Sandıklı Termal Park Otelde gerçekleştirilen sempozyumun açılış programı ve etkinliklere Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Ali Eroğlu, ilçe protokolü ile akademisyenler ve davetliler katıldı.


Sempozyum öncesinde üç gün sürecek olan etkinlikler kapsamında kurulan Geleneksel ve Görsel Değerler Sanat sergisini inceleyen Vali Mustafa Tutulmaz ve beraberindekiler yetkililerden bilgiler aldılar.


Sempozyumun açılış konuşmalarında söz alan Vali Tutulmaz; “Afyonkarahisar turizmin parlayan yıldızıdır. Tarihi açıdan baktığımızda Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı topraklar Afyonkarahisar’dadır. Osmanlının, Selçuklunun, daha öncesi Friglerin önemli etkinliklerinin olduğu bir yerdir Afyonkarahisar. Kültürel değerlerimizle yine bulunduğu coğrafyanın bir sonucu olarak çok yönlü medeniyetlerin etkisinde kalarak kaynaşmış, içselleşmiş bir sürü değere sahip bir ildir. Sayısız ve birbirinden eşsiz değerlerimizi zaman içerisinde turizmin diğer alanlarıyla harmanladığımız bu topraklarda böyle bir sempozyumun yapılıyor olması bizim açımızdan önemlidir.” dedi.


Afyonkarahisar’ı çekici kılan yerel özellikleri ve yerel değerleridir.


Afyonkarahisar Turizmin başkentlerinden birisi diyerek sözlerine devam eden Vali Tutulmaz; “Birçok alanda tarih, kültür, doğa, termal, sağlık ve spor turizmi açısından önemli bir yerdeyiz. Bu turizm alanlarını destekleyen en önemli güçlerden birisi de buranın yerelliğidir. Otelleri başka yerde de bulabilirsiniz. Ancak burayı insanlara çekici kılan buranın yerel özellikleri, yerel değerleridir. Son yirmi yıl dünyamızı globalleşme kelimesiyle geçirdik. Globalleşmenin etkisiyle dünyamız küçük bir köy haline geldi dedik. Ancak zaman içerisinde şunu da gördük ki globalleşmenin olumsuzlukları, bizim yereli daha ön plana çıkarmamızı sağladı. Şimdi bununla ilgili olarak glokalleşme gibi bir kavram ortaya çıkmaya başladı. Yani yerel değerleri evrensel bir mantıkla korumak ve evrensel bir mantıkla bunları toplumun hizmetine sunmak gibi bir kavram gelişmeye başladı. Herhalde önümüzdeki süreçte de bunu göreceğiz. Böyle bir süreçte gerek ülkemizin değerlerini, gerek ilimizin değerlerini gerekse de akraba ve dost toplulukların değerlerini burada görüyor ve burada tartışıyor olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu açıkça ifade etmek isterim. Bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 5. Uluslararası Geleneksel ve Yöresel Değerler Sempozyumunun gerek ilimizin, gerekse de ülkemizin yerel değerlerinin korunması adına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.


Konuşmaların ardından Sandıklı ilçemize, Afyonkarahisar’ımıza ve ülkemize turizm anlamında önemli katkılar sağlayacak olan 5. Uluslararası Geleneksel ve Yöresel Değerler Sempozyumu çeşitli oturumlarla devam etti.