İslam alimi Mevlana'nın 7'nci kuşak torunu Sultan Divani Mehmet Çelebi'nin Afyonkarahisar'daki halka aşure dağıtmasıyla başlattığı gelenek, bugün de sürdürülüyor. Afyonkarahisar Belediyesi yemekhanesinde bir gecede hazırlanan aşure, kent genelinde yaklaşık 75 bin kişiye ulaştırıldı. '40 Hatimli 40 Kazan Aşure' geleneği kapsamında cuma namazının ardından Mevlevi Camii avlusunda 40 kazan aşure dağıtım töreni yapıldı.

SANAT VE AŞURE BULUŞTU

Cami bahçesine kurulan aşure kazanlarının üzerleri Hindistan cevizleri ve nar taneleri ile kaplandı. Bazı aşure kazanlarının üzerlerine ise nar taneleri ile ay yıldız figürü bazılarına ise semazen figürleri oluşturulması dikkat çekti.

500 YILLIK KAZAN KULLANILDI

Sultan Divani Mehmet Çelebi’nin bizzat aşure yapımında kullandığı ve o dönemde İran’dan gelen kazanda pişirilen aşure ise en dikkat çeken nokta oldu. 500 yıl önce geleneğin başladığı o kazanın günümüzde de kullanılıyor olmasından dolayı vatandaşlar bu kazanda pişirilen aşureye büyük ilgi gösterdi. Bazı vatandaşlar şifalı olduğunu düşündüğü bu aşureyi alabilmek için evlerinden kaplar getirerek kaşıklarla kovalarını doldurmaya çalıştı.

İLK İKRAMI EROĞLU YAPTI

Cuma Namazı'nın kılınmasının ardından program Mevlevihane Müze Sorumlusu Hasan Özpunar, aşure geleneği ile ilgili kısa bir bilgi vermesiyle başladı. Orman ve Su İşleri eski Bakanı Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, aşure etkinliklerinin yine büyük ilgi gördüğüne dikkat çekerek geleneğin yaşatılması konusunda gösterdiği çabadan dolayı başta Belediye Başkanı Burhanettin Çoban olmak üzere kazan sahibi aileleri tebrik etti. Eroğlu'nun konuşmasının ardından sahne alan Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Takımı etkinliklere renk katarak büyük beğeni topladı.

500 YILLIK BİR GELENEK

Şifalı aşure geleneğinin 500 yıllık bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban: “Bulunduğumuz bölge 500 yıl boyunca Müslüman Türklerle Ermenilerin yaşadığı bir mahalle. Bu aşure geleneği sadece Müslüman Türk kardeşlerimizin değil, aynı zamanda burada yaşayan Ermenilerinde bizzat kuyruğa girerek şifasına inandığı bir geleneğimiz. Müslüman Türkler ve Ermeniler bu geleneği nasıl yaşatmışsa; aşuremiz aynı zamanda barışın ve kaynaşmanın işareti. Dağıtılacak bu aşurenin Afyonkarahisar'da yiyen herkese şifa olmasını diliyorum dünya barışına da vesile olmasını diliyorum' diye konuştu.

75 BİN KAP AŞURE DAĞITTIK

Geleneğin devam etmesi konusunda verdikleri destekten dolayı hayırsever kazan sahiplerine teşekkür eden Başkan Burhanettin Çoban, 'Dünya devam ettikçe inşallah bu güzel geleneğimiz devam edecektir. Cuma saati itibariyle şehrimizin birçok noktasında 40 kazanda 40 hafızımızın okuduğu 40 hatim ve 40'dan fazla çeşit baharatla yapılan 75 bin kap aşuremiz dağıtıldı.' diye konuştu. İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından aşure duasının okumasının ardından etkinliğe katılan davetlilere ve vatandaşlara şifalı aşure ikram edildi. Mevlevi Camii'nin yanı sıra şehrin birçok noktasında şifalı aşure dağıtımı yapılarak çok sayıda insanın bu şifalı aşureden nasiplenmesi sağlandı.