Döviz üzerinden başlatılan operasyonlara iş dünyasından mesajlar geldi. AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, kurdaki hızlı yükselişi Kocatepe Gazetesi’ne anlatarak önemli tavsiyelerde bulundu. Şehitoğlu, Türkiye’nin dünyada giderek güç ve söz sahibi bir ülke durumuna geldiğini bu durumun bazı ülkeler tarafından istenmediğini ifade etti. 

“PARA SAHİPLERİ RAHATSIZ OLDU”

Türkiye’nin bölgede giderek güçlendiğinin altını çizen Şehitoğlu, bunun “para sahibi” ülkeler tarafından istenmediğini söyledi. Şehitoğlu: “Bizler Türkiye’de sanayici ve ihracatçı olan iş adamlarıyız. Dolayısıyla bütün dünyaya gidiyoruz. Özgüvenimiz tam. İnanın 3-5 uçak değiştirerek gittiğimiz ülkeler var. Artık Türkiye’nin gücünü çok şükür görüyoruz. Tabi bunu paranın sahibi olan ülkelerde görüyor. Şimdi siz Suriye için masaya oturmuşsunuz. Suriye’den 4 Milyona yakın mülteciyi yuvanıza almışsınız. İran ve Rusya ile çok güzel bir birliktelik oluşturmuşsunuz. Suriye’ye yönelik Zeytin Dalı Harekatı yapmışsınız. Bunu yaparken kimseden talimat almamışsınız. Şimdi oyunu bozmuşsunuz. Bölgenizde güç olmuşsunuz. Dünya beşten büyüktür demişsiniz. Böyle olunca paranın sahipleri rahatsız oldular.”

“ÜRETMEDEN TÜKETMEYECEĞİZ”

Önemli eleştirilerde de bulunan Şehitoğlu, sanayide çarkların çalıştığını fakat artık tüketimden çok üretime önem verilmesi gerektiğini söyledi. Şehitoğlu: “2002’den 2018’e kadar 16 yıldır çok ciddi yatırımlar yapıldı. Tabi Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı Binali Yıldırım’ın dediği gibi “borçlanarak büyüme kötü değil”, fakat borcu veren insanlar şu anda size düşmanlık beslediğini gösteriyorlar. Biz ne yapacağız? Biz üretmeden tüketmeyeceğiz. Bu çok önemli. Daha sonra ihracata çok ciddi anlamda ehemmiyet vereceğiz. Türkiye’de sanayinin çarkları çalışıyor. Bir sıkıntı yok çok şükür. Biz ihracatçılar olarak bütün dünyaya hakim olmaya çalışıyoruz. Endüstriyel ve teknolojik ürünlere ağırlık vereceğiz”  dedi.

“ŞUUR SAHİBİ BİREY OLACAĞIZ”

İhtiyacımız olmayan lüks tüketim mallarından uzak durulması gerektiğini belirten Şehitoğlu “şuurlu nesil olmalıyız” tavsiyesinde bulundu. Şehitoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhracatta satışlar kilogram üzerinden hesap edilir. Bizim kilogram birim miktarını yükseltmenin yoluna bakmamız lazım. Bunun içinde yeni ekonomi kurmayları mutlaka çalışıyordur. Biz ihracata bakacağız. Dış borcu düşürmenin tek kısmı ithalatı kısmak. Yani ihtiyacımız olmayan lüks tüketim mallarına bakmayacağız.  Artık bir şuura sahip olacağız. Bir kurtuluş savaşında cepheye yardıma koşan 10 yaşındaki çocuklarda bir şuur vardı. Bu vatan için bir şuur vardı.  Bugün savaşların şekli değişti. Bunun adı “ekonomik savaş” ise bizde ekonomimizi güçlendireceğiz. 5 lira kazanıyorsak, 4 lira harcayacağız. Bundan ders çıkaracağız.”  dedi.

 

“SON KOZLARINI OYNUYORLAR”

Olayın rahip Brunson olayı olmadığını söyleyen Şehitoğlu: “Türkiye’nin  bugünkü saldırılara boyun eğeceğini asla zannetmiyorum. Bu olay rahip olayı falan değil. Bu olay tamamen çekememezlik olayı. Artık dış güçler sizi bu bölgede görmek istemiyorlar. Güç olmanızı istemiyorlar. Diz çöktürmek istiyorlar. Bunun değişik yollarını denediler. Olmadı. Başaramadılar. Son kozları kaldı. Oda para. Biz millet olarak şuura sahip olursak, üretmediğimizi tüketmezsek Allah’ın izni ile biz bu krizi çok kolay atlatırız.”

“SON KURŞUNUMUZA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Sahibi olduğu Delta Mermer firmasında bir çalışma başlattıklarını söyleyen Şehitoğlu: “Firma olarak bayilerimize bir mesaj geçtik. Dedik ki “stoklarımız tükenene kadar rakamlarımız aynıdır, kesinlikle fiyat değişikliğine gitmiyoruz ” dedik. Bu cephedeki son mermimizdir. Son mermimize kadar bizde bu ticaret savaşının ortasında bulunacağız.”

A HABER CANLI YAYININA KONUK OLDU

Öte yandan Şehitoğlu, Türkiye’nin en fazla seyredilen  A Haber Televizyonu üzerinden bu görüşlerini tüm Türkiye ile paylaştı. >>Nail Azbay’ın Özel Haberi.