde kendi arasında görev bölümü yapacağı bildirildi.

Denetim Kurulu Üyeliklerinde; Mehmet Abdioğlu, Muammer Türker, Muhittin Yeşilay seçilirken Cemiyet’in Disiplin Kurulu Üyeliklerinde Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Arif Yağcı ve Ahmet Tunca getirildiler. Ege Gazeteciler Federasyonu Delegasyonuna; Mehmet Abdioğlu, Mehmet Emin Güzbey, İsmail Akar, Sezer Küçükkurt seçildi. 

DERNEK İSMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Gündem maddeleri arasında yer alan Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği isminin Afyon Gazeteciler Cemiyeti Derneği olarak değiştirilmesi teklifi görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Konu hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Sezer Küçükkurt, mevcut derneğin Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti ile Afyonkarahisar Basın Yayın Derneklerinin kapatılarak tek çatı altında buluşması ile kurulduğunu hatırlattı. Küçükkurt; “Amacımız basında birliği sağlamak aradaki kavgaları, kırgınlıkları sona erdirmekti. Bizim kanaatimize göre bu konuda da önemli kazanımlar sağladık. Değerli büyüklerimiz Hakkı Özsoy başta olmak üzere sektörümüzün öncüleri olan isimlerin katkılarıyla Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği basın camiasına büyük hizmetler sağladı. Aradan geçer süre zarfında birlik ve beraberlik adına önemli kazanımlar sağladığımıza inanıyoruz. Derneğimizin değerli yöneticilerinden İsmail Akar’ın fikir babalığında yeniden “cemiyet” ismine geri dönme kararı alarak sizlere teklif etmeyi uygun bulduk. Cemiyet isminin benimsenmesini önermemizdeki amaç Afyon basın camiasının geçmişini benimseyerek kurumsal yapımızı güçlendirmek, camiamıza geçmişte emeği geçenlerin hatırasını yaşatmak, Ülke genelinde meslekle ilgili bir marka olmuş CEMİYET tabirini Afyonkarahisar’a yeniden kazandırmak, bizden sonrası için de mesleki geleneklerin sürmesine katkı sağlamak amacıyla bu kararı aldık. Geçmişteki Cemiyet de dernekler de bizim demek için bunu yapıyoruz. Uygun görülmesi halinde Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti ismiyle derneğimiz devam edecektir.” dedi.

Dernek isim değişikliği oybirliğiyle kabul edildi.

GÜZBEY VE ABDİOĞULLARI’NDAN ORTAK AÇIKLAMA

Genel kurulun dilek ve temenniler bölümünde söz alan Mehmet Emin Güzbey ile Mehmet Abdioğulları katılımcılara yan yana birlikte hitap etti. M. Emin Güzbey konuşmasında belkide Türkiye’de ilk kez geçmişte birbirine rakip olan, birbirini eleştirip öne çıkmaya gayret eden bir Cemiyet ve Dernek Başkanlarının aynı anda söz aldıklarını söyledi. Güzbey, “Bu noktaya başta Hacı Hakkı Özsoy sayesinde gelinmiştir. Yaklaşık olarak 3 yıl oldu.  Bu süreçte içimizde en ufak bir sıkıntı olmadı. Günümüzde Afyonkarahisar’daki 7 gazete, televizyon ve tüm radyolar, önemli internet siteleri ve diğer arkadaşlarımız da inşallah bu çatı altına gelecekler. Hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Federasyon, konfederasyon konusunda da kararımızı verdik. Bizim Afyonkarahisar’daki birlikteliğimizin Türkiye’ye özellikle de basın camiasına örnek olmasını temenni ediyorum. Şu anda yanımızda olmayan diğer arkadaşlarımızın da aramıza gelmelerini arzu ediyorum. Birlik, beraberliğin sürmesini diliyorum. Değerli Başkanım Sezer Küçükkurt’a da çok teşekkür ediyorum. İnşallah kendisi çok uzun yıllar yeni ismiyle bu cemiyete Başkanlık yapacaktır. Biz de ona elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz.” diye konuştu.

ŞEHİRDEKİ HUZURA KATKI SAĞLADIK 

Mehmet Abdioğulları, Güzbey’in ardından yaptığı konuşmada, bugüne kadar kendilerinin samimiyetini anlamak istemeyenlerin olabileceğini söyledi. M. Emin Güzbey’in çok doğru tespitlerde bulunduğunu belirten Abdioğulları, “Bizim bu kucaklaşmamız ülke genelinde birçok şehri harekete geçirdi. Birçok şehirdeki bu ayrımcılıklar ‘Afyon Modeli’ uygulanarak düzeltilebilir diye bizi arayıp soranlar oldu. Bizim bu samimi davranışlarımız Afyonkarahisar’la alakalı birçok projenin bürokraside ve siyasette önünü açmış oldu. Gerçekten şu anda şehirde bir huzur havası söz konusudur. Biz Sayın Güzbey’le konuşmalarımızda hep şuna önem vermeye başladık. Mesleğimizde kanser kadar tehlikeli bir hastalık var. Buna dikkat çekmek istiyoruz. Birbirimizi tenkit ederken lüften eleştirinin ama dozunu fazla kaçırmayalım. Kırgınlıklarımızı kucaklaşabilecek kalitede bırakalım. Tenkit elbette olacak ama hakaret olmasın. Birbirimizin yüzüne bakabilecek kadar bir hatırımız olsun. Eğer biz M. Emin Güzbey kardeşimle kucaklaşabiliyorsak bu salonda olan ve olmayan tüm meslektaşlarımız kucaklaşabilirler.” şeklinde konuştu.

BİRLİK VE BERABERLİK HER ALANDA GEREKLİ

Ahmet Tunca toplantıda yaptığı konuşmada, her sahada ve mecrada gerçek anlamda birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Türkiye’nin sıkıntılı günlerden geçtiğini belirten Tunca, iki dernek başkanı meslektaşın sergilediği örnek davranışın önemine değindi. Gazeteci Ertuğrul Sevim toplantı sonunda söz alarak ilçeler bazında özellikle büyük ilçelerde bir Gazeteciler Cemiyeti Temsilciliği oluşturulmasıyla Afyonkarahisar basının daha güçlü temsil edileceği düşüncesini paylaştı. Mahmut Emin Birliktir, Afyonkarahisar’da basın birlikteliğinin tesisiyle huzurun sağlandığını ifade etti. 

ELBETTE FİKİRLER AYRI OLACAK AMA ORTAK PAYDALARDA BULUŞACAĞIZ

Toplantı sonunda yeniden görev alan yönetim kurulu adına katılımcılara teşekkür eden Sezer Küçükkurt şunları söyledi: “Yönetim, disiplin ve denetim kurullarımıza yeniden yetki verdiğinizden dolayı öncelikle hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Pandemi şartları nedeniyle hedeflerimizin birçoğuna, planlamalarımıza uyamadık. Bu yüzden sizlerden yeniden yetki istedik. Afyonkarahisar basın camiasındaki birlikteliğin sürmesi ve daha ileri safhalara gitmesi için bizlere yeniden yetki veren üyelerimize teşekkür ediyorum. Yönetimimiz, sektörümüzün duayeni değerli büyüğümüz Hacı Hakkı Özsoy’un Onursal Başkanlığında gazetelerimizin, radyolarımızın, internet sitelerimizin ve televizyonlarımızın temsilcilerinden oluştu. Çalışmalarımıza bu şekilde inşallah devam edeceğiz. Mesleğimizin duayen isimlerinden İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Ahmet Tunca hocamız ve Arif Yağcı büyüğümüz gibi deneyimli isimlerin cemiyetimize katkılarının arttırılması için çalışmalarımız devam edecek. Meslektaşlarımızın arasında fikir ayrılıklarının olması son derece doğaldır. Biz bunu hemen her toplantımızda kendi aramızda da yaşıyoruz ve doğal karşılıyoruz. Ama Afyonkarahisar’ın ortak menfaatleri, toplumun ortak çıkarları söz konusu olduğunda elbette mesleğimiz içinde ortak bir noktada buluşabilme çabalarını gösteriyoruz. Üyelerimizden de bu yönde desteklerinizi bekliyoruz. Hedefimiz farklılıkları yaşarken özgür, demokratik ve şeffaf bir ortamda doğrularda buluşabilmektir. Bunu yaparken elbette bazı sıkıntıların yaşayacağımızın farkındayız. Bunlar hep birlikte aşacağımız sıkıntılardır. Derneğimizin isminin cemiyet olmasıyla ilgili açıklamada bulundum. Bu husustaki en büyük amacımız sektörümüzün geçmişine hep birlikte sahip çıkabilmektir. Bizlerden sonra gelecek olan meslektaşlarımıza bu emekleri ve geleneği hakkıyla teslim edebilmektir.  Cemiyetimizin eski Başkanları uzun yıllar Başkanlığı sürdürmemiz temennisinde bulundular. Kendilerine teşekkür ediyorum ama uzun yıllar Başkanlığı sürdürmek gibi bir niyet içerisinde değilim. İnşallah bundan sonrasında da genç arkadaşlarımızdan yeni yönetimler oluşturacağız. Ertuğrul Sevim’in Cemiyetin İlçe Temsilciliklerinin kurulması önerisi gerçekten olumludur. Daha önce fikir teatisinde bulunup hayata geçiremediğimiz tekliflerden bir tanesiydi. En kısa zamanda bunu da hayata geçireceğimiz çalışmalar yapacağız. Meslektaşlarımızın meslek içi eğitimleriyle ve geçmişten bugüne Afyonkarahisar basınına hizmet etmiş isimlerinin anılarının yaşatılması amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”