Programa Vali Mustafa Tutulmaz, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, TÜBA-Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Jeotermal Enerjiyi Entegre Biçimde Kullanabilen Tek İliz

Açılış konuşmaları sırasında söz alan ve jeotermal suyun farklı alanlarda kullanılmasıyla öneminin arttığına değinen Vali Tutulmaz; “ İlimizin dinamizmini sağlayan en önemli unsur jeotermal. Ne zaman ki jeotermal kullanılmaya başlandı o günden itibaren Afyon kendinden bahsettirmeye başladı. Onun için böyle güzel ve enerjiyle bağlantılı bir toplantıya ev sahipliği yapmış olmanın mutluluğunu yaşadığımı öncelikle ifade etmek isterim. Afyonkarahisar’ımızın gelişmesinin, kalkınmasının, dinamizminin temelinde jeotermal var. Tarihten beri jeotermal hep vardı ama bölgesel sadece hamam kültürünün bir parçası olarak kalıyordu ancak son 20 yılda özellikle ısınmada kullanılmasıyla beraber daha sonra turizmde kullanılmayla beraber jeotermal çok önemli bir noktaya geldi. Bilhassa ilimiz açısından baktığımızda bu konferansa, toplantıya sponsor olan AFJET’in kurulmasıyla beraber Afyon’da jeotermalin önemi her geçen gün arttı ve çeşitlenerek devam etti. Bugün jeotermal enerjiyi gerçekten entegre biçimde kullanabilen belki de tek iliz” dedi.

Jeotermal enerjiyi Boşa Harcamıyoruz

Afyonkarahisar’da enerjinin boşa harcanmadığını ve verimli kullanıldığını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Biz jeotermal sudan çıkmasıyla beraber elektrik enerjisi üretiyoruz, Merkez ve Sandıklı’da 40 bine yakın konut eş değeri yer ısıtıyoruz, 1200 dönümlük bir jeotermal sera ısıtıyoruz, otellerde ve turizmde kullanıyoruz ve ?’lik bölümünü de merkezde yeniden reenjeksiyon sistemiyle geri gönderiyoruz. Bu durum hem enerjimizin boşa harcanmamasını hem de bir kaynaktan birçok alanda verim elde etmemizi sağlıyor. Biz bunlarla da kalmıyoruz inşallah önümüzdeki dönemde çalışmalar devam ediyor. Üniversite hastanemizde 150 yataklı jeotermal suyla fizik tedavi rehabilitasyon bölümü verimli bir şekilde çalışıyor ve 10 aylık zamana kadar hastalar için gün verilebiliyor. Önümüzdeki süreçte yapmayı planladığımız termal kentle birlikte inşallah Afyonkarahisar’ın jeotermalinin de sağlıkta çok verimli bir şekilde kullanıldığını hep beraber göreceğiz ve Türkiye’mizin gurur duyacağı önemli bir kazanımı da inşallah sağlık alanında gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Kalkınmanın İtici Gücü Jeotermal Olacak

Afyonkarahisar’ın jeotermal kaynaklı kalkınmasının devam edeceğini vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Şuanda ilçelerimiz dahil beş ana bölgemizde jeotermal suyumuz var, bunlardan dördü verimli kullanılıyor. Bir girişimcimiz ilçelerimizden birinde inşallah kısa bir süre içerisinde jeotermal suyla bağlantılı sağlıkla ilgili önemli bir yatırımı yapacak. Bunların hepsi bizim önümüzdeki süreçte Afyonkarahisar’ımızın jeotermal bağlantılı kalkınmasının devam edeceğini ve itici gücünün jeotermal olacağını gösteriyor. Ben bu toplantının burada yapılmasına vesile olan başta Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı ve üyelerine, Rektörümüzü, Afjet A.Ş. Yöneticilerine huzurlarınızda teşekkür ediyor ve kutluyorum. Toplantının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Jeotermal Enerji Teknolojileri Çalıştayı ve Panelinde Dünyada ve Türkiye’de Jeotermal Uygulamalar ve Teknolojiler, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Üniversitesi Olarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde Jeotermal Konusunda Gerçekleştirilen Çalışmalar, Jeotermal Enerjinin Gelişimi, Fırsatları, Problemleri ve Çözümleri ve Afyonkarahisar Bölgesinde Jeotermal Suların Entegre Kullanımı gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi.

Çalıştay 2 gün süreyle farklı konu başlıklarında yapılacak oturumlar ve sunumlarla devam edecek.