Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Nevzat Ercan düzenlediği haftalık basın toplantısında ulusal ve yerel gündemi değerlendirdi.

BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Sözlerine Rize’de görevi başında şehit edilen merhum Emniyet Müdürü Altuğ Verdi’ye Allah'tan rahmet, Emniyet teşkilatı ve ailesine başsağlığı dileyerek başlayan İl Başkanı Nevzat Ercan, “Malumunuz olduğu üzere geçtiğimiz günlerde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutladık. Maalesef ülkemiz insan hakları bakımından dünya standartlarının oldukça gerisinde kalmaktadır. Bu durumda AKP hükümetlerinin katkısı büyük ve karnesi bozuktur. İnsan Hakları bakımından evrensel ölçülere yaklaştığımız günlere ulaşabilmeyi diliyorum” dedi.

VATANDAŞA TASARRUF YAPIN DİYORLAR AMA SARAYDA TASARRUUF YOK

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmelerinin yapıldığını kaydeden Ercan, “Bilindiği üzere bu günlerde TBMM’de bütçe görüşmeleri yapılıyor. Ancak bütçe görüşmelerinde işçiye, memura çalışana bir şey yok. Tasarruf var. Sarayın meclisin bütçesinde hiç kısıntı yok. Aksine bütçelerine yüzde 35-45 artış yapılıyor. Ama sağlıktan, eğitimden, katma değer oluşturan yatırımlardan tasarruf yapılırken, hiçbir şekilde sarayın harcamalarında bir tasarruf göze çarpmıyor. Ülkede krizin olduğunu kabul etmeyen siyasi iktidar dönüp vatandaşa tasarruf yapın diyor, ama kendisi tasarruftan ısrarla kaçınıyor.” ifadelerini kullandı.Vatandaşların çoğunun icra takibinde olduğunu belirten Ercan, “Halkın çoğu icra takibinde. Krediler ödenmiyor. Afyonkarahisar’da bile konkordato ilan edenlerin sayısına bir bakın. İş adamları kaçıyor, iflas ediyor. İşçiler işten çıkartılıyor. Yatırımlar durmuş. Yatırımlara ayrılan para 65 milyar lira. Faize ayrılan para 117,3 milyar lira. Bizim faizle aramız kötü, Merkez Bankası bizim sözümüzü dinlemiyor, bankalar bu faiz oranlarını düşürmeli diye sürekli kamuoyuna çıkıp basın açıklaması yapan, bazen kendi yetkisini kullanan, bazen örtülü bir şekilde bunu ifade eden Sayın Cumhurbaşkanının bütçedeki durumdan görüyoruz ki faizle arası gayet iyi, faizcilere çalışan bir bütçe hazırlatmışlar. Bu bütçede işsiz için hiçbir şey yok, emekli için hiçbir şey yok, işçi için de hiçbir şey yok, çiftçiyi rahatlatacak da hiçbir şey yok. Dolayısıyla toplumun dar gelirli, çalışmayan, ezilen kesimlerine dair bu bütçede onları rahatlatacak hiçbir şey yok. Ama saraydan ihale alan, havuz medyasını oluşturan havuzun kurucusu olan müteahhitlerin buradan bol bol nemalandığını görüyoruz. Yani iş dar gelirliye geldiği zaman tasarruf. Ezilene geldiği zaman sırtını dönen, ama iş zengine geldiği zaman zenginle birlikte iş koparmak isteyen bir siyasi iktidar var.” şeklinde konuştu.

CHP’Lİ BELEDİYELERDE 1 OCAK İTİBARİYLE ASGARİ ÜCRET 2200 LİRA OLACAK

Ercan sözlerine şöyle devam etti:

“Asgari ücretle çalışan Avrupa da yüzde 7 bizde yüzde 40. Çin'le aynıyız asgari ücretten yana yani ucuz işçi bizde de aynı.  Çiftçi şu anda 5,7 kilo buğday satıp 1 litre mazot alıyor.  Eskiden 4,7 buğdayla alabiliyordu.  2002 yılında yetiştirici 1 kilo süt satıp 1,5 kilo yem alıyordu. 2018 de 1 kilo süt satıp 1 kilo yem alabiliyor. Yine aynı yıllarda besici 1 kilo et karşılığı 26 kilo yem alıyordu. Şimdi 18 kilo yem alabiliyor. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözüdür.  Partimizin yönettiği tüm belediyelerde 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren asgari ücret net 2200 TL olacak! 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra kazanacağımız belediyelerde hiç kimse işinden olmayacak, asgari ücret net 2200 TL'ye yükselecek ve emekçi kardeşlerim geriye dönük 3 aylık farklarını da alacak.”

AFYONKARAHİSAR’DA DA SIKINTILAR BİR TÜRLÜ BİTMEK BİLMİYOR…

Afyonkarahisar’da yaşanan sıkıntıları da dile getiren Ercan, “Şehrimiz Afyonkarahisar'da da sıkıntılar bir türlü bitmek bilmiyor. Altyapıya yönelik çalışmaları elbette destekliyoruz ama bu çalışmalar yapılırken vatandaşın mağduriyetinin yeterince düşünülmemesini de eleştiriyoruz. İşte battı-çıktı inşaatlarıyla ilgili olarak yaşanan sıkıntılar ortadadır. Her gün biz de bu yönde şikayetler alıyoruz. Bu çalışmalar yapılacak, yapılmalı ama işin uzaması, yaşanan karmaşa, vatandaşın mağduriyeti de önlenmeli diye düşünüyoruz.” dedi.

ŞEHİRİÇİ TRAFİK KANAYAN YARA

Şehiriçi trafikte yaşanan karmaşanın Afyonkarahisar’ın kanayan yarısı olduğunu ifade eden Ercan, “Şehiriçi trafikle ilgili olarak neredeyse hiç bir adım atılmazken bir de üzerine hava şartları ve alt yapı çalışmaları eklenince söylenecek söz bulamıyoruz. Trafik konusuna değinmişken son zamanlarda adet haline gelen bir uygulamayı da eleştirmek isterim. Ordu Bulvarı istikametinden gelip Uzun Çarşı veya Bankalar Caddesine gitmek isteyen araçlar, tam kavşak noktasına çekilen bir polis ekip otosu ile Milli Birlik istikametine yönlendiriliyor. Sonrasında Anıtpark önünden mecburi “U” dönüşleri yapılıyor. Bu uygulamaya hemşehrilerimiz bir anlam veremediği gibi biz de bir anlam veremiyoruz. Ekip otosunu yola çekip trafiği alt-üst etmek yerine bu bölgede bir kaç polis arkadaşımız görevlendirilse daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. 24 saat polis bekleyemez belki ama hiç olmazsa kritik ve yoğun saatlerde bu uygulanabilir.” diye konuştu.