Kamil Miras Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen törene Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Serdar Köken, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Vali Yardımcıları, Gülihsan Yiğit, Dr. Mehmet Boztepe, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hamza Çömez, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, Kıbrıs Gazileri, aileleri, yakınları ve basın mensupları katıldı.Kıbrıs Barış Harekâtı konulu kısa film gösterimi ile başlayan törende Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekai İnan Milli Mücadele Madalya ve Beratlarının tevcihi ile ilgili olarak bilgiler verdi. İl genelindeki 133 Kıbrıs Gazisinden ilk etapta 82’sine madalyalarının bu programda verileceğini kaydetti.

KOLAY KAZANILMADI
Madalya Tevcih töreninde konuşan ve bu toprakların tarih boyunca birçok mücadelenin merkezi olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Türk Milleti tarih boyunca devamlı bir mücadelenin içerisinde olmuştur. Orta Asya'dan bu tarafa belirli bir göç sürecinde Anadolu'yu nihai olarak vatan bilmiştir. Anadolu’yu vatan bilen atalarımız bu vatanı kolay elde etmemişlerdir. Bu topraklar tarih boyunca birçok mücadelenin merkezi olmuş ve olmaya da devam ediyor. Bugün madalyalarını vereceğimiz Kıbrıs Gazilerimiz 45 yıl önce Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin can güvenliğini sağlamak ve onların bundan sonraki hayatlarını daha özgür bir şekilde devam ettirmeleri için Anadolu'nun genç insanları olarak Anadolu'nun bağrından çıkarak onların yardımıma koştu. İşte o yardıma koşan kişilerin 133 tanesi de bizim ilimizde. Şu an bu gazilerimizden 82’si aramızda bulunuyor. Öncelikle ben sizleri tebrik ediyorum, kutluyorum” dedi.

KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Kıbrıs ve Kıbrıs bahanesi ile ülkemiz üzerinde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz:” Kıbrıs aslında Osmanlı döneminde bizim topraklarımızdı. Uzun süre Osmanlı'nın egemenliği altında kaldı. Ancak belirli bir süre Osmanlı'nın zor duruma düşmesi ile önce elimizden çıktı, Daha sonra da neredeyse tamamen gitmek üzereyken 1974’teki 2 harekâtla kalıcı hale geldi. O günden bu tarafa Kıbrıs'lı kardeşlerimizin üzerinde hala sıkıntılar devam etmektedir. Hatta Kıbrıs'ta bağlantılı olarak ülkemiz üzerinde de sıkıntılar devam etmektedir. Bugün Avrupa ve Avrupa Birliği genel olarak Kıbrıs'ı bahane ederek Avrupa Birliği'ne üye olmamızı engellemektedirler. Bizim Kıbrıs'ın tamamını Güney Kıbrıs Devleti olarak kabul etmemizi öngörmektedirler. Tabii bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu uğurda çok sayıda şehidimiz, gazimiz var. Bu topraklar kanla alındı ve kolay bir şekilde de verilmez. Bunun bilinci içerisinde devletimiz ve yöneticilerimiz hareket ediyor. Ancak bunun da belirli bir sıkıntısı o günden bu tarafa devam ediyor” ifadelerini kullandı.

NATO AMBARGO UYGULADI

Uygulanan ambargolar neticesinde ülkemizin bugün güçlü bir savunma sanayiine sahip olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “1974'ten itibaren ambargolar ülkemizde uygulandı. NATO'nun bir üyesi olmamıza rağmen NATO tarafından ambargo uygulandı. Hatta İçinde bulunduğumuz yılda bile hala NATO üyesi ülkeler tarafından ülkemize değişik şekillerde ambargo uygulanmaktadır. Adı belki ambargo değildir, ama savunma Sanayiinde kullanacağımız en küçük bir malzemeye ihtiyaç duyduğumuzda bunu bir şekilde gayri resmi ambargo olarak vermemektedirler. “Kötü komşu insanı mal sahibi yapar” sözünden hareketle 1974'te kurulan Aselsan, Roketsan, Havelsan şirketleri tarafından savunma sanayimizin temeli oluşturuldu. O günkü ambargolar olmasaydı belki de bugün belki savunma sanayimizden bahsetmeyecektik. Her kötülüğün zaman zaman böyle faydalı yönleri de olabiliyor. Ülkemiz bunu yararına dönüştürmüştür ve faydalı bir şekilde bundan sonuç almıştır” şeklinde konuştu.

MİLLET UYANDI

Benzer sıkıntıların günümüzde de devam ettiğini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Gerek iç güvenlikte kullanılan malzemeler ve benzeri şeylerin üretilmesinde, gerekse de Kuzey Irak'taki Harekâtımızda kullandığımız malzemeler ile ilgili zaman ambargoya benzer durumlar yaşamaktayız. Ama şunu açıkça ifade edelim. Milletimiz artık uyanmıştır. Milletimiz artık kendi savunma sanayisine,  kendi gücünü sağlayacak alet, edevat, araç ne gerekiyorsa üretebilecek hem bilgi birikimine, hem de ekonomik güce sahiptir. Bu millet tarihinin en güçlü olduğu dönemlerinden birini yaşıyor. Sıkıntılarımız da var. Ancak savunma sanayiindeki önemli yatırmalar ile kendimizden bahsettiriyoruz. Bu sebeple ne kadar övünsek azdır” dedi.
NE KADAR ŞÜRETSEK AZDIR

Afyonkarahisar’ın gerek Kıbrıs’ta olsun, gerek Kore’de, gerekse de iç güvenlikte olsun ülkemizin güvenliği söz konusu olduğu zaman hep ön planda olan illerimizden birisi olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “400’ün üzerinde gazimiz bunun bir göstergesidir. Yine 211 şehidimiz bunun bir göstergesidir. Biz Gazilerimize, şehitlerimize ne kadar şükretsek azdır. Bu şükrün de bir nişanesi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti sizleri madalya ile ödüllendirerek yaptığınız hizmeti 45 yıl sonra da olsa takdir etmektedir. Bu takdiri 82 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Kıbrıs vatandaşlarının ortak bir sevgi nişanesi, bir saygı nişanesi olarak kabul buyurun. Ülkemiz inşallah bu tür sıkıntıları bir daha yaşamaz temennisiyle sizlere teşekkür ediyorum. Bugün 113 Gazimizden 82 gazimize madalyalarını tevcih ediyoruz. Diğer gazilerimize de en kısa sürede madalyalarını tevcih edeceğiz. Diğerlerinin sağlık problemi veya bir kısmını da il dışında olması dolayısıyla kendilerine bugün tevcihte bulunamayacağız. Ancak zaman içerisinde gerekirse evlerine kadar giderek bu madalyalar kendilerine tevcih edilecektir. Allah hepinizden razı olsun” diye konuştu.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından protokol üyelerince Gazilerimize madalyaları tevcih edildi.