Afyonkarahisar’ın ilk ve tek dijital gazetesi olan Afyon Postası’nın canlı yayın konuğu, Afyon’da iki kez üst üste belediye başkanlığı yapmış, şu anda İl Genel Meclisi Başkanı olan Burhanettin Çoban oldu. Gazeteci Nail Azbay’ın sorularını canlı yayında yanıtlayan Çoban, Hatice Özkal konusundan, “belediyeyi borçlu bıraktı”, “Burhanettin Çoban’ın belediyedeki ekibi tasfiye ediliyor" tartışmalarına kadar pek çok konuya ilk kez bu yayında yanıt verdi. İşte Çoban’ın söyledikleri: 

3-4 BİN NÜFUSU OLAN BELDELERİN HİZMET ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Bir defa ben 6 yıl il başkanlığı yaptım. 10 yıl belediye başkanlığı yaptım. Belediye başkanı hangi partiden olursa olsun, bence nüfusu 3 ila 4 bin altında olan belde belediyeleri bir şey yapması mümkün değil. Bunlar bir yük. Bir kambur. Mesela Sinanpaşa’ya bağlı Güney Köyü var. Bu köyümüz mahkemeden belediye hak ettiğini söylüyor. Ben kendileri ile görüştüm. 

50-60 yıldır yapılan ne? Son 5 yılda yapılan ne diye kendilerine sordum. Yol olarak belediyede ne yapıldıysa şimdi 2 katı yapıldı dediler. Bir düğün salonu talepleri vardı yapıldı. Sosyal taleplerimiz karşılandı. Çocuklarımız için futbol sahası istemiştik. Oda yapıldı. Allah razı olsun diyorlar. Bu noktada biz her yerde bunu görüyoruz. Hizmet noktasında bu böyle. 

KASABA BELEDİYELERİ TAMAMEN KAPATILMALI

Birde vatandaşın bireysel beklentileri var. Belediye başkanı düğüne götürüyor. Belediye başkanı tüm işi bırakıyor bu hizmeti veriyor. Bu esnada yemek mi yenecek, başkan bu yemekleri ödüyor. 

Hastaneye götürüyor. Harman vakti kepçe ile yükünü götürüveriyor. Bireysel talepleri daha hızlı karşılayabiliyor. Vatandaş bunu arayabilir. Biz tabi bireysel talep yapmıyoruz. Bence belde belediyesi diye bir şey olmaması lazım. Tüm Türkiye’de kapatılması lazım. Işıklar Beldemiz 7 bin 500 nüfusuyla Afyon’un bir çok ilçesinden daha büyük. Şimdi gidip görmek lazım, halka verilen hizmet nasıl? Bireysel talepler çok güzel.

HATİCE ÖZKAL İLE KADER BİRLİĞİMİZ VARDI

Biz Hatice Özkal ile partiyi birlikte kurduk. O kadın kolları il başkanı ben il başkanı olarak faaliyet yaptık. Bir çok tatlı hatıralarımız var. Ama kendisinin yeni kurulan bir partide kurucular kurulu arasında olduğunu medyada gördük. Tabi bu duruma üzüldük. Biz Reyhan Balandı hadisesi yaşadık. O kişinin azılı düşmanlarından bir tanesi bendim bir diğeri Hatice Hanım’dı. Öyle kader birliğimiz bizim oradan başlıyor.Biz isterdikki bizle bu durumu konuşsaydı ama bizle kendisi konuşmadı. Kadın kolları başkanlığı il genel meclisi üyeliği ve milletvekilliği yaptığı bir partiyi fazlaca haklı olmayan gerekçelerle terk etmesi doğru değil. Keşke burada kalsaydı, gördüğü yanlışları burada dile getirseydi, mücadelesini burada verseydi daha güzel olurdu. 

Bizim mart ayında ilçe kongrelerimiz başladı. Bunların ilki Bolvadin’deydi. Ben kendisini oradaki kongrede gördüm. Ondan sonrada hiç görmedim. 

BELEDİYEDE MÜDÜR OLAN BİR KİŞİNİN OT YOLMASI DOĞRU DEĞİL

Belediyeler siyasi kurumlar. Orada kendi ekibini kurması bence doğal. Burada ayıplanacak bir durum olmaması lazım. Bu sadece belediyelerde değil. 3 Kasım 2002’den beri AK Parti yönetiyor. Resmi gazeteye bakın bir bürokrat alınıyor bir başka bürokrat getiriliyor. Başkan bir ekip kurabilir. Bu gayet doğal. Orada gördüğümüz şey var. Engelli bir insanın görevlendirmesi var. Daha önce belediyede bir birim müdürlüğü yapan bir kişiyi park bahçelerde çiçek sulamada, ot yolmakla görevlendirilmesi hoş şeyler değil. Olmaması lazım. Bunlar doğru değil. Genel konuşuyorum. Sadece Afyon için değil. Ben yaparsam yine yanlış. Nitekim 10 yıl boyunca ben böyle bir şey yapmadım. Bizde emekli olmalarını istedik. Rica ettik. Ama olmayan kişiyi park bahçelere, çöpe yada bir başka yere vermedik. 

İSMAİL KUMARTAŞLI’NIN AKTİF SİYASETTE OLMASI YANLIŞ

Şehit aileleri gibi, gaziler gibi bir mecrayı temsil eden arkadaşımızın AK Parti dahil bir siyasi partiye girmesi, aktif siyasete dahil olması hoş değil. Ben İsmail ile görüştüm. İYİ Parti’den aday oldu biliyorsunuz. Beni seviyor diyorlar. Ama bakın burada İsmail benim karşıma aday oldu. Birinci sıra Alper Bey ikinci sıraya İsmail vardı. Ben başkan olacağım bu belli. Sen benim karşıma aday oluyorsun. Olabilir bu demokratik hakkı. Ben bunada bakmıyorum. İsmail bana şunu anlattı. Ben AK Parti’ye gittim. İl başkanı ve iki tane milletvekiliyle görüştüm. Ben müsade ederseniz aday olmak istiyorum demiş. Uygun yerin olmadığını söylemişler oda onun üzerine İYİ Parti’ye gittiğini söyledi. Tabi olayın bu yüzünü kimse anlatmıyor. 

ŞEHİT AİLELERİNİN TALEPLERİNE KATLANMALIYIZ

Bir kelime kullanacağım. Burada yanlış anlaşılmak istemem. Niyetim halistir. Lütfen beni şehit ailelerimiz yanlış anlamasın. Bizim gazilerimiz, şehit ailelerimizi biz el üstünde tutacağız. Onların ufak tefek istekleri naz gibi oluyorsa bize biz buna katlanmak zorundayız. 

İSMAİL KUMARTAŞLI ISPARTA’YA KENDİ İSTEĞİ İLE GİTTİ

Takvim olayında da İsmail bize geldi. Özel İdare bassın dedi. Bende bunun uygun olmayacağını söyledim. Kendisini belediyeye ben gönderdim. İsmail kardeşim şehit ailelerimizin, gazilerimizin ve bizim sevdiğimiz bir insandır. Şu anda Isparta’ya gitti. Kendi isteğiyle gitti. Bunu vatandaşın bilmesi lazım. Orman teşkilatının bir personeli kendisi. Buradaki yetkililer onu zorla mı gönderdi diye baktım. Hayır kendisi istemiş. Bu yüzden öyle tayin yapılmış. Şimdi orda görev yapıyor. Devletimizin önemli insanları onu seviyor. Takdir ediyor. 

BELEDİYENİN BORÇLU OLDUĞU KONUSU

Ben 2009’da 3 Nisan’da görev başladım. Belediyemizin bir önceki gelir bütçesi 52 milyon liraydı. Borcumuz 70 Milyon liraydı. Nasıl belediye teslim ettim? 2019’da belediyeyi teslim ettim. 2018 yılı gelir bütçemiz 300 Milyon lira. Bunun yüzde 140’ı ne yaoar? Sanıyorum 420 Milyon lira eder. Yani biz kendi aldığımız gibi borç teslim etsek böyle olacak. Değerli Başkanımız Mehmet Zeybek beye gittim, teslim ederken son durumu getirin dedim. Kasada 2.5 Milyon lira var. Borç 40 Milyon. Kasadakini düş 37.5 Milyon TL. O gün itibariyle 25 Milyon lira alacağımız var. Arsa satmışız alacağımız var. Emlaktan alacağımız var. Benim aldığım 41 otobüs 25 Milyon eder. AFBEL Otel 30-35 Milyon eder. Sadece orayı satın borcu kapatır. Onun dışında Afdora’da 19 tane daire bıraktım. Yine onları satsanız borcun yarısı gider. Biz belediyeyi 25 Milyon borçla teslim ettik. Bu belediyenin bütçesinin yüzde 8’dir. Yani ben gelir bütçemizin yüzde 140’ı ile teslim aldım. Gelir bütçemizin yüzde 8’i ile belediyeyi teslim ettim. 

AFYON BELEDİYESİ, EN AZ BORCU OLAN BELEDİYEDİR

Ben size iddia ediyorum. Bunu araştırın. Türkiye’de il belediyeleri, büyükşehir belediyeleri dahil Afyonkarahisar Belediyesi’nden daha az borcu olan bir belediye yoktur. Bölgemizde de en iyi belediye biziz. Isparta’da başarılıdır. Oda MHP’den AK Parti’ye geçti. Uşak Belediyesi’nin borcu 730 Milyon lira. Bunun aylık faizi 20 Milyon lira. Kütahya’ya geçelim. AK Parti’den MHP’ye geçti. 610 Milyon lira borcu var. Isparta’nın eski belediye başkanını tebrik ediyorum. 80 Milyon borcu var. Bizim ödenmeyecek bir borcumuz yok. Olsa zaten bir buçuk yılda ödeyemezseniz. 

14 KUYU AÇTIRMASAYDIM BUGÜN AFYON SUSUZ KALACAKTI

Benim hiç bir borcum yoktu. Ama ben kuraklığı hissettim. Mühendis değilim ama iyi kötü Afyon’un bu gününü ve yarınına kafa yoran biriyim. Akdeğirmen Barajı’na suyun gelmeyeceğini, yağışların eksildiğini hissettim. Balmahmut Köyü’nde 14 tane kuyu açtırdım. 16 Milyon lira yatırım yapmak zorunda kaldık. Hiç hesapta kitapta yoktu. Bizde enayi değiliz. Akdeğirmen Barajı 50 Milyon metreküp su depoluyor. Bu Afyon’un 3 yıllık su ihtiyacı demek. İyi ama su gelmiyor ki, çünkü yağmur yok. Kar yağmıyor. 2012’de doldu taştı ama bir daha dolmadı. Dolayısıyla böyle bir yatırım yapmak zorunda kaldık. Biz o gün o yatırımı yapmasaydık bugün Afyon susuzdu. Ben meteoroloji uzmanıyım. Ben hem avukatım hemde meteoroloji uzmanıyım. Ben 6 yıl İzmir’de bu alanda uzman olarak çalıştım. Ben iyi bir meteoroloji elemanıyım. Ben günlük yağışları takip ederim. Şu an bile bu takibi sürdürürüm. 

YENİ KURULAN PARTİLER: DAĞ FARE DOĞURDU

Benim bildiğim 3 parti kuruldu. 2’si AK Parti’den ayrılan. Bunlar kurulmadan önceki beklenti çok daha farklıydı. Partiler kurulduktan sonra tabiri caizse dağ fare doğurdu. 

BÜYÜK ŞEHİR OLMAK AFYON’UN LEHİNE DEĞİL

Ben geleceğe dair hiç bir plan yapmadım. Samimi olarak bir şey söylüyorum. Ben bugünkü büyükşehir yasasını Afyon gibi coğrafyası büyük, köy sayısı fazla yerlerde doğru bulmuyorum. Bu avantaj değil dezavantajdır. Ben bunu Konya’da gördüm. Konya bunu yaşadı. Büyükşehir yasası Kocaeli için İstanbul için avantaj. Toprağı dar nüfusu fazla olan yerler için avantaj. Biz 14 bin kilometere kareyiz. İstanbul’un 3 katıyız. İstanbul 15 Milyon nüfus üzerinden para alıyor. Aldığı bu parayı Afyon’un 3’te birine harcıyor. Biz İstanbul’un 22’de birlik parasını alıyoruz. Bu aldığımız parayı Istanbul’un 3 katı daha büyük alanına harcamak zorunda kalacağız. Ben bugünkü büyükşehir yasasının Afyon’un lehine bir durum olmayacağı kanaatindeyim.

Bana göre şöyle olmalı. Mesela Sandıklı Belediyesi, hem ilçe merkezine hem de köylere bakacak. Bolvadin’de aynı şekilde. Ama burada köyle kalacak. Köy statüsü devam edecek. Buralar mahalle olmayacak. Bu benim önerdiğim sistem bu. Beldeler kapatılsın. Oranın ilçesi beldelere ve köylere baksın. Bugünkü büyükşehir sistemi olmasın.  

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Türkiye’de erken seçim diye bir gündemin bile konuşulması bile yanlış. Halkımızın seçtiği bir cumhurbaşkanı var, halkımızın seçtiği bir meclis var. Erken seçimi gerektirecek hiç bir şey yok. 

AFYON POSTASI TARAFSIZ YAYINCILIĞI ÇOK GÜZEL YAPIYOR

İlk defa dijital bir ortamda bize söz imkanı verdiniz. Çok teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar yerel gazetelere, internet medyasına, ulusal  ve yerel televizyonlara konuk olduk. Dijital gazetecilik dediğimiz ve bizlerinde artık alışacağı bu yayıncılığa ilk kez sizinle katılıyoruz. Afyon’un ilk dijital gazetesi dediniz, Afyon Postası ülkemize şehrimize hayırlı olsun. Sadece belli kesimleri yayınlayan medya kuruluşları oluyor. Sizin için asla böyle bir şey söyleyemem. Tarafsız olmak çok güzel bir şey. İnsana söz vermek çok güzel bir şey. Siz bunu çok güzel yapıyorsunuz. Bu çizginiz devam etsin. Tekrar hayırlı olsun.