Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği’nden yapılan açıklama şöyle:

BASIN KURULUŞLARININ MALİ DURUMU GÖZ ÖNÜNE ALINDI

Basın İlan Kurumu tarafından, ülkemizin etkin şekilde mücadele ettiği COVID-19 küresel salgını dolayısıyla, devletimizin ve kurumlarının aldığı karar ve uygulamalar çerçevesinde, sahada zor ve riskli şartlar altında çalışan gazetecilerimize ve yayınlarını aksatmadan sürdüren basınımıza destek olmak amacıyla yeni düzenlemeler yapılmıştır. Basın İlan Kurumu’nun Anadolu basınına destek amacıyla yaptığı mevzuat düzenlemeleri ile öncelikli olarak basın mensuplarının sağlığı sonrasında ise basın kuruluşlarının mali durumları göz önünde bulundurulmuştur.

ZORUNLU GİDERLER ASGARİ SEVİYEYE ÇEKME ÇABASI BULUNUYOR

BİK mevzuatında yapılan düzenlemeler ile bir ilde yayınlanan yerel gazetelere, kendi aralarında mutabakata varmaları ve günde en az iki ayrı gazete yayınlanması şartı ile günlük yayınlarını azaltma imkanı tanınmıştır. Bu imkanın tanınmasındaki gerekçe; öncelikli olarak basın mensuplarının günlük mesaisini asgariye çekmek, basın mensuplarının mesaileri nedeniyle evden çıkma zorunluluklarını en aza indirgemektir. Aynı zamanda ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik mücbir sebeplerden dolayı basın kuruluşlarının zorunlu giderlerini asgariye seviyeye çekme çabası bulunmaktadır.

NÖBETLEŞE YAYIN YAPACAKLAR

Afyonkarahisar’da günlük olarak yayınını sürdürmekte olan Afyon Türkeli, Kocatepe, Odak, Anahaber, Kadınana, Hisar ve Gazete 3 gazetelerimizin yöneticileri BİK mevzuatındaki düzenlemeleri istişare ederek aralarında mutabakata varmış, Basın İlan Kurumu’na bu mutabakatı bildirmişlerdir. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’nün olurları ile Cumhuriyet Başsavcılığımız konu hakkında bilgilendirilmiş, Afyonkarahisar’daki 7 günlük gazetemizin yayın periyotları yeniden düzenlenmiştir. Buna göre ilimizdeki 7 günlük gazete, günde en az 2 gazetemiz yayında olmak üzere 22 Mayıs 2020 tarihine kadar yayınlarını “nöbetleşe” sürdüreceklerdir. Ülkemizin korona virüs krizinin etkilerinden daha erken kurtulması ve BİK mevzuatında buna yönelik düzenlemeler yapılması halinde gazetelerimizin günlük normal yayınlarına dönmeleri daha öne alınabilecektir.

HER GAZETE HAFTANIN 2 GÜNÜ ÇIKAKACAK

Gazetelerimizin aralarındaki mutabakat gereğince haftanın pazartesi günleri Kadınana ve Hisar gazetelerimiz; Salı günleri Kocatepe, Gazete 3 ve Anahaber gazetelerimiz; Çarşamba günleri Afyon Türkeli ve Odak gazetelerimiz; Perşembe günleri Kocatepe, Anahaber ve Gazete 3 gazetelerimiz; Cuma günleri Afyon Türkeli ve Odak Gazetelerimiz, Cumartesi günleri de Kadınana ve Hisar gazetelerimiz yayınlanacaktır.Gazetelerimizin dağıtımları bu günlerde gerçekleştirilecek, gazetelerimizin okuyucularına ulaşamadığı günlerin telafisi, olağanüstü şartlar sona erdiğinde fazlasıyla yapılacaktır.

30 MART’TA BAŞLIYOR

Basın İlan Kurumu’nun mücbir sebep şartları doğrultusunda, meslektaşlarımızın evden çıkma zorunluluğunu asgariye indirmek, basın kuruluşlarımızın korona virüs krizinden en az zararla çıkmalarını sağlamak amacıyla Afyonkarahisar’daki günlük gazeteleri için alınan bu kararlar 30 Mart 2020 Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.Dünyanın ve ülkemizin olağanüstü günlerden geçtiği bu günlerde, aldığımız ve uygulamak zorunda olduğumuz kararlar nedeniyle okurlarımızın ve değerli Afyonkarahisar kamuoyunun anlayışına sığınıyor, ilimizin, ülkemizin ve tüm dünyanın sıkıntılı günleri en az zararla ve en kısa sürede atlatıp, normal yaşama dönülmesi dileklerimizle birlikte konuyu Afyonkarahisar kamuoyuna saygıyla duyururuz.