İŞKUR İl Müdürlüğünde yapılan programa Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekili Ali Özkaya, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Şuhut Kaymakamı Nurullah Kaya, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayp Özdemir, İŞKUR İl Müdürü Ahmet Karakaya ve çok sayıda kişi katıldı.

Nitelikli Konuma Gelirsek İşsizlik Problemi Olmayacak

Programda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, iş sahibi olmanın toplumda ve insan hayatında çok önemli olduğunu kaydettiği konuşmasında: “İlk işimiz ve iş günümüz hep hatırımızdadır. Ben Kaymakamlık sınavını kazandığımı öğrendiğim günü dün gibi hatırlıyorum. Hayatınızdaki o belirsizlik süreci, yarına iş bulabilir miyim, kendi ayaklarım üzerinde durabilir miyim belirsizliği insanın hayatında çok büyük bir travma yaratıyor. Şuanda gençlerimizin önemli bir kısmında da davranış değişikliği var. Genellikle iş bulamama korkusundan kaynaklanıyor. Aslında iş bulamama sorunu yok ülkemizde ama bulamama korkusu mevcut. Bir de işe nitelikli olmama hususu var. Bunun bir örneğini biz ilimizde yaşadık. İş insanlarımız 15 bin kadro için talepte bulundu. İŞKUR ancak 12 bin kişiyi işe yerleştirebildi. 3 bin açık var. Bu 3 bin açığın niteliksiz olma durumundan kaynaklanan nedeni var bir de kamuda çalışma hevesinde olanlar var. Nitelikli bir duruma gelirsek o zaman işsizlik problemi yok aslında” dedi.

İş Kulübünü Önemsiyorum

İş Kulübünün öneminden de bahseden Vali Mustafa Tutulmaz: “Engelli, kadınlar, dezavantajlı gruplarda nereye başvuracağım, ne iş yapacağım belirsizliği var. Bu tür kulüpler bu noktada hizmet verecek. İnsanların yeteneğine göre, niteliklerine göre bir yönlendirme imkânı olacak. O işi talep eden iş insanlarımız ile firma yetkilileri ile iş arayan kesimi karşı karşıya getireme imkânı olacak. Bu çok önemli. Bizim toplumuzda huzur bulabilmemiz, geleceğe ümidimiz adına herkesin bu döngüde olması lazım. Günlük hayatta herkes bir işin ucundan tutmalı. Engelli kardeşimiz biraz daha azını tutar, diğer kardeşimiz biraz daha fazlasını tutar. İş sahibi olundukça psikolojik sıkıntılar azalır. Ayrıca üretir ve üretince de refahımız artar.  Bu yönüyle bu kulübü önemsiyoruz. Emeği geçenlere özellikle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Nitelikli İnsan Gücünü Artırmalıyız

Ülkemizin nitelikli insana ihtiyacı olduğunu söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Ne yapıp edip niteliği olan insan sayısını artırmamız gerekir. Kesinlikle eğitimli insanlar olmalı, nitelikli insanlar olmalıyız ve ürettiğimizde ülkeye daha fazla katkı sağlayacak konuma gelmeliyiz. İşverenin işçiye ihtiyacı var ama diğer tarafta iş arayan işsiz var. Toplumda ben her işi yaparım anlayışı olduğu için genelde sıkıntı oluyor. Her şeyden kasıtta genelde temizlik ve çaydır. Bizler nitelikli ve donanımlı olmalıyız.  Kamuda çalışanlar olarak bizlerde ya 30-40 yıl devletin üzerinde yük oluruz ya da devletin 30-40 yıl yükünü alırız. Yani bunun başka bir yolu yoktur. Biz yükü alan kişiler olalım, devlete daha fazla hizmet edelim diyoruz. Bizim nitelikli insan gücümüz eksik olduğu için yüksek teknoloji ile üretim yapamıyoruz. Bizim teknolojiyi arttırmamız lazım, yükseltmemiz lazım. Bu nedenle de niteliğimizi artırmamız lazım. İşte bu noktada Üniversitemize, İş-kur’a, kurslarla eğitim verme noktasında Halk Eğitim’e iş düşüyor. Özetle bizim niteliğimizi arttırmamız lazım ki iş adamlarımız yüksek teknolojiyle iş yapabilecek konuma gelsin. En iyi makinayı da alsan onu kullanacak teknisyeni eğer iyi yetiştiremezsek yüksek teknolojiyle üretim yapamamış oluruz. Bunun güzel bir hizmet olduğunu düşünüyorum. İnşallah dezavantajlı gruplarımıza burada güzel bir hizmet olur onlar da üretimin bir parçası olur ve toplumun mutlu bireylerinden birisi olurlar” şeklinde konuştu.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından İş Kulübünde eğitim alan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.

Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri İş Kulübünün açılışını yaparak, kulüpte verilen hizmetler hakkında bilgiler aldılar.

İş arama sürecini daha başarılı yönetmek isteyen işsizler ve daha iyi şartlarda iş arayanlar için tasarlanmış bir eğitim programı olan İş Kulübü Eğitimi ile katılımcılara iş arama yöntemleri, CV hazırlama teknikleri, telefonla görüşme ve mülakat teknikleri gibi iş aramayı kolaylaştıran konularda eğitimler verilecek.