-Afyon Postası’nın Haberi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ekiplerine duyarlı bir vatandaş tarafından yaralı halde bulunan Yalı Çapkını, teslim edildi. Ekiplerde yaralı hayvanı tedavisinin yapılacağı AKÜREM’e teslim etti. Konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

TEDAVİ EDİLECEK

“Duyarlı vatandaşlarımız tarafından Yaralı halde bulunan Yalı Çapkını Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü DKMP Şuhut Şefliği personellerine teslim edildi. Ekiplerimizce Yalı Çapkını tedavisi yapılmak üzere AKÜREM ekiplerine teslim edildi. Duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ederiz

YALI ÇAPKINI NASIL BİR KUŞTUR?

Familya Afrika’dan Avustralya’ya kadar yayılış gösterir. Asıl kökeni; Asya’dır. Başları büyük boyunları kısa, gagaları uzun ve kuvvetlidir.28 cm büyüklüğündedir. Yaklaşık olarak dört ırk vardır. İzmir yalıçapkının uçuşu hızlı ve öfkelidir. Kısa kanatları vardır. Bacakları parlak kırmızıdır. Bir defa da 4-7 beyaz yumurta kuluçkaya yatırılır. Orman ve tatlı su kenarlarında yaşarlar. Dalış derinliği 1 metre olarak değerlendirilmiştir. Böcek ve balık ile beslenirler. Yuvaları; genellikle ağaç kavuklarındadır. *Gediz Deltası - *İzmir/Bakırçay Deltası’nda – İzmir/Alsancak Pasaport Vapur İskelesi’nde gözlenmişlerdir.

1.3 saniyede avını yakalayabilme potansiyeline sahip canlıdır.

Bazı yörelerde; yalıçapkınına “Bahri” denilmektedir.

Boy:17/19.5 cm ---- Ağırlık: 25 cm

Kanat Açıklığı: 25 cm ---- Kuluçka Süresi: 19/21 gün

Yumurta Sayısı:6/7 Tane ---- Yumurta Boyutu:18-24 m / 15-19 m