Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, AFRAY’ın heyecan verici bir proje olduğunu söyleyerek “Devlet Demir Yolları olarak Afyon’un emrindeyiz” dedi.

“YOLLARIN VE RAYLARIN KESİŞME NOKTASINDAYIZ”

           İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hamza Çömez, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen, Genel Müdürlük bürokratları, Devlet Demir Yolları 7. Bölge Müdürü Adem Sivri ve beraberindeki heyetin katıldığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, proje hakkında bilgi verdi.

Afyonkarahisar’ın karayolları ve demir yollarının kesişme noktasında bulunduğunu söyleyen Başkan Zeybek;  “Afyonkarahisar gastronomi ile birlikte turizmde ciddi atımlar atan bir şehir haline geldi. Tarihi ile mermeri ile lezzeti ile ön plana çıkan bir iliz. Bildiğiniz üzere AFRAY Banliyö Hattı proje sözleşmemiz imzalandı: DDY 7. Bölge Müdürlüğü ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşmeye göre projenin 1. Etabı olan ANS - Ali Çetinkaya Garı- Park Afyon arasında sondaj çalışmalarına başlanacak, durak, peron ve yaya üst geçitleri ile güzergah projelendirilecek. Keşif metraj çalışmaları tamamlanarak yapım için ödenek belirlenecek. 120 gün içinde tamamlanacak bu çalışmaların ardından belirlenen ödenekle 2020 yılının ikinci altı ayında ihaleye çıkılarak bu yılsonuna kadar yâda en geç 2021 yılının başında ilk kazma vurulacak” dedi.

 “DEMİRYOLLARIMIZA AİT MEKÂNLARI CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

          Hızlı tren hattının da Afyonkarahisar’dan geçeceğini hatırlatan Başkan Zeybek; “İstanbul, Eskişehir, Kütahya, Afyon, Antalya, Hızlı Tren hattı ilimizden geçecek. Ulaştırma Bakanımız ile yaptığımız görüşme neticesinde ilimize yapılacak istasyondaki yolcuyu da merkeze taşıma adına düşüncemizi aktardık. Kendisinden hafif raylı sistem talebimiz vardı. Sağ olsun bu konuya da olumlu baktı. Yine Devlet Demiryollarımıza ait atıl durumda olan mekânların nasıl daha verimli kullanabiliriz bu konuda bir çalışmamız var. Bunu gerçekleştirebilirsek, şehrimize bir artı değer katacağız.  Tek düşüncemiz Afyonkarahisar’ı nasıl daha güzel hale getiririz. Bu vesileyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Mehmet Cahit Turhan’a, Devlet Demir Yolları Genel Müdürümüz Ali İhsan Uygun’a Devlet Demir Yolları 7. Bölge Müdürümüz Adem Sivri ve DDY teşkilatına desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“HIZLI TREN İSTASYONUNUN KURULACAĞI YER MUHTEŞEM BİR MEKAN”

          Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu ise AFRAY projesini işbirliği halinde hep birlikte gerçekleştireceklerini söyleyerek “Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in AFRAY sözü vardı. Bu sözü verirken Ulaştırma Alt Yapı Bakanlığımıza, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğümüze, Altyapı Genel Müdürlüğümüze güvenerek verdi. Tabii bu süreçte Belediyemiz de elini taşın altına koyacak. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız. Afyonkarahisar hem yolların, hemde demir ağların kavşak noktasında yer aldığına dikkat çeken Milletvekili Eroğlu “Afyonkarahisar hem kara yollarının hem de demir yollarının kavşak noktasıdır. Şimdi de hızlı tren hatlarının da kavşak noktası olacak. Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir hızlı tren hattı hızla ilerliyor. İnşallah, kısa zamanda bitecektir. Ayrıca, geçen hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızı ziyaretimizde, İstanbul-Eskişehir-Kütahya-Afyonkarahisar-Antalya hızlı tren hattının da yine şehrimizden geçeceği müjdesini vermişti. Dolayısıyla Konya, Antalya, İstanbul, Ankara ve İzmir'den hızlı tren hatlarının kavşak noktası Afyonkarahisar olacak. Özellikle yeri de hazır ve çok muhteşem bir mekan. Hatta, Afyonkarahisar'ın mimarisine de uygun çünkü, burası Büyük Taarruz'un gerçekleştirildiği şehitler diyarı ve Cumhuriyeti'n kurulduğu topraklardır. Dolayısıyla şehrimiz gelişiyor.'

GÜVENEVLER’DEN TURZİM BÖLGESİNE HAFİF RAYLI SİSTEM

          Afyonkarahisar’ın Konya- Kütahya, İzmir istikametinden şehrimize ulaşan mevcut bir raylı sistemi  olduğunu da söyleyen Milletvekili Eroğlu,; “ Amacımız mevcut raylı sistemleri şehir içi ulaşımda kullanmak.  Güvenevler olarak bilinen mevkiden turizm bölgesine uzanacak bir hat var. Burası çok önemli bir güzergah, şehir içinden geçiyor. İstanbul’da olduğu gibi orada hafif raylı sistem kurabilirsek çok isabet olur. Yine şehrimiz merkezinde DDY’na ait tarihi ancak atıl binalar var. En azından bu binaları belediyemiz sosyal tesis olarak değerlendirir, halkımızın kullanımına açarsa bu da önemli bir adım olur diye düşünüyoruz. Besmele ile başlıyoruz, hayırlı olsun uğurlu olsun birde hızlı olsun istiyoruz.  Bu konularda sizlerin gayretlerini bekliyoruz” dedi.

HEYECAN VERİCİ BİR PROJE

Afyonkarahisar’ın mevcut demir yolu hatlarının kesiştiği bir noktada olduğunu dile getiren Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ise AFRAY’ın  Afyonkarahisar için  heyecan verici bir proje olduğunu söyledi.

Projenin özellikle şehir içi toplu ulaşıma çok büyük katkı sağlayacak bir çalışma olduğuna dikkat çeken DDY Genel Müdürü Ali İhsan Uygun “Aşama aşama bunların yapım projelerinin hazırlanıp yapım çalışmalarına başlanılması ve biran önce de sonuçlandırılıp Afyon halkımızın hizmetine sunulması büyük önem taşıyor. DDY olarak bu konuda kendi altyapımızla ilgili Afyon’a sunacağımız hizmetler konusunda Afyon’un emrindeyiz.  Hem Belediyemiz hem Bakanlığımız hemde DDY nezninde faydalı çalışmalar yapıyoruz, inşallah Afyon için güzel hizmetlere vesile olacak” dedi.   

HIZLI TRENİN KESİŞME NOKTASI DA AFYON OLACAK

DDY Genel Müdürü Ali İhsan Uygun konuşmasına şöyle devam etti: 'Konya, Eskişehir ve İzmir demir yolları güzergahlarının geçtiği Afyonkarahisar, bizim için kıymetli bir il. Bundan sonraki projelerimizde özellikle hızlı tren hatlarımızın devreye girmesiyle Afyonkarahisar, bu hatların da kesiştiği bir şehir haline geliyor. Dolayısıyla yolcuların bölge şehirleri ve büyükşehirlere daha kısa sürede erişebileceği bir il haline dönüşüyor. Biz de özellikle demir yollarımızın büyükşehirler ile şehir içi toplu taşımalarına faydalı olabilmesi düşüncesiyle belediyelerle benzer iş birliğimizi yapıyoruz. Bunun örnekleri de var.' Genel Müdür Uygun, Afyonkarahisar'da da benzer şekilde halkın demir yolları üzerinden şehir içinde taşınmasına yönelik çalışmalara başladıklarını ve bunu kısa sürede sonuçlandıracaklarını vurguladı.Kentteki demir yollarına ait mekanların da tarihi eser niteliği taşıdığına işaret eden Uygun, o mekanların da şehir halkına hizmette nasıl kullanılabileceği konusunda belediye ortak çalışmalarının sürdüğünü aktardı.