banner16

banner182

banner183

banner15

banner153

Afyon'da üretim, gastronomi kültürünü geliştirdi

Kaymağı, lokumu, sucuğu, keşkeği, patatesli ekmeği ve daha pek çok coğrafi işaret tescilli lezzetleri ile ünlü Afyonkarahisar mutfağı, ekim ayında Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edildi. Uzun yıllar boyu bu alanda üretime önem veren Afyonkarahisar, şimdi bu başarısını gastro turizm ekonomisine yansıtmaya hazırlanıyor.

GÜNDEM 23.12.2019, 16:00 23.12.2019, 16:00
Afyon'da üretim, gastronomi kültürünü geliştirdi
banner18

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü yani UNESCO, Gastronomi alanında Afyonkarahisar mutfağını Yaratıcı Şehirler Ağına dahil etti. Afyonkarahisar, Türkiye’de Gaziantep ve Hatay’dan sonra bu ağa katılan 3. şehir olurken,  dünyada şu an için 36 şehrin bu ünvana sahip olduğu öğrenildi.  Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Zafer Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2018 yılının başından itibaren iş birliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda yapılan ilk başvuruda ağa kabul edilmeyi başaran Afyonkarahisar, bu alanda büyük bir başarıya imza attı. Afyonkarahisar’ın bu başarısının ardında yıllardan bu güne kadar devam eden üretim azmi yer alıyor.

EN FAZLA SUCUK ÜRETİLİYOR

Afyonkarahisar ürettiği lezzetleri Türkiye başta olmak üzere dünya ülkelerine ihraç ediyor. Ürünlerin en başında sucuk geliyor. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan 2018 yılı verilere göre, şehir genelinde yılda 12 bin 200 ton sucuk üretimi gerçekleşiyor.

6 BİN TON LOKUM ÜRETİLİYOR

Afyonkarahisar’ın ünlü lezzetlerinden bir tanesi de lokum. Kaymaklı başta olmak üzere, fıstık, ceviz ve fındıklı çeşitleri ile tüm Türkiye tarafından sevilen Afyon lokumları şehirde ciddi bir ekonomik kazanç kapısı olarak karşımızı çıkıyor. Binlerce kişinin istihdam edildiği sektörde yılda yaklaşık 6 bin 62 ton lokum üretiliyor.

PASTIRMA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Coğrafi işaret tescilli Afyon pastırması ise şehrin bir başka ekonomik kazanç kapısı. Modern tesislerde üretilen Afyonkarahisar pastırması, Türkiye tarafından kabul görmüş önemli bir lezzet. Şehir genelinde yılda 460 tonluk pastırma üretimi gerçekleşiyor.

YAKLAŞIK 10 TON KAYMAK ÜRETİLİYOR

Afyonkarahisar’ın en ünlü ürünlerinin en başında ise kaymak geliyor. Manda sütünden elde edilen meşhur Afyon kaymağı, tüm Türkiye’nin severek tükettiği önemli bir lezzet. Şehir ekonomisinin en önemli sektörlerinden olan kaymak üretimi, pek çok kişinin geçim kaynağı olmuş durumda. 2018 verilerine göre şehirde yıllık 10 ton kaymak üretiliyor.

HAŞHAŞ HEM MUTFAĞA, HEM EKONOMİYE HAKİM

Afyonkarahisar’a ismini veren “afyan-afyon bitkisi” yani bilinen adıyla haşhaş, şehirde üretilen ürünlerin en başında yer alıyor. Bükme, pide, katmer gibi şehrin yöresel lezzetlerinde kullanılan haşhaş, şehir mutfağına olduğu kadar şehrin ekonomisine de hakim olmuş durumda. Verilere göre, 2018 yılında 8 bin 375 tonluk haşhaş üretimi ile Afyonkarahisar, Türkiye’de üretim noktasında ilk sırada yer alıyor. 17 Milyon 557 bin dolarlık haşhaş ihracatı ile de Afyonkarahisar, Türkiye 2’incisi konumunda.

VİŞNE VE KİRAZ ÜRETİMİNDE ZİRVEDE

Afyonkarahisar, vişne ve kiraz üretimi noktasında da Türkiye’de lider şehirlerden bir tanesi. Sultandağı ve Çay ilçeleri başta olmak üzere çeşitli noktalarda üretilen bu meyveler, aroma ve lezzet olarak dünyaya ihraç ediliyor. Vişnede 47 bin 485 bin tonluk üretimle Afyonkarahisar Türkiye’de 1’inci sırada yer alıyor. 2018 verilerine göre kiraz üretiminde de 41 bin tonluk üretimiyle Türkiye’de 4’üncü sırada yer alıyor.

PATATES ÜRETİMİNDE TÜRKİYE 3’ÜNCÜSÜ

Afyonkarahisar’ın üretimine önem verdiği bir diğer ürün ise patates oluyor. Sandıklı, Şuhut, Nuribey ve Anıtkaya bölgelerinde yoğun bir şekilde üretilen patatesler Türkiye’nin pek çok noktasına gönderiliyor. Afyonkarahisar yılda 455 bin 355 tonluk patates üretimi ile Türkiye’de üretim alanında 3’üncü sırada yer alıyor. Öte yandan Afyonkarahisar’da Türkiye’nin en büyük 3 patates işleme tesisleri yer alıyor. Bu tesislerde 500’den fazla kişi istihdam edilirken, tonlarca patateste işleniyor.

SEBZE ÜRETİMİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Jeotermal enerjinin bir hayli yaygın olduğu Afyonkarahisar, bu alanda teknolojik sera yatırımları almaya devam ediyor. 1125 dekarlık teknolojik sera alanlarına sahip Afyonkarahisar’da 31 bin 370 ton domates üretiliyor. Şehir domates üretimi alanında Türkiye’de 8’inci sırada yerini almış durumda. Sera ve tarlalarda üretilen ürünlerin bir diğeri ise salatalık oluyor. 35 bin 990 tonluk üretimi ile Afyonkarahisar salatalık üretiminde Türkiye’de 10’uncu sırada yer alıyor.

YAKLAŞIK 1 MİLYON TON SÜT ÜRETİLİYOR

Afyonkarahisar’ın en önemli geçim kaynakları arasında hayvancılık ve bu alanda üretilen süt ve süt ürünleri oluyor. Şehirde 396 bin 898 büyükbaş hayvan bulunuyor. Bu sayı ile Türkiye’de 17’inci sırada kendisine yer bulan Afyonkarahisar’da yılda 970 bin 329 ton süt üretiliyor.  Öte yandan şehirdeki manda varlığının ise 6 bin 840 olduğu ATSO’nun verilerinde yer almış durumda. Şehirdeki küçükbaş hayvan varlığı ise 1 Milyon’a yaklaşmış durumda. İl Genelinde 949 bin 923 olan küçükbaş hayvan sayısı ile Afyonkarahisar, bu sayı ile Türkiye’de 15’inci sırada. Küçükbaştan elde edile süt miktarı ise 29 bin 509 ton.

TAVUK VARLIĞI İLE BEYAZ ET VE YUMURTA PİYASASINA YÖN VERİYOR

Afyonkarahisar, Türkiye’de et tavuğu ve yumurta tavuğu üretimi ile söz sahibi durumda. Türkiye’nin yumurta piyasasını belirleyen Afyonkarahisar’da 497 bin 341 et tavuğu bulunurken, 19 milyon 113 bin yumurta tavuğu bulunuyor. Afyonkarahisar bu alanda Türkiye’de 1’inci sırada yer alıyor.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER MARKALAŞTIRIYOR

Afyonkarahisar, ürettiği ürünlerle markalaşmaya da önem veriyor. Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyon Kaymağı, Afyon Patatesli Ekmeği, Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Şuhut Keşkeği, Çay Vişnesi gibi ürünlerin coğrafi işaretlerini alan Afyonkarahisar, hem ürünleri ile hem de üretimi ile markalaşma çalışmalarını süratle sürdürüyor. Öte yandan manda yoğurdunun ve lokumun coğrafi işaret süreci ise devam ediyor.

ÜRETİMDEN LEZZET DURAKLARINA

Afyonkarahisar, üretimdeki bu başarısını mutfağına da yansıtan kültürüne de yansıtmaya başaran nadir illerden bir tanesi. UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağına, Gastronomi alanında dahil olarak bu başarısını taçlandıran Afyonkarahisar, üretimden elde ettiği kazancı gastronomi ile daha ileriye taşımayı hedefliyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Haziran 2022
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 38 81
2. Fenerbahçe 38 73
3. Konyaspor 38 68
4. Başakşehir 38 65
5. Alanyaspor 38 64
6. Beşiktaş 38 59
7. Antalyaspor 38 59
8. Karagümrük 38 57
9. Adana Demirspor 38 55
10. Sivasspor 38 54
11. Kasımpaşa 38 53
12. Hatayspor 38 53
13. Galatasaray 38 52
14. Kayserispor 38 47
15. Gaziantep FK 38 46
16. Giresunspor 38 45
17. Rizespor 38 36
18. Altay 38 34
19. Göztepe 38 28
20. Ö.K Yeni Malatya 38 20
Takımlar O P
1. Ankaragücü 36 70
2. Ümraniye 36 70
3. Bandırmaspor 36 62
4. İstanbulspor 36 60
5. Erzurumspor 36 58
6. Eyüpspor 36 57
7. Samsunspor 36 51
8. Boluspor 36 50
9. Manisa Futbol Kulübü 36 49
10. Tuzlaspor 36 49
11. Denizlispor 36 49
12. Keçiörengücü 36 48
13. Gençlerbirliği 36 48
14. Altınordu 36 45
15. Adanaspor 36 45
16. Kocaelispor 36 44
17. Bursaspor 36 44
18. Menemen Belediyespor 36 38
19. Balıkesirspor 36 12
Takımlar O P
1. M.City 38 93
2. Liverpool 38 92
3. Chelsea 38 74
4. Tottenham 38 71
5. Arsenal 38 69
6. M. United 38 58
7. West Ham United 38 56
8. Leicester City 38 52
9. Brighton 38 51
10. Wolverhampton Wanderers 38 51
11. Newcastle 38 49
12. Crystal Palace 38 48
13. Brentford 38 46
14. Aston Villa 38 45
15. Southampton 38 40
16. Everton 38 39
17. Leeds United 38 38
18. Burnley 38 35
19. Watford 38 23
20. Norwich City 38 22
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 86
2. Barcelona 38 73
3. Atletico Madrid 38 71
4. Sevilla 38 70
5. Real Betis 38 65
6. Real Sociedad 38 62
7. Villarreal 38 59
8. Athletic Bilbao 38 55
9. Valencia 38 48
10. Osasuna 38 47
11. Celta Vigo 38 46
12. Rayo Vallecano 38 42
13. Elche 38 42
14. Espanyol 38 42
15. Getafe 38 39
16. Mallorca 38 39
17. Cadiz 38 39
18. Granada 38 38
19. Levante 38 35
20. Deportivo Alaves 38 31
Günün Karikatürü Tümü
banner136