Meteorolojinin yaptığı hizmetlerle hayatın her alanında olan bir kurum olduğunu belirten Akçakaya, “Tarımdan havacılığa, kültürden güvenliğe kadar her alanda kurumumuzun çeşitli hizmetleri mevcut. Birçok alanda Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalardan faydalanılıyor. Bizim yaptığımız değerlendirmeler çiftçilerimize yön verir niteliktedir. Mesela ekim, dikim ve hasat zamanı uyarılarımız çiftçilerimiz için oldukça önemlidir. Bu aynı zamanda tarımdaki ürün artışına faydalı olacak bir çalışmadır. Bizim yapmış olduğumuz uyarıların birçok alanda faydası var. Don ve dolu tahminlerimiz ürünlerin korunması açısından hayatidir. Yine havalanacak olan bir uçak bizden bilgi almadan rotasında seyredemez. Mutlaka meteorolojik bilgilere ihtiyaç duyar. Havacılık sektörüyle de daima iç içeyiz” diye konuştu.

“Türkiye’ye yayılmış 1800’ün üzerinde gözlem noktamız var”

Türkiye’de meteorolojik gözlemin otomatik gözlem istasyonları aracılığıyla yapıldığını ve teknolojiden faydalanıldığını aktaran Akçakaya, “Türkiye’ye yayılmış 1800’ün üzerinde gözlem noktamız var. Bizim Bölge Müdürlüğümüzün ise 99 yerde gözlem noktası bulunuyor. Bunun yaklaşık 45 adedi Afyonkarahisar il sınırları içinde bulunuyor. Mesela Şuhut Kumalar Dağı’nda bir radarımız bulunuyor. Bu radar ülkemizdeki 19 noktadan birisidir ve son teknoloji ile donatılmıştır. Bu radar sayesinde kısa vadeli tahminlerimiz ve uyarılarımızı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bölgemizde bulunan yıldırım tespit takip sistemiyle atmosferdeki elektriksel faaliyetleri rahatlıkla takip ediyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün cep uygulaması var”

Programda meteorolojinin yeni uygulamalarından da bahseden Akçakaya, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün cep uygulaması var. Bu uygulama cep telefonlarına indirildiğinde tahminlerimize, anlık meteorolojik bilgilere ulaşılabiliyor. Uydu ve radardan elde ettiğimiz görüntülere de yine bu uygulama sayesinde ulaşılabiliyor. Bu uygulamada herhangi bir reklam da yok. Sadece maksada yönelik bir çalışma. Bu uygulama içinde meteo alarm uygulaması da mevcut. Renk kodları ile uyarılarımızı daha anlaşılır bir şekilde vatandaşlarımıza sunuyoruz. Yine bir mobil tırımız mevcut. Bu tır ile afet bölgelerine ulaşıp meteorolojik gözlemlerimizi orada yapabilmek amaçlanmıştır. Bu tırımızı yakında bölgelerimizde de göreceğiz” diye konuştu.