Osmanlı Döneminde varlıklı kişilerin içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alma uygulaması, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in girişimleriyle, Afyonkarahisar'da hayırseverlerin teveccühüyle devam ediyor. Zeybek’in bizzat katıldığı uygulamada mahalle bakkallarındaki zimem (veresiye) defterleri satın alınarak ihtiyaç sahibi ailelere destek olundu. 

Muhtarlar Derneği Başkanı Suat Uygur ile birlikte gerçekleşen ziyaretlerde vatandaşlara ait defterlerdeki kayıtlı borçlar hesaplanarak Başkan Zeybek tarafından bizzat ödeniyor. Böylelikle hem Osmanlı geleneği olan ‘Zimem Defteri’ uygulaması hayata geçiyor, hem de vatandaşların esnafa olan borçları kapanıyor. Başkan Zeybek, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek hayırsever vatandaşlara teşekkür etti. 

HAYIRSEVERLERİMİZE GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDERİZ

Tüm hayırseverlere teşekkür eden Zeybek: “Halk arasında veresiye defteri olarak da bilinen bakkal, market ve esnaflardaki 'Zimem Defteri’nin ödenmesini hayırseverlerimizle birlikte geçtiğimiz Ramazan aylarında da hayata geçirmiştik. Bakkal, kasap ve manav gibi esnaflardan alışveriş yaparak, borcu bulunan hemşerilerimizin veresiyelerini ödemelerini rica etmiştik. Sağ olsun Afyonkarahisarlı hayırseverlerimiz bu çağrımıza büyük ilgi gösterdi. Buradaki asıl amacımız kardeşlik duygularımızı pekiştirmek. Yardım yapacak olan hayırseverin, yardım yaptığı hemşehrimizi tanımadan onun borcunu küçük esnafımıza ödemesiydi. İnşallah bunu başardık.”

SAĞ ELİN VERDİĞİNİ SOL EL GÖRMÜYOR

Buradaki hedeflerinin hayırseverlerin hayrının yerini bulması, esnafların bu süreçte ayakta kalması, ihtiyaç sahibi ve çalışamayacak durumda olan hemşehrilerimizin veresiye borçlarının ödenmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Zeybek, bu uygulamanın büyük bir ihtiyacı karşılamakla birlikte, ecdadın miras bıraktığı adalet ve hakkaniyeti gelecek nesillere aktarabilme noktasında da önemli bir adım olduğunu söyledi.